Ta wspaniała książka dla małych kucharzy opowiada o mieszkających w pomarańczowym domu przy ulicy Naleśnikowej 5 w Starym Knedelkowie: Cecylce Knedelek oraz gąsce Walerii, a także o ich przyjaciołach: pani Ludmile – miłośniczce starych książek, która piecze przepyszne ciasteczka oraz torciki, panu Alojzym – kolekcjonerze śrubek i nakrętek, potrafiącym zrobić coś z niczego i naprawić prawie wszystko, Joasi – dziewczynce umiejącej uszyć gałgankowego konika i zrobić na szydełku szalik, Antku – konstruktorze dziwnych machin, uwielbiającym zamieniać się w naukowca, Luci i Lusi – bliźniaczkach mieszkających w pokoju w paski, lubiących gotować przepyszne pomidorówki: zimową i letnią, oraz kotce Bazylii i psie Tymianku.
W książce znajduje się prawie 100 opowiastek i ponad 130 bajkowo opisanych przepisów na pyszne potrawy. Jeśli chcesz wyruszyć z nami w przepyszną, bajkową podróż do krainy smaków, zapachów i kolorów, koniecznie przeczytaj tę książkę!
Autor | Joanna Krzyżanek |
Wydawnictwo | Jedność |
Rok wydania | 2015 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 500 |
Format | 20.5 x 30.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-7971-233-5 |
Kod paskowy (EAN) | 9788379712335 |
Waga | 2275 g |
Wymiary | 205 x 300 x 37 mm |
Data premiery | 2015.04.24 |
Data pojawienia się | 2015.04.24 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Jeśli nie mieliście dotychczas okazji poznać Cecylki Knedelek to muszę Wam powiedzieć, że musicie koniecznie jak najszybciej to nadrobić. Cecylka to przesympatyczna dziewczynka, która mieszka w Starym Knedelkowie na ulicy Naleśnikowej, a jej przyjaciółką jest gąska Waleria. oczywiście (jak się pewnie domyślacie) znajdują się tu przepisy kulinarne. Jednak podział tych przepisów jest dosyć nietypowy. Kuchnia biało-kremowa, kuchnia żółto-pomarańczowa, kuchnia czerwono-bordowa, kuchnia różowo-fioletowa, kuchnia zielono-oliwkowa, kuchnia brązowo-złota, kuchnia kolorowa, kuchnia czarno-czarodziejska i na koniec naleśnikowo-knedelkowy dodatek. W każdym z rozdziałów znajdziemy po kilkanaście przepisów kulinarnych dopasowanych oczywiście kolorystycznie do danego tytułu. Jest tutaj ponad 100 przepisów, między innymi bezowe owieczki, czyli chmurki a talerzu, faszerowane jajka, czyli żółte kulki, nadziewane pomidory, czyli czerwone czapeczki, jeżynowe ptasie mleczko, czyli zachcianka hrabiny, zielone główki, czyli brukselka z tartą bułką. To tylko kilka przykładów, choć potrawy te są takie fantazyjne, kolorowe i fajne, że najchętniej wypisałabym Wam je wszystkie i na dodatek pokazała też zdjęcia ;) Jednak muszę Wam powiedzieć, że przepisy to nie wszystko! Wiecie dlaczego ta książka ma aż tyle stron? Ponieważ do każdego przepisu bez wyjątku zostało dodane jakieś opowiadanie, więc jest to nie tylko książka kucharska, ale także super bajka dla dzieci.Każdy przepis zawiera listę składników, które będziemy potrzebować, sposób przygotowania oraz obrazkową instrukcję. Czasami jest też jakaś mała rada czy uwaga. No i oczywiście zdjęcie przedstawiające efekt końcowy. Bardzo się cieszę, że zdjęcia dań są przy wszystkich przepisach, a na dodatek są duże, zamieszczone na całej stronie. Moim zdaniem to ważne, aby przepisy zawsze miały dołączone do siebie zdjęcia gotowej potrawy. Także jak widzicie jest to ogromna, gruba księga pełna ciekawych opowiadań, mnóstwa ilustracji, przepisów i zdjęć dań w przeróżnych kolorach. Fajny pomysł, super podział, smakowite i niezbyt trudne dania idealne dla dzieciaków, które mogą wykonać je często samodzielnie czy z małą pomocą rodzica.
Często z moimi dziećmi razem przygotowujemy posiłki. Spędzamy razem czas, a do tego chłopcy uczą się gotować i piec ciasta. Niezwykle przydatna jest przy tym książka pt. "Cecylka Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci" autorstwa Joanny Krzyżanek.
Nie jest to zwykła książka kucharska, gdyż oprócz stu trzydziestu przepisów na różnorodne dania zawiera również ponad sto opowiadań, których bohaterkami są Cecylka Knedelek- dziewczynka o niebieskich oczach, ,,pomidorowych,, włosach uczesanych w kitki lub kucyki, która lubi nosić sukienki i uwielbia jeść miodowe placuszki z rodzynkami oraz jej gąska Waleria, a także mieszkańcy Starego Knedelkowa: Pani Ludmiła, która piecze doskonałe torciki, Pan Alojzy-,,złota rączka", który ze starej pralki ,,Frani,, potrafi zrobić maszynę do produkcji lasanii, Antek wykonujący skomplikowane eksperymenty, Joasia szyjąca lalki z gałganków, bliźniaczki Lusia i Lucia oraz pies Tymianek i kotka Bazylia.
Dzieci zanim przystąpią do przygotowywania potraw poznają warzywa i owoce, uczą się przestrzegania higieny w kuchni i zasad gotowania, smażenia, pieczenia, kiszenia itp. Dowiadują się np. dlaczego należy myć jajka pod bieżącą wodą, dlaczego świeżych ziół dodaje się do potrawy mniej niż suszonych, jak przygotowuje się sos, zupę czy konserwuje warzywa i owoce na zimę. Wszystko opisane jest przystępnym dla dziecka językiem i zilustrowane.
Gdy mały kucharz pozna zasady obowiązujące w kuchni może rozpocząć swoją kulinarną podróż i przygotować kolorowe potrawy o fantazyjnych nazwach; bezowe owieczki czyli chmurki na talerzyku, kluseczki z deseczki, brzoskwiniowe słoneczniki, nadziewane pomidory czyli czerwone kapelusze, jeżynowe ptasie mleczko, różową piankę czy piegowate babeczki. Smacznych potraw jest naprawdę dużo, podzielone są kolorystycznie i wszystkie zaprezentowane na zdjęciach.
Przepisy są o różnym stopniu trudności, przy niektórych oznaczonych rękawicami kuchennymi i wykrzyknikiem potrzebna jest pomoc dorosłego.
Książka jest przepięknie wydana w dużym formacie z twardymi okładkami, z kolorowymi ilustracjami, zdjęciami na bardzo dobrym jakościowo papierze.
Moje dzieci są książką kucharską zachwycone. Wieczorem czytamy wspólnie jedno opowiadanie, a drugiego dnia kupujemy potrzebne produkty i przygotowujemy wybrane przez nie danie.
Polecam książkę wszystkim rodzicom, którzy pragną nauczyć swoje dzieci samodzielnego przygotowywania zdrowych i smacznych posiłków.
http://magiawkazdymdniu.blogspot.com/