W Polsce trwa „piwna rewolucja”, która zmienia nasze podejście do piwa. Rośnie popularność małych browarów. Co raz więcej do powiedzenia mają odważni piwowarzy, którzy odchodzą od produkcji zwykłego jasnego lagera na rzecz piw wzorowanych na dawnych recepturach z całego świata lub po prostu wcielają w życie swoje autorskie pomysły.
Książka ta jest drogowskazem do piwnego świata – pełnego przeróżnych kolorów, niesamowitych smaków i kuszących aromatów. Obok podstawowych informacji z czego i jak robi się piwo, album zawiera opisy blisko 100 piw, którymi warto się zainteresować na początku przygody z dobrym piwem. Połowa to łatwo dostępne, ciekawe piwa z browarów polskich i zagranicznych. Drugą połowę stanowią ciekawostki polskiego piwowarstwa rzemieślniczego oraz piwa uznawane za ikony stylu.
Bartosz Senderek – miłośnik piwa, piwowar domowy, krytyk sztuki piwowarskiej. Parę lat temu stwierdził, że czteropak jasnego pełnego go nie bawi i zaczął szukać czegoś ciekawszego. Od 2010 roku prowadzi bloga www.mojkufelek.pl, gdzie dzieli się z czytelnikami nie tylko swoimi piwnymi odkryciami, ale też spostrzeżeniami związanymi z rozwojem piwnej rewolucji w Polsce, której przygląda się praktycznie od jej samego początku.
Autor | Bartosz Senderek |
Wydawnictwo | RM |
Rok wydania | 2015 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 136 |
Format | 14.3 x 23.5 cm |
Numer ISBN | 978-83-7773-402-5 |
Kod paskowy (EAN) | 9788377734025 |
Waga | 312 g |
Wymiary | 145 x 235 x 12 mm |
Data premiery | 2015.09.02 |
Data pojawienia się | 2015.09.02 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Fragmenty lunarne. Szkice o obecności księżyca w poezji polskiej od schyłku XIX do początku XXI wieku wraz z małą antologią księżycowych wierszy poetów Zachodu
W Polsce trwa „piwna rewolucja”, która zmienia nasze podejście do piwa Rośnie popularność małych browarów. Coraz więcej do powiedzenia mają odważni piwowarzy, którzy odchodzą od produkcji zwykłego jasnego lagera na rzecz piw wzorowanych na dawnych recepturach z całego świata lub po prostu wcielają w życie swoje autorskie pomysły. Książka ta jest drogowskazem do piwnego świata – pełnego przeróżnych kolorów, niesamowitych smaków i kuszących aromatów. Obok podstawowych informacji z czego i jak robi się piwo album zawiera opisy blisko 100 piw, którymi warto się zainteresować na początku przygody z dobrym piwem. Połowa to łatwo dostępne, ciekawe piwa z browarów polskich i zagranicznych. Drugą połowę stanowią ciekawostki polskiego piwowarstwa rzemie...
Mapa samochodowo-turystyczna Polski poświęcona miłośnikom piwa. Na mapie zaznaczono browary, których opis znajduje się na rewersie arkusza. Dodatkowo na mapie przedstawiono szereg informacji na piwne tematy. Nie mogło też zabraknąć opisania procesu warzenia piwa i przedstawienia piwnych stylów.
Książka "Alkohole w Polsce i na świecie. Przewodnik barmana" autorstwa Macieja Zarzeckiego (założyciel Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów) i Łukasza Zarzeckiego (trener w Ogólnopolskiej Szkole Barmanów) to ekskluzywnie wydana, bogato ilustrowana, 360-stronicowa publikacja. Zawiera 310 ilustracji obrazujących opisywane alkohole (zdjęcia butelek, destylarni, magazynów leżakowych, aparatury destylacyjnej, poszczególnych etapów produkcji, koktajli, zdjęcia historyczne, mapki ilustrujące regiony produkcji i wiele innych). To jedyna na polskim rynku tak kompleksowa publikacja przedstawiają świat mocnych alkoholi, takich jak: wódka, wódki gatunkowe, gin, whisky (Szkocja, Irlandia, Stany Zjednoczone, Kanada, Japonia), brandy, koniak, armaniak, calvados, brandy de Jerez, likiery...
Seria Biblioteka Wiedzy to zbiór książek zawierających przydatne informacje z różnych dziedzin. Korzystanie z nich ułatwia przejrzyste rozmieszczenie materiału. Lekturę uatrakcyjniają mapy, wykresy i zdjęcia. Przydatna i praktyczna książka opisująca różne aspekty opieki nad psem oraz charakterystykę wybranych ras. Jak wybrać psa, jak przygotować się na jego przyjęcie, porady na temat żywienia, pielęgnacji czworonogów to tylko niektóre zagadnienia poruszone w tej publikacji. Całość wzbogacają liczne zdjęcia i tabele. Zapraszamy do lektury!
Nie wystarczy dysponować znakomitym piwem w beczce lub w butelkach, aby zapewnić klientom kufel wspaniałego napoju i wielkie przeżycia przy jego piciu. Tak samo jak proces warzenia piwa, ważne są takie czynniki związane z jego serwowaniem, jak: temperatura, przechowywanie w beczce, urządzenie do rozlewania, rodzaj szklanki i sposób nalewania. Niniejsza książka omawia szczegółowo jak samemu zbudować urządzenie do rozlewania, jak się nim posługiwać i utrzymywać w idealnym stanie. Opisuje zasady działania i eksploatacji beczek, podłączeń oraz aparatury. Pokazuje jak wybierać i przygotowywać szklanki oraz jak prawidłowo nalewać do nich piwo. Omówione zagadnienia: • pomieszczenia: piwnica, chłodnia, strefa nalewania, • urządzenie do rozlewania, • zawory becz...
Bestiariusz słowiański. Część pierwsza i druga to wyjątkowe wydanie popularnych Bestiariuszy, w którym zebrane zostały dwie dotychczas osobne części tego tytułu, czyli Rzecz o skrzatach, wodnikach i rusałkach oraz Rzecz o biziach, kadukach i samojadkach. Dzięki temu niesamowite, pobudzające wyobraźnię historie o mitycznych stworzeniach, przekazywane z pokolenia na pokolenie przez naszych przodków, znajdziemy teraz w jednej, obszernej publikacji, którą uzupełniają jedyne w swoim rodzaju, piękne ilustracje autorstwa Pawła Zycha i Witolda Vargasa.
Śnieżyczka i Róża nie wiedziały, że żyją w baśni… Tak to zwykle bywa. Śnieżyczka i Róża – dwie siostry, tak różne od siebie jak kwiaty, od których mają imiona – zmuszone są do opuszczenia bezpiecznego domu po tajemniczym zaginięciu ojca. Przenoszą się z matką do chaty w lesie, który, jak to w baśniach bywa, pełen jest niesamowitych stworzeń i wydaje się zaczarowany. Jak dziewczynki poradzą sobie z niebezpieczeństwami i wyzwaniami zdane tylko na siebie? I co najważniejsze, czy uda im się odnaleźć ojca? Pierwsze miejsce na liście bestsellerów „New York Timesa”. „Głębsze znaczenia opowieści wypływają na powierzchnię, ale przyjemność lektury jest tu podstawą.” – „New York Times” Emily Winfield Martin, bestselerowa pisarka i ilus...
Pisma wybrane Stanisława Cata-Mackiewicza „...my, Polacy, pisujemy noty dyplomatyczne i zajmujemy stanowiska w polityce międzynarodowej z tomikiem Mickiewicza lub Słowackiego jako podręcznikiem orientacyjnym. To my, Polacy, nie myślimy politycznie, lecz głośno lub cicho deklamujemy politycznie. Polityka angielska dlatego jest tak doskonała, że jest wyzuta z wszelkiej uczuciowości”. – Stanisław Cat-Mackiewicz „Trudność z prawidłowym odbiorem tej książki, a zarazem intencji autora, polega na tym, że Mackiewicz krytykuje politykę brytyjską wystawiając jej całkiem dobre świadectwo. Z jego rozprawy wynika, że była wolna od rojeń, pragmatyczna, zawsze uzgodniona z rzeczywistością i na ogół skuteczna. A zatem daleko różna od tej, którą zwykła prowadzić P...
Mitologia słowiańska Jakuba Bobrowskiego i Mateusza Wrony zabiera czytelników w fascynujący świat pradawnych Słowian oraz ich wierzeń. Autorzy, w oparciu o aktualne opracowania naukowe z dziedziny historii, religioznawstwa i językoznawstwa, w sposób barwny i pobudzający wyobraźnię prezentują sylwetki pradawnych bogów i herosów, jak również postaci słowiańskiej demonologii. Tym, co wyróżnia Mitologię słowiańską spośród innych dostępnych tego typu książek, jest przyjazny każdemu czytelnikowi język przedstawionych historii, pozbawiony naukowych, często trudno rozumianych terminów. Publikacja ta jest zbiorem fabularnych opowiadań ilustrujących treść słowiańskich mitów, jednak wszystkie kulturowo-historyczne składniki zawartych w niej tekstów – imi...
Kolejny raz z Marcinem przemierzamy Warszawę z początku XIX wieku, w której tak wiele się dzieje! Bystry syn szewca ponownie znajdzie się w centrum działania spiskowców. Tym razem trup ściele się gęsto. Lawina zaskakujących zdarzeń nie pozwala spokojnie przyglądać się biegowi wypadków. Trzeba działać! Czujnie obserwować, nasłuchiwać i czytać codzienną prasę. Tymczasem pierwszy balon Kuparenki zawiśnie nad miastem, muzyka Ernsta Hoffmanna wypełni koncertowe sale, a mechaniczne wynalazki zachwycą warszawską gawiedź. Wielka historia z Napoleonem w tle i codzienne życie – trochę cyrkowe, trochę kuchenne, ale i uczuciowe, które wybuchnie niespodziewanie. Oto ponowne starcie uczuć i rozumu w znakomitej opowieści.
Król Myszy wiedzie nas na scenę burzliwych wydarzeń okresu napoleońskiego. W korowodzie barwnych postaci mamy Ludwika XVIII, zaplątanego w intrygi i zdrady, artystów, wynalazców i wielkie umysły epoki. Ale także zwykłych ludzi, tworzących warszawski tygiel osobowości. „Przybycie do Warszawy Ludwika XVIII, francuskiego króla wygnańca, rozpoczęło sekwencję niezwykłych zdarzeń i misternych rozgrywek dyplomatycznych. W towarzystwie dwunastoletniego Marcina zgłębiamy tajemnice epoki i zostajemy wciągnięci w sam środek napoleońskiej intrygi szpiegowskiej. Książka Zuzanny Orlińskiej to nie tylko znakomita lekcja historii, ale również pasjonująca opowieść o życiu wielokulturowego miasta oraz zderzeniu starego i nowego ładu na kontynencie. Tak powinno się pisa...
Księżyc towarzyszy poetom od wieków. Czy znaczy to, że należy już tylko do muzeum wyobraźni, że stał się nieważnym ornamentem, zużytym symbolem? Marian Stala odpowiada przecząco na to pytanie, analizując w pierwszej części swej książki lunarne ślady, obecne w poezji polskiej od końca XIX do początku XXI wieku, w części drugiej zaś – prezentując zwięzłą antologię wierszy z księżycem i o księżycu, zaczerpniętych z poezji zachodniej. Księżyc Micińskiego, Miłosza i Świetlickiego, Laforgue’a, Yeatsa i Nelly Sachs jest fascynujący… „Fragmenty lunarne w intrygujący sposób oświetlają obszary tylko na pozór dobrze już rozpoznane. Pokazują, że sprawy poezji z księżycem wciąż warte są uważnego i pogłębionego namysłu. I przypominają, ż...
W Polsce trwa „piwna rewolucja”, która zmienia nasze podejście do piwa Rośnie popularność małych browarów. Coraz więcej do powiedzenia mają odważni piwowarzy, którzy odchodzą od produkcji zwykłego jasnego lagera na rzecz piw wzorowanych na dawnych recepturach z całego świata lub po prostu wcielają w życie swoje autorskie pomysły. Książka ta jest drogowskazem do piwnego świata – pełnego przeróżnych kolorów, niesamowitych smaków i kuszących aromatów. Obok podstawowych informacji z czego i jak robi się piwo album zawiera opisy blisko 100 piw, którymi warto się zainteresować na początku przygody z dobrym piwem. Połowa to łatwo dostępne, ciekawe piwa z browarów polskich i zagranicznych. Drugą połowę stanowią ciekawostki polskiego piwowarstwa rzemie...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro