„Cześć, tu Mia i Lina!
Jeśli czytałeś naszą książkę Food Pharmacy, to już trochę nas znasz i pamiętasz, jak smakuje... powitalny szot z kurkumy! Wiesz również, że chcemy zarazić wszystkich naszą pasją do jedzenia o przeciwzapalnych właściwościach, bogatego w przeciwutleniacze i wspierającego dobre bakterie układu pokarmowego, jak Luke Skywalker Rebelię. Teraz oddajemy w twoje ręce naszą książkę kucharską. Napisałyśmy ją dla każdego, kto chce wprowadzić do swojej kuchni zdrowe produkty – takie, które pomagają dobrej florze jelitowej, zapobiegają stanom zapalnym oraz odpierają ataki wielu chorób. W naszych recepturach znajdziesz dużo warzyw, nasion, orzechów i przypraw. Potrawy są bezglutenowe, pozbawione nabiału oraz cukru, a co najważniejsze – są pyszne! Przetestowane przez wytrawnych smakoszy”.
Autor | Mia Clase, Lina Nertby Aurell |
Wydawnictwo | Otwarte |
Rok wydania | 2017 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 160 |
Format | 17.0 x 24.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-7515-469-6 |
Kod paskowy (EAN) | 9788375154696 |
Waga | 542 g |
Wymiary | 170 x 240 x 20 mm |
Data premiery | 2017.10.25 |
Data pojawienia się | 2017.10.25 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Na początku ubiegłego roku, na polskim rynku wydawniczym ukazał się pierwszy tytuł Mia Clase i Liny Nerby, który był połączeniem książki kucharskiej i lekturą o jelitach, w jednym. Na pozór to dość niecodzienne zestawienie. Jednak jak przekonywały autorki, jest to połączenie nierozerwalne i niezwykle istotne. „Food Pharmacy” odniosła sukces. Nie dziwi więc fakt, że teraz powstała jej kontynuacja zawierająca zbiór przepisów.
Jak piszą o tej publikacji jej autorki: „Food Pharmacy. Przepisy” to „książka kucharska napisana przez dwie przyjaciółki, które zaczęły karmić swoje dobre bakterie jelitowe, zafiksowały się na badaniach naukowych i odkryły, że jarmuż i lasagne mogą wzmocnić układ immunologiczny.”
Ja w związku ze swoją chorobą immunologiczną, śledzę i zagłębiam się w wielu publikacjach dotyczących zdrowego odżywiania, oraz jego wpływu na organizm. Przyznaję, że Mia Clase i Lina Nerby, nie są przez to dla mnie, w swoich dziełach znacząco odkrywcze i nie przedstawiają przełomowych odkryć. Jednak na pewno, ich książki to cenny zbiór informacji, dotyczący wprowadzania zmian w żywieniu. Przynajmniej, gdy ktoś jest na początku tej drogi. Jedzenie, jak wiemy jest niezbędne dla naszego życia. Warto zadbać by to, czym się posilamy, nie tylko nas nie truło, ale również dawało zdrowie.
Książka „Food Pharmacy. Przepisy." Zawiera niemal 60 różnorodnych przepisów, które wpływają na nasze dobre bakterie jelitowe. Dzięki tym regułom, a właściwie ich składnikom, możemy doprowadzić do wyeliminowania przewlekłego stanu zapalnego, występującego w naszym organizmie. Tym bardziej, że ten stan, związany jest z większością chorób cywilizacyjnych i jest czynnikiem je wywołującym. Publikacja, to z założenia taka książka kucharska dla wszystkich. Nie wszyscy jednak pewnie skuszą się na szoty z kurkumy, ale już zdrowe i pyszne brownie? Czemu nie. :) W przepisach znajdziemy dużo warzyw, przypraw i nasion. Będzie bezglutenowo, beznabiałowo, bezcukrowo. Za to zdrowo i smacznie. Choć do niektórych smaków, przyznaję, trzeba się przekonać. Nie wszystkie z opublikowanych przepisów miałam odwagę spróbować. Te, do których się przekonałam, okazały się proste i szybkie w wykonaniu, składające się z ogólnodostępnych produktów i przede wszystkim smaczne. Cóż więc więcej potrzeba?
"Food Pharmacy. Przepisy." nie jest książką naukową, jednak zawarte w niej informacje, służą do zapoczątkowania zwiększenia zainteresowania tym tematem i sięgnięcia do źródeł, które szerzej opisują tą tematykę. Język autorek, jest prosty i skierowany do laików takich jak ja. Dlatego też, szybko odnalazłam się w jej treści. Tak czy inaczej zdecydowanie jest to książka, nie tylko o pasji gotowania, ale również o pasji dbania o swoje zdrowie.
Obie książki, są pięknie wydane i zachęcają do poznania ich treści. Mają piękne okładki, w środku znajdziemy grafiki stylizowane na stare ryciny z publikacji dla pań domu. Co prawda uważam, że przepisów mogłoby być więcej, informacji naukowych również. Jednak obydwie pozycje mam wrażenie stanowią spójnią całość i są warte by się z nimi zapoznać.
Jeśli tak jak ja, walczycie z przewlekłym stanem zapalnym, ta książka jest dla Was. Jeśli nie walczycie i tak warto po nią sięgnąć i zadbać o swoją odporność. Polecam.