Prezentujemy receptury na przyrządzenie rozmaitych dżemów i konfitur nie tylko z rodzimych owoców (jak powidła śliwkowe czy konfitura malinowa), ale także tych bardziej egzotycznych, jak choćby cytrusy czy mango. Ponadto zachęcamy do zmierzenia się z nieco zapomnianymi sokami, syropami i kompotami - zdecydowanie zdrowszymi od napojów dostępnych w sklepach. Nasze porady przeprowadzą Cię przez wszystkie etapy przygotowywania domowych przetworów - od momentu zakupu surowca po niuanse pasteryzowania czy przechowywania.
Autor | praca zbiorowa |
Wydawnictwo | Olesiejuk Sp. z o.o. |
Rok wydania | 2015 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 160 |
Format | 19.5x24 cm |
Numer ISBN | 978-83-274-3649-8 |
Kod paskowy (EAN) | 9788327436498 |
Waga | 667 g |
Data premiery | 2021.09.15 |
Data pojawienia się | 2021.09.15 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
W książce Pieczywa Siostry Marii znajdziesz znakomite przepisy na domowe pieczywo Tak bogaty i różnorodny zestaw przepisów łączy to, że nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom siostry Marii i dołączonym do nich pięknym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę. Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana seria bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego rodzaju potrawom mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla.
Serię dedykujemy osobom przywiązującym wagę do zdrowego jedzenia. Proponujemy przepisy na specjały pełne wartości odżywczych. Są to przede wszystkim potrawy z popularnych produktów, jednak znalazły się wśród nich także dania z takimi dietetycznymi hitami, jak komosa ryżowa, jagody goji czy nasiona chia. Podajemy również informacje dotyczące walorów odżywczych, zawartości witamin, składników mineralnych oraz kaloryczności komponentów potraw. Dowiesz się też o zasadach przyrządzania sałatek, smoothies, przekąsek, wypieków bezglutenowych czy niskokalorycznych obiadów.
Serię dedykujemy osobom przywiązującym wagę do zdrowego jedzenia. Proponujemy przepisy na specjały pełne wartości odżywczych. Są to przede wszystkim potrawy z popularnych produktów, jednak znalazły się wśród nich także dania z takimi dietetycznymi hitami, jak komosa ryżowa, jagody goji czy nasiona chia. Podajemy również informacje dotyczące walorów odżywczych, zawartości witamin, składników mineralnych oraz kaloryczności komponentów potraw. Dowiesz się też o zasadach przyrządzania sałatek, smoothies, przekąsek, wypieków bezglutenowych czy niskokalorycznych obiadów.
Niniejsza praca stanowi próbę odpowiedzi na wezwanie Marka Tuliusza Cycerona do tego, aby czerpać z wiedzy historycznej jako nauczycielki życia. Taki jest też sens tej publikacji, która będąc dziełem odrębnym, stanowi jednocześnie rozszerzenie problemowe książki Podboje Aleksandra Wielkiego 336-323 p.n.e. z 2005 roku, tym samym stając się pozycją już nie stricte historyczną, ale analizą (case study) – przykładu historycznego na potrzeby badań strategii i przywództwa. Celem tej pozycji nie jest pogłębianie analizy wydarzeń związanych z postacią Aleksandra Wielkiego o nowe pozycje literatury historycznej, bowiem nie odkryto w tym okresie żadnych nowych źródeł pisanych, ani też archeologicznych, które zmuszałyby do gruntownej zmiany stanu wiedzy z 2005 rok...
Chcesz samodzielnie zawekować coś więcej niż tylko dżem, warzywa lub mięso? A jakby zamknąć w słoikach kiełbaski curry, a w puszkach chleb? Autorka przedstawia 399 doskonałych przepisów, dzięki którym nauczymy się wekować wszystko: od warzyw i owoców po mięso, ryby, zupy i inne potrawy. W poradniku znajdziemy wiele różnorodnych pomysłów do robienia przetworów i stanowiących alternatywę dla kupnych, gotowych produktów.
Kapusta głowa pusta! Ty kapuściany głąbie! To najbardziej popularne określenia związane z kapustą. A przecież kapustnych za puste w żaden sposób uznać nie można! Kapusta, brukselka, brokuły, kalafior, kalarepa, jarmuż to (nader smaczna!) kopalnia witamin i związków mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Świetnie wie o tym Barbara Jakimowicz-Klein, która w kolejnym swym kulinarnym przewodniku próbuje (skutecznie!) zachęcić nas do korzystania z bogactwa, jakim są te warzywa. 200 potraw z kapusty to bez mała 200 poprzedzonych dokładnym teoretycznym wprowadzeniem receptur na zdrowe (!), pyszne, niedrogie, nietuzinkowe dania typu pikantne ciasto z brokułami, sałatka z ogrodowych przysmaków, paluszki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym czy tra...
Savannah Carmichael, zdradzona i porzucona przez mężczyznę, któremu zaufała, traci wymarzoną karierę dziennikarki w Nowym Jorku i musi wrócić do Danvers, swojego rodzinnego miasteczka w Wirginii. Gdy otrzymuje propozycję powrotu do branży i napisania reportażu o interesującym człowieku, nie waha się ani chwili – w jej mieście mieszka idealny kandydat: Asher Lee, okaleczony weteran wojenny, który wrócił do Danvers osiem lat temu i od tego czasu nie opuścił swojego domu. Mieszkańcy szanowali prywatność miejskiego samotnika, który stracił rękę i pół twarzy podczas wojny w Afganistanie. Jednak wszystko zmieni się w dniu, w którym do jego drzwi zapuka Savannah Carmichael – ubrana w kolorową sukienkę pożyczoną od siostry z talerzem słodkich, domowych pier...
Sensacyjne nowe ujęcie okresu narodowego socjalizmu. (Christian Esch, Berliner Zeitung) Każdy kto zamierza w przyszłości zabrać głos w debacie na temat historii Trzeciej Rzeszy i II wojny światowej musi przeczytać tę książkę. (Hans Erich Volkman, Frankfurter Allgemaine Zeitung) Ta książka roznieci nową debatę na temat narodowego socjalizmu. (Hans Mommsen, Süddeutsche Zeitung) Götz Aly - urodzony w 1947 roku w Heidelbergu, dziennikarz i historyk, autor licznych publikacji dotyczących dziejów nazizmu. Laureat nagrody im. Heinricha Manna (2002 r.) i Marion Samuel (2003 r.). Profesor Uniwersytetu w Salzburgu. Obecnie mieszkający w Berlinie.
Desery i dania na słodko Siostry Marii to znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na domowe desery, które będą nie tylko smaczną przekąską czy ukoronowaniem rodzinnego obiadu, ale również ozdobą każdego przyjęcia. A dzięki dokładnym opisom i wskazówkom każdy deser zawsze się uda. To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Przepisy Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera receptury na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pi...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro