76 prostych i inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty.
To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa.
Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek.
Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli?
Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna.
Konrad Budzyk, dietetyk, weganin i bloger, sprawi, że zdrowe warzywa i owoce pojawią się na twoim stole w nowej, zaskakującej postaci.
„Książka stała się dla mnie prawdziwą inspiracją. Poznałam nowe produkty, a te dobrze mi znane nauczyłam się przygotowywać w zupełnie innej odsłonie. W sumie, w książce znalazło się siedemdziesiąt sześć przepisów, w których królują warzywa takie jak: ciecierzyca, papryka, dynia, burak, czosnek, batat i wiele, wiele innych. Jestem pewna, że każdy znajdzie coś dla siebie, nawet jeśli tak jak ja nie jest weganinem ani wegetarianinem.”
– Martyna, ryszawa.blogspot.com
„Hummusy, pasty, pasztety, smakowite dodatki – w sumie siedemdziesiąt sześć inspirujących przepisów na pyszne i zdrowe dodatki do pieczywa i sałatek. Można przyrządzać pasty ściśle według receptur Konrada, można traktować je jak inspirację i samemu dobierać składniki i proporcje. Mam ochotę spróbować prawie każdej pasty z jego książki!”
– Małgorzata, napiecyku.pl
Autor | Konrad Budzyk |
Wydawnictwo | Znak |
Rok wydania | 2021 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 208 |
Format | 20.5 x 25.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-240-7548-5 |
Kod paskowy (EAN) | 9788324075485 |
Data premiery | 2021.03.10 |
Data pojawienia się | 2021.01.22 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Nowe rozszerzone wydanie bestsellerowej książki! Czy można odżywiać się zdrowo i jednocześnie zachować zgrabną sylwetkę, spożywając słodkie przysmaki? Odpowiedzi na to pytanie od lat poszukują zarówno dietetycy, jak i profesjonalni kucharze czy miłośnicy gotowania. Tym tematem zajęła się również Kinga Paruzel, pasjonatka zdrowego żywienia, autorka książek kulinarnych, prowadząca blog kulinarno-liftestyle’owy, która przygotowała autorskie słodkości z logo FIT. W jej przepisach goszczą takie produkty jak miód, wanilia, skrobia kukurydziana, a także pestki dyni, sezam, siemię lniane czy owoce nerkowca, marakuja i inne. Nie ma natomiast cukru, laktozy, glutenu, które mogą się wydawać niezbędne podczas przyrządzania słodkich posiłków. Ta książka z...
Co sprawiało, że zwykli Niemcy stawali się gorliwymi zwolennikami Hitlera? Jak niewielka, ekstremistyczna partia NSDAP przekształciła się w masowy ruch polityczny? Dlaczego, mimo początkowych wyborczych porażek, zdołała zgromadzić ogromne społeczne poparcie? W jaki sposób miliony osób głęboko przyswoiły sobie poszczególne aspekty nazistowskiej ideologii? Czemu ogromna część Niemców zaakceptowała wywołanie krwawej wojny, masowy terror i niezliczone zbrodnie? Autor poszukuje odpowiedzi na te pytania, opierając się na różnorodnych źródłach, przede wszystkim na bogatym materiale archiwalnym. Rekonstruuje, jak krystalizowała się nazistowska ideologia, oraz opisuje przyczyny i mechanizmy gromadzenia się wokół NSDAP przedstawicieli kolejnych grup społecznych....
Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. Chleb. Domowa piekarnia to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba.
Pomidory warto jeść, gdyż opóźniają procesy starzenia, obniżają ciśnienie krwi, działają antynowotworowo, korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają trawienie. Są też niskokaloryczne – w 100 g znajduje się jedynie 18 kcal! Z naszego poradnika dowiesz się, jak krok po kroku uprawiać je w przydomowych ogródkach, w miniszklarniach oraz w pojemnikach na balkonie czy tarasie. Podpowiemy, jakie odmiany wybrać do uprawy, a ponadto, co można zrobić z pomidora: jak przygotować domowy przecier czy suszone pomidory, by korzystać z nich jesienią lub zimą. Znajdziesz tu również receptury na aromatyczne zupy, soczyste drugie dania i zdrowe śniadania oraz kolacje. Proponujemy solidną garść wiedzy i 20 przepisów na każdą porę dnia. Z nami naprawdę warto poz...
Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania! Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń? Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różny...
Słońce, ludzie i jedzenie – oto kwintesencja smaku Grecji! Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o kraju, w którym się urodził. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami. Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano. Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym orzech...
Ciekawe, pełne różnorodnych smaków, oryginalne przepisy na risotto i kaszotto. Risotto jest proste w przygotowaniu, sycące, bogate w smaku, a kaszotto zdobywa coraz większą popularność ze względu na walory smakowe i prozdrowotne. W książce znajdziecie mnóstwo inspiracji na dania jednogarnkowe, których podstawę stanowią ryż lub kasze.
Książka ta to zabawny i praktyczny zbiór pomysłów i wskazówek dotyczących stosowania sody oczyszczonej produktu przyjaznego dla środowiska, skutecznego, niedrogiego i uniwersalnego. Sodę oczyszczoną możesz wykorzystać między innymi w następujących sytuacjach i dziedzinach: • Gotowanie • Sprzątanie kuchni • Domowe leczenie • Pranie • Pielęgnacja zębów • Dbanie o wygląd • Prace ogrodnicze • Opieka nad dziećmi • Pielęgnacja zwierząt • Pielęgnacja skóry • Modelarstwo • Wakacje na kempingu. To nie tylko niezwykle użyteczna i pouczająca książka o niezliczonych zastosowaniach sody oczyszczonej, pozwalających zaoszczędzić masę pieniędzy i jednocześnie zadbać o środowisko. To także bardzo zabawna lektura, wprost idealna na prezent...
Zielone warzywa nie tylko fantastycznie wyglądają na talerzu - obecnie uważa się je za jedną z najzdrowszych grup produktów żywnościowych. Powinniśmy je zjadać kilka razy dziennie! Oto prawie 130 pomysłów na zielone dania, które ułożyliśmy zgodnie z rytmem pór roku, tak byś mógł je przyrządzić z aktualnie dostępnych, najlepiej świeżych warzyw i owoców. Sezon wiosenny rozpocznij wspaniałą sałatką z zielonymi szparagami. Latem uracz się znakomitym chłodnikiem ogórkowym. Jesienią broń się przed przeziębieniem za pomocą faszerowanych cukinii, a zimą rozgrzewaj przepyszną wieprzowiną z jarmużem. Smacznego!
Pasty można przygotować niemalże ze wszystkiego - warzyw, ziół, mięsa, ryb, jajek, serów, owoców, bakalii, a nawet takich słodyczy, jak czekolada czy ciasteczka! Wierzę, że przeglądając tę książkę znajdziecie moc inspiracji i pomysłów na to, jakie składniki warto ze sobą połączyć, by wypróbować nowe kompozycje smakowe - wytrawne i słodkie, wegetariańskie i mięsne, kremowe i chrupiąceMaria Banach Maria Banach jest autorką popularnego bloga gruszkazfartuszka.pl. Z dumą nosi tytuł pierwszego w Polsce BlogerChefa, zdobyty podczas ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla blogerów. Mieszka w krainie pyry z gzikiem oraz szneki z glancem i ponad życie kocha placki z jabłkami. śniadanie uważa za najważniejszy posiłek, dlatego stara się, by każdy nowy d...
Raina najbardziej ma świecie chciałaby być zwykłą jedenastolatką. Jednak pewnego wieczoru w wyniku upadku poważnie uszkadza sobie dwa przednie zęby. Ten moment staje się początkiem długiej i frustrującej podróży przez liczne zabiegi, obciachowe aparaty ortodontyczne, a nawet protezę ze sztucznymi zębami. A to wcale nie wszystko oprócz tego Raina musi się zmierzyć z trzęsieniem ziemi, sercowymi rozterkami i fałszywą przyjaźnią...
Raina już nie może się doczekać, aż zostanie starszą siostrą. Ale gdy na świat przychodzi Amara, wszystko wygląda zupełnie inaczej, niż sobie wyobrażała. Amara jest uroczym, ale marudnym maluchem i zdecydowanie woli bawić się sama. Przez lata ich relacja wcale się nie poprawia, lecz gdy do gromadki dołącza najmłodszy brat, a między ich rodzicami coś zaczyna się psuć, dziewczynki uświadamiają sobie, że muszą zacząć się dogadywać. Jak siostry.
76 prostych i inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty. To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli? Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna. Konrad Budzyk – dietetyk, weganin i bloger, sprawi, że zdrowe warzywa i owoce pojawią się na twoim stole w nowej, zas...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro