Kwiaty najczęściej kojarzą się z ładnymi kolorami i zapachami. Są też wspaniałymi elementami zdobiącymi ogródki, balkony i mieszkania. Dzięki książce Jadalne kwiaty można poznać inną możliwość ich wykorzystania!
Jak się okazuje, z kwiatów można przyrządzić wiele dań. W tej książce znajduje się aż 186 przepisów na różne pyszności z ich udziałem! Warto przekonać się o ich walorach i dowiedzieć się więcej o przyrządzaniu z nich smacznych potraw.
Co można przygotować z kwiatów, podać na stół i oczarować tym rodzinę, bliskich czy przyjaciół? Dobrze np. zaserwować zupę z liliowca, zrobić pasztet z aksamitkami, napić się nalewki pierwiosnkowej czy skosztować lodów z magnolii! A jeśli jeszcze nam mało, możemy sięgnąć po kwiaty rzepaku w ostrym sosie lub tartę z kwiatami cukinii. Na deser obiecująco zapowiada się tort fiołkowy. Wszystkie te smakołyki możesz przyrządzić również i Ty dzięki tej książce!
Znajdziesz tutaj wiele cennej wiedzy. Autorka wyjaśnia, jakich kwiatów koniecznie należy unikać, a które są bezpieczne. Poza tym dowiesz się, jak je zbierać i właściwie przechowywać. Te informacje sprawią, że do jadłospisu włączysz oryginalne potrawy z kwiatów, które podbiją serca i podniebienia wszystkich, którym je zaserwujesz.
Tę niezwykłą książkę napisała Małgorzata Kalemba-Drożdż – autorka innych popularnych publikacji: Różane przepisy, Pyszne chwasty czy Skarby ogrodu. Szczaw, mirabelki, zielone pomidory i inne pyszne rośliny. Prowadzi także poczytny blog kulinarny o nazwie Trochę Inna Cukiernia.
Autor | Małgorzata Kalemba-Drożdż |
Wydawnictwo | Pascal |
Rok wydania | 2021 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 360 |
Format | 16.5 x 23.5 cm |
Numer ISBN | 978-83-8103-716-7 |
Kod paskowy (EAN) | 9788381037167 |
Waga | 870 g |
Wymiary | 165 x 235 mm |
Data premiery | 2021.04.14 |
Data pojawienia się | 2021.04.12 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Autorka Skarbów ogrodu, Jadalnych kwiatów i Pysznych chwastów po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów dzikiej natury! Tym razem proponuje niepowtarzalne przepisy na dania z drzew. Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj sosnowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości oryginalnymi daniami prosto z lasu. Najlepsza książka kulinarna 2018 roku według Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (AIG PRIX)!
Autorka Jadalnych kwiatów i Pysznych chwastów powraca z nowymi inspiracjami. Tym razem postanowiła przyrządzić różę. Czy królowa kwiatów może być nie tylko smacznym dodatkiem kulinarnym, ale i ekskluzywnym surowcem kosmetycznym? Oczywiście, że tak! Różane przepisy to pomysły na wykwintne dania i naturalne kosmetyki do samodzielnego przygotowania w domowym zaciszu. Poznaj smak różanego chleba, trufli w kwiatowym pudrze czy sałatki z ciecierzycy z marynowanymi owocami z dzikiej róży. Zakochaj się w różanym balsamie do ust i luksusowym musie do ciała. Niech ogarnie Cię słodka różana rozkosz!
Polskie pola i ogrody kryją w sobie mnóstwo kulinarnych skarbów. Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Z pokrzywy i stokrotki, zebranych podczas zwykłego spaceru, stworzymy niezwykłe dania. Gorąco polecam! Ewa Wachowicz Brakowało mi poradnika, który przełoży na język codziennego gotowania pomysły współczesnych kucharzy, znajdujących poezję smaku w roślinach z pobliskiej łąki. Piękne zdjęcia i inspirujące przepisy sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Tego lata jemy mlecze! Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i „Elle” Wyjątkowe propozycje smacznych dań z roślin, które nie zawsze lubimy oglądać w naszych ogródkach – chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających wiele ory...
Gotowanie to wieczna przygoda! A gotowanie z produktów, których zwykle w swojej kuchni używa Małgorzata Kalemba-Drożdż, to przygoda niebanalna! W naszych ogrodach kryje się nieprzebrane bogactwo smaków. Pyszne rośliny, nieraz pogardzane lub niepodejrzewane o to, że są jadalne, rosną przecież tuż obok nas! Szczaw, mirabelki, zielone pomidory, niedojrzałe orzechy, rośliny ozdobne, owoce rzodkiewki, natka marchewki, czosnek niedźwiedzi, chmiel, topinambur i fiołki. Autorka wyczarowała z nich 237 przepisów. Interesujące smaki, oryginalne struktury i zdrowotne właściwości zaskoczą i oczarują każdego, kto ceni wartościowe i smaczne potrawy. Tartaletki z musem czekoladowo-śliwkowym i konfiturą szczawiową. Wino z mirabelek. Chutney z zielonych orzechów. Smażone łu...
Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec b...
Odkryj moc dzikich ziół i niezwykłe właściwości zwykłych roślin. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby o każdej porze roku zbierać dary natury, które wykorzystasz w swojej kuchni! Przygotuj wykwintne dania z tanich oraz łatwo dostępnych roślin, a także dowiedz się: • jak poszukiwać dzikich ziół; • z których chwastów można przygotować sezonowy napar; • które rośliny dostępne są przez cały rok; • czy niedojrzałe owoce i kapary można wykorzystać podczas gotowania; • które dary natury mają właściwości lecznicze i pomogą ci zadbać o zdrowie przez cały rok. W książce Piotra Ciemnego znajdziesz nie tylko pomysłowe i nowoczesne przepisy na każdą porę roku, ale także przydatne opisy roślin. Dzięki niej odkryjesz tajniki pracy prawdziwego zielarz...
Techniki uzdrawiania psychiki Zdecydowana większość chorób ma podłoże psychiczne. Alergie, migreny, zaburzenia snu, a nawet rak oraz wiele chorób przewlekłych, mogą ustąpić po odpowiednim przepracowaniu pewnych zdarzeń z życia. Autor opracował metodę, która łączy medycynę duchową z nauką i przyniosła uzdrowienie tysiącom ludzi. W tej książce opisuje techniki uzdrawiania psychiki, która ma ogromny wpływ na ciało. Nie lecz choroby tylko informacje Człowiek latami może bezskutecznie przyjmować leki przeciw depresji. Jednak gdy tylko rozpozna psychiczny powód swojego stanu zdrowia i przepracuje go, nagle staje się całkowicie zadowolony i wolny od cierpień. Depresja okazuje się nie być żadnym zaburzeniem przemiany materii, ale kryjącym się głęboko lęk...
Jak być zdrowym w dzisiejszym niezdrowym świecie? Jak wziąć odpowiedzialność za swoje zdrowie? JAK BYĆ PROodpornościowym zamiast ANTYwirusowym i po co? Jak współpracować z mikrobiomem ludzkim? Dlaczego chorujemy? Co jeść i od czego zależy wybór pożywienia? To pytania, na które nie ma jednej odpowiedzi, jednego sprawdzonego sposobu, jednej zdrowej diety. Są one fantastyczną okazją na powrót do dyskursu o zapomnianej przez nas w życiu codziennym PROFILAKTYCE chorób. Pomocna okazuje się wiedza zaczerpnięta z TCM, medycyny Wschodu, w której życie i zdrowie człowieka, jak i cała natura, podlega konkretnym cyklom. Leczy daną osobę, nie jednostkę chorobową, zapobiega chorobom poprzez propagowanie działań profilaktycznych, traktuje człowieka jako istotę komplet...
Słowiański zielnik, jakiego do tej pory nie było! Poznaj magiczną moc ziół i ich patronek. Którą Boginią jesteś? Na początku były Trzy. Trzy Boginie. Ta, która stwarza. Ta, która nagradza. I ta, która niszczy. Biała, czerwona i czarna. Biała (dziewczyna) przynosi światło. Jest początkiem i nowym życiem. Czerwona (matka) to kreacja i pełnia. I czarna (starucha), która spycha nas w mrok, byśmy następnie mogły się odrodzić. Na początku były Trzy. A tak naprawdę Jedna. Trójbogini wpisana w Koło Życia. Słowiańskie Boginie Ziół to nie tylko historia trzech Bogiń: Dziewanny – Bogini wiosny i życia, Mokosz – Bogini Matki i Matki Ziemi oraz Marzanny – Bogini zimy i śmierci. To przede wszystkim słowiański zielnik. Każdej z Bogiń były poświęcone s...
Dzięki zabawie nalepkami dziecko chętniej podejmie naukę czytania! Zdania z tej książeczki należy uzupełnić nalepkami, tak by stworzyć teksty historyjek. Zbuduj zdania tekstowo-obrazkowe i przeczytaj o przygodach leśnych zwierząt. Do książeczki dołączono 82 kolorowe naklejki. Tytuły w serii: Na wiejskim podwórku, Leśne plotki, Pojazdy specjalne, Dzień przedszkolaka, Wycieczki przedszkolaków, Piękne księżniczki, Zabawy przedszkolaków oraz Nowi koledzy.
Zdrowie zaczyna się na talerzu Właśnie dlatego w tej książce znajdziesz przepisy na śniadania, obiady i przekąski na bazie naturalnych, ogólnodostępnych produktów roślinnych, a dodatkowo bez glutenu, nabiału i cukru. To kuchnia idealna dla ciebie, jeśli chcesz odżywiać się świadomie i cieszyć się zdrowiem – zarówno jeśli jesteś wszystkożercą, jak i wegetarianinem lub weganinem czy alergikiem albo po prostu lubisz dobrze i zdrowo zjeść. Na pewno znajdziesz tu coś dla siebie. Sięgnij po przepisy na bazie produktów, które doskonale wpływają na organizm: sezonowych warzyw, kasz, ziaren, orzechów, owoców, zdrowych olejów, a wszystko to podane w apetycznej i smacznej formie. Pamiętaj – jesteś tym, co jesz! „Kuchnię Iwony znam naprawdę dobrze, bo od pr...
Kiedy zaczynamy świadome odżywianie, natrafiamy na szereg wyzwań! Skąd wziąć wysokiej jakości produkty? Co tak naprawdę jeść? Jak gotować? A finalnie – jak na to wszystko znaleźć czas? Z pomocą przychodzi Smakoterapia 3, czyli książka, która pomoże ci zorganizować własną spiżarnię! Dzięki niej zawsze znajdziesz w domu co nieco: nie tylko drobne przegryzki, smakołyki i przyprawy, ale i całkiem solidne posiłki! Przygotowując kilka razy w roku zdrowe domowe półprodukty, znacząco zminimalizujesz czas poświęcany na codzienne przygotowywanie posiłków i będziesz pewien, że to co położysz na swoim stole jest nie tylko smaczne, ale i doskonałej jakości.
Polskie pola i ogrody kryją w sobie mnóstwo kulinarnych skarbów. Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Z pokrzywy i stokrotki, zebranych podczas zwykłego spaceru, stworzymy niezwykłe dania. Gorąco polecam! Ewa Wachowicz Brakowało mi poradnika, który przełoży na język codziennego gotowania pomysły współczesnych kucharzy, znajdujących poezję smaku w roślinach z pobliskiej łąki. Piękne zdjęcia i inspirujące przepisy sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Tego lata jemy mlecze! Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i „Elle” Wyjątkowe propozycje smacznych dań z roślin, które nie zawsze lubimy oglądać w naszych ogródkach – chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających wiele ory...
Autorka Skarbów ogrodu, Jadalnych kwiatów i Pysznych chwastów po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów dzikiej natury! Tym razem proponuje niepowtarzalne przepisy na dania z drzew. Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj sosnowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości oryginalnymi daniami prosto z lasu. Najlepsza książka kulinarna 2018 roku według Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (AIG PRIX)!
Gotowanie to wieczna przygoda! A gotowanie z produktów, których zwykle w swojej kuchni używa Małgorzata Kalemba-Drożdż, to przygoda niebanalna! W naszych ogrodach kryje się nieprzebrane bogactwo smaków. Pyszne rośliny, nieraz pogardzane lub niepodejrzewane o to, że są jadalne, rosną przecież tuż obok nas! Szczaw, mirabelki, zielone pomidory, niedojrzałe orzechy, rośliny ozdobne, owoce rzodkiewki, natka marchewki, czosnek niedźwiedzi, chmiel, topinambur i fiołki. Autorka wyczarowała z nich 237 przepisów. Interesujące smaki, oryginalne struktury i zdrowotne właściwości zaskoczą i oczarują każdego, kto ceni wartościowe i smaczne potrawy. Tartaletki z musem czekoladowo-śliwkowym i konfiturą szczawiową. Wino z mirabelek. Chutney z zielonych orzechów. Smażone łu...
Autorka Jadalnych kwiatów i Pysznych chwastów powraca z nowymi inspiracjami. Tym razem postanowiła przyrządzić różę. Czy królowa kwiatów może być nie tylko smacznym dodatkiem kulinarnym, ale i ekskluzywnym surowcem kosmetycznym? Oczywiście, że tak! Różane przepisy to pomysły na wykwintne dania i naturalne kosmetyki do samodzielnego przygotowania w domowym zaciszu. Poznaj smak różanego chleba, trufli w kwiatowym pudrze czy sałatki z ciecierzycy z marynowanymi owocami z dzikiej róży. Zakochaj się w różanym balsamie do ust i luksusowym musie do ciała. Niech ogarnie Cię słodka różana rozkosz!
Pyszne chwasty to nie poradnik surwiwalowy, ale inspirująca książka kucharska. Rozszerzone wydanie, 142 przepisy! Wyjątkowe propozycje smacznych dań z roślin, które nie zawsze lubimy oglądać w naszych ogródkach – chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających wiele oryginalnych smaków. Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je zjeść? Zasmakuj w zupie z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka. A na deser zjedz tort z pokrzyw i wypij kawę z mniszka! Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami, lecz mogą stać się składnikami smakowitego dania! „Polskie pola i ogrody kryją w sobie mnóstwo kulinarnych skarbów. Ta książk...
Od lat suszę kwiaty lipy na ziołowy napar, zbieram kwiaty bzu na syrop i nalewkę, chętnie kulinarnie wykorzystuję młode pędy sosny. Mimo to po lekturze Smakowitych drzew czuję, że jak dotąd ominęło mnie najlepsze! Mam ochotę z miejsca spakować koszyk oraz nożyce i ruszyć do lasu w poszukiwaniu smakołyków! Czekam na klonowe noski i pąki lipy, by zakisić je i podawać do ulubionych dań, wypatruję listków klonu na domową fermentowaną herbatkę i już nie mogę się doczekać wiosny. Młode listki lipy i brzozy będę dodawać do sałatek codziennie! Dominika Wójciak, autorka książek kulinarnych (Sezonowe warzywo, Ziarno) Autorka Jadalnych kwiatów i Pysznych chwastów po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów dzikiej natury! Tym razem proponuje niepowtarzalne prz...
Jestem mamą alergika. Wychowanie dziecka uczulonego na wiele pokarmów wymaga ograniczeń i restrykcyjnej diety. A przecież trudno wyobrazić sobie malucha, który nie miałby ochoty sięgnąć po ciastko z kremem... Oryginalne przepisy na desery bez mleka czy jajek to źródło inspiracji dla rodziców - życie z alergią, choć niełatwe, może być słodkie. Z przyjemnością skorzystam z wielu pomysłów, jakie daje ta książka. Polecam gorąco! /Halina Mlynkova/ Ta książka nie jest kolejną pozycją z serii: modne diety. Alergia to choroba cywilizacyjna, a jadłospis wykluczający mleko, jajka czy gluten to często konieczność, nie kaprys. Autorka proponuje łatwe przepisy na pyszne dania, dodając do tego sporą dawkę wiedzy, która pomoże zrozumieć, na czym polega pro...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro