Tartrazyna, polidekstroza i E133 - czy zaryzykujesz ich spożycie? Z tego kieszonkowego poradnika konsumenta dowiesz się, które składniki chemiczne zawarte w artykułach spożywczych są bezpieczne, a których lepiej unikać.
W tabelach zawierających alfabetyczną listę związków chemicznych znajdziesz przydatne informacje o potencjalnym wpływie dodatków chemicznych na twoje zdrowie. O stopniu ich szkodliwości informują kolory. Z książki dowiesz się również, co oznaczają kody zaczynające się literą E. Informacje te pomogą Ci zadecydować, które produkty włożyć do koszyka, a które lepiej zostawić na półce.
Autor | Bill Statham |
Wydawnictwo | RM |
Rok wydania | 2012 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 160 |
Format | 12.8x18.6 cm |
Numer ISBN | 9788377736265 |
Kod paskowy (EAN) | 9788377736265 |
Data premiery | 2016.10.21 |
Data pojawienia się | 2016.10.21 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Salicylany nie dla każdego. Jak rozpoznać nietolerancję na salicylany i jak dobrać odpowiednią dietę
„Kociołkowanie? A cóż to takiego? Dla mnie to bardzo wiele, przede wszystkim dlatego, że gdy za pierwszym razem przywieźliśmy z mężem do Polski kilka kociołków, nie wyobrażaliśmy sobie, że naszym przyjaciołom, znajomym, a potem już po prostu Polakom, spodoba się to tak bardzo. Udało się nam pokazać, że można inaczej spędzać wolny czas, wspólnie odpoczywając po trudnych chwilach codziennego życia. Kociołkowanie to nie tylko gotowanie zupy, to nowy styl weekendowego życia, przepyszne potrawy, udane imprezy i koniec nudy podczas wyjazdów. To nowa moda, która odpowiada każdemu, bo każdy, kto spróbuje, odnajdzie w kociołkowaniu coś fajnego dla siebie”. – Ewa Hangel
Salicylany są jednym z najpopularniejszych alergenów znajdujących się w sporej części leków oraz w niektórych warzywach i owocach, a także innych produktach spożywczych. Jeśli masz wysypkę po soku malinowym, puchniesz po lampce wina i dusi Cię astma po aspirynie, może to świadczyć o nadwrażliwości na salicylany. Substancje te nie są tolerowane przez niektóre osoby i często są nieodkrytą przyczyną wielu przewlekłych dolegliwości. Autorka wyjaśnia, czym jest nietolerancja salicylanów i jakie są jej objawy. Podpowiada jak przeprowadzić diagnozę oraz podaje zalecenia dietetyczne, a także oferuje skuteczne terapie oraz rozluźniający tekst medytacyjny Bez alergii – na zawsze!
Czego naprawdę trzeba, by odnieść zwycięstwo? To nie jest typowy poradnik o samorozwoju. Nie znajdziesz tutaj żadnych miłych biznesowych historyjek ani wyświechtanych motywacyjnych standardów. Zamiast tego książka ta jest pełna dobitnych stwierdzeń, rad i lekcji życiowych, które pomogę ci pracować wydajniej, realizować własne cele, osiągać coraz większe sukcesy i sprawić, żeby twoje życie stało się porywającą przygodą.
„Vege kociołkowanie” to pasja wspólnego gotowania w plenerze nad ogniskiem, to wspólne celebrowanie spotkań z bliskimi przy kociołku, w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. To także sposób na pyszne vege dania jednogarnkowe przygotowywane w kuchni. Ponieważ pędzę przez życie, uwielbiam, łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne dania, bo przecież wszyscy kochamy dobrze i zdrowo zjeść. Tak oto zaczęłam eksperymentować z daniami wegetariańskimi, w najlepszym możliwym połączeniu – łatwe, dobrze doprawione, zdrowe i przede wszystkim jednogarnkowe, a najlepiej z kociołka znad ogniska, w dobrym towarzystwie. Okazało się to strzałem w dziesiątkę! W naszym menu już na zawsze pozostaną wegetariańskie pyszności z kociołka, które dzięki dobrze dobranym...
Jak uszyć modny płaszcz o kroju francuskim z wojskowego koca? W jaki sposób urządzić przyjęcie, kiedy nie mamy ani stołu ani krzeseł? Jak kichać sposobem bezszmerowym i dlaczego mamy się witać bez całowania rąk? W jaki sposób „Przyjaciółka” walczyła z powojennym analfabetyzmem, a jej redaktorki — z biedą, zacofaniem i „zabobonem”? Jakie warunki musiała spełniać kandydatka na „kociaka”? Dlaczego wnętrza, stroje i przepisy kulinarne publikowane w „Ty i Ja” budziły niesmak części czytelników? Co kryje się pod hasłem: Paryż domowym sposobem? Popularne w PRL-u czasopisma poświęcone kulturze, stylowi życia i codziennym bolączkom towarzyszyły czytelniczkom i czytelnikom w zmaganiach z nową powojenną rzeczywistością. Edukowały, pouczały, ra...
Przedstawiamy zapis rozmów Szewacha Weissa zarówno z bardzo znaczącymi postaciami, jak prezydenci Polski, ludzie kultury, biznesu oraz zwykłymi ludźmi: sąsiadków czy kierowców z ambasady. Rozmowy pokazują umiejętność słuchania i olbrzymi szacunek do drugiego człowieka.
Uzdrawiające właściwości noni, czyli morwy indyjskiej, są znane Polinezyjczykom od stuleci. Kahuni, czyli hawajscy szamani i uzdrowiciele, czcili tę roślinę, natomiast Europejczycy stosunkowo niedawno odkryli jej leczniczą moc. Czas abyś i Ty poznał niezwykłe zdrowotne korzyści owocu noni. Jest on doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych i aminokwasów oraz posiada niezwykle silne właściwości przeciwbólowe. Autorka przedstawia informacje pozyskane bezpośrednio od mieszkańców wysp Polinezji Francuskiej, które potwierdziły się podczas jej wieloletniej praktyki zawodowej. Ludzie ci zalecają noni przy ciężkich chorobach skóry, owrzodzeniach, ropniach i ranach. Piją sok przy zakłóceniach układu immunologicznego, przeziębieniach, infekcjach baktery...
Nasiona chia uprawiano przez wieki w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej jako podstawowy produkt żywnościowy. Bardzo cenili je azteccy wojownicy i sportowcy, ponieważ zapewniały im trwałą i solidną dawkę energii. I rzeczywiście ? te niewielkie nasiona dostarczają mnóstwa, jak na swoją wielkość, składników odżywczych. Stanowią nieocenione źródło niskotłuszczowego białka pochodzenia roślinnego oraz błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Co więcej, zawierają osiem razy więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niż można ich znaleźć w łososiu. Oto tylko niektóre korzyści zdrowotne płynące ze spożywania nasion chia: ? zmniejszenie stanów zapalnych i bólu stawów ? obniżenie poziomu cholesterolu we krwi ?...
Problemów z kręgosłupem doświadczył prawie każdy z nas. Rzadko jednak wiemy, co tak naprawdę nam dolega i jak sobie w tej sytuacji poradzić. Dlatego ? zanim pojawi się ból ? warto nie tylko bliżej poznać swój kręgosłup, ale też zrozumieć, jak utrzymać go w dobrej formie. Warto też wiedzieć, co robić, kiedy ów ból wystąpi, i jakie są możliwości postępowania w danej sytuacji. Ten niezbędny w każdej domowej biblioteczce poradnik w przystępny sposób omawia: ? Anatomię kręgosłupa, przybliżając Czytelnikowi prawidłowe funkcjonowanie pleców; ? Wszelkie dolegliwości związane z kręgosłupem, począwszy od karku i ramion, po odcinek piersiowy, lędźwiowy i guziczny kręgosłupa. ? Dobrze wiedzieć, które dolegliwości wymagają natychmiastowej interwencji...
Komosa ryżowa to starożytne południowoamerykańskie zboże, znane także jako quinoa, które słynie z łagodnego, orzechowego smaku i wszechstronnego zastosowania. Jest hipoalergiczna i bezglutenowa, zawiera pełnowartościowe białko i wyjątkowe bogactwo witamin i minerałów oraz niższy poziomem węglowodanów w porównaniu do innych pełnych zbóż. Z tego właśnie powodu jest nazywana przez ONZ ?starożytnym darem Andów dla świata?. Quinoa może być smacznym składnikiem dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Autorki książki proponują 12 smakowitych przepisów z zastosowaniem tego wyjątkowego zboża: od domowych zup i zapiekanek po dania śniadaniowe, sałatki, hamburgery, a nawet desery. O autorach: Beth Geisler jest pisarką i redaktorką specjalizującą się w tem...
Znany i ceniony lekarz medycyny naturalnej, Mark Sircus, przeanalizował badania naukowe na temat leczniczych właściwości oleju z konopii indyjskiej. W książce zebrał udokumentowane medycznie informacje o tym, w jaki sposób może on wspomagać leczenie nowotworów, cukrzycy, chorób o podłożu neurologicznym, np. Alzheimera czy Parkinsona i wielu innych. Autor szczegółowo omawia nie tylko jego właściwości, ale również dawkowanie, sposób przyjmowania oraz interakcje z innymi lekami i suplementami.
Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książka "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym ?leksykonem? dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989. Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL - to fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i s...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro