Mimo swej długiej historii wino nie jest wyłącznie kwestią mody, która ma to do siebie, że ulega szybkim zmianom. W dawnych zapiskach nie znajdziemy jednak informacji o subtelnościach wina, które postrzegano jako dobre lub złe wyrafinowane klasyfikacje wykształciły się później, a samo wino zaczęto postrzegać jako sztukę. Poprzez swój rodowód i wielość odmian wino może onieśmielać początkującego smakosza, ale dzięki informacjom zawartym w niniejszej książce będzie on mógł wybrać się w podróż szlakiem tego trunku. Podczas tej wyprawy przedstawiono podstawowe wiadomości o winie i o jego głównych gatunkach uprawianych z różnych państwach. Po lekturze Encyklopedii wina nie będzie też tajemnicą, na czym polega kupażowanie czy maceracja, jak powstaje wino i szampan, czym jest apelacja, jakie wina zaliczają się do najbardziej pożądanych na świecie i w jakich naczyniach i przy jakiej temperaturze zaserwować trunek, aby wydobyć pełnię jego smaku i aromatu.
Autor | Łukasz Fiedoruk |
Wydawnictwo | Dragon |
Rok wydania | 2012 |
Oprawa | twarda |
Format | 227x295 |
Numer ISBN | 9788363559069 |
Kod paskowy (EAN) | 9788363559069 |
Data premiery | 2023.04.05 |
Data pojawienia się | 2023.04.05 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.