Nasza kucharska książka jest pretekstem do kulinarnej wędrówki po Polsce.
W każdym regionie kraju zaskoczy nas bogactwo i różnorodność lokalnej kuchni, używanych przypraw i dodatków. Tradycyjne pieczywa i domowe wędliny, własne przetwory z owoców i warzyw, zawiesiste zupy, pieczone mięsa, grzyby na wiele sposobów – no i rozmaitość potraw z kaszy i ziemniaków. Do tego – nalewki owocowe i miody pitne. Wiele tradycyjnych potraw możemy wykonać samemu, wykorzystując przepisy kulinarne zawarte w naszej książce.
Autor | Izabella Byszewska |
Wydawnictwo | Parma Press |
Rok wydania | 2018 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 96 |
Format | 16.0 x 17.0 cm |
Numer ISBN | 9788377771679 |
Kod paskowy (EAN) | 9788377771679 |
Waga | 294 g |
Wymiary | 160 x 170 x 12 mm |
Data premiery | 2018.05.20 |
Data pojawienia się | 2018.04.25 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań. Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejsze...
Książka kucharska traktuje o polskiej tradycyjnej kuchni w języku angielskim. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a środki 60 potraw z przepisami.
Głównym walorem naszego albumu o Polsce jest duża ilość pięknych, barwnych zdjęć, które pokazują zarówno pejzaże, jak i wszelką architekturę od wiejskiej chaty po szklane wieżowce wielkomiejskie. Zobaczymy też imprezy folklorystyczne i obrzędy ludowe, zajrzymy do wielu wnętrz. Są tu chyba wszystkie miejsca, które należy odwiedzić w Polsce.Ostatni rozdział przedstawia sylwetki sławnych Polaków.
W naszym albumie staraliśmy się pokazać Polskę interesującą, zróżnicowaną kulturowo i geograficznie, gościnną i malowniczą – od nadbałtyckich plaż na północy, poprzez pojezierza i mazowieckie równiny, aż do gór na południu. Pejzaż stał się kanwą, na której powstała barwna tkanina – obraz Polski. Miasta i miasteczka, drewniane kościółki i murowane katedry, warowne zamki i przepyszne pałace, wiejskie chaty w skansenach i kultywowany żywy folklor – to wątki, które utkały naszą opowieść.
Polska to fascynująca mozaika tradycji i nowoczesności, wielowiekowych zabytków i nowatorskich rozwiązań architektonicznych. Elegancki album Polska. 1000 lat w sercu Europy zabierze w podróż po tym różnorodnym kraju. Niemal 400 kolorowych fotografii ukazuje kalejdoskop pejzaży: od wydm na wybrzeżu Morza Bałtyckiego, przez równiny centralnej Polski, aż po szczyty Sudetów i Karpat. Wielkomiejskie drapacze chmur przeplatają się z majestatycznymi zamczyskami i chałupami krytymi strzechą, a klimatyczne miasteczka - z imponującymi zabytkami techniki. Każdy z dziewięciu rozdziałów prezentujących poszczególne regiony historyczno-geograficzne został opatrzony interesującym wstępem. Znalazły się w nim informacje na temat historii danego obszaru, jego najważniejszych a...
Niniejszy album prezentuje najpiękniejsze i najciekawsze miejsca w Polsce. Miejscowości o wielowiekowej tradycji, niepowtarzalnej atmosferze i atrakcjach turystycznych. Sławne miasta, zabytki, miejsca ważne dla historii naszego kraju. Wersja niemiecka.
„In Poland there is a well-known saying, „Proverbs are the wisdom of nations”. Like most Poles I have heard the proverb, „The grass is greener on the other side of the fence” meaning that we undervalue familiar things and may not even know what treasures we possess. One such treasure is Polish cuisine. It is rarely featured in restaurant, which usually offer universal dishes, although such local delicacies as kartacze (potato dumplings with minced meat, also known as cepelinai), kolduny (dough dumplings stuffed with meat) and kolaczki (sweet cakes with cheese filling_ are served more and more often. Here, I will describe simple dishes such as krupnik (barley soup), bigos (cabbage stew) and pierogi, which are always met with enthusiasm, regardless of the age or personal preferenc...
Serię dedykujemy osobom przywiązującym wagę do zdrowego jedzenia. Proponujemy przepisy na specjały pełne wartości odżywczych. Są to przede wszystkim potrawy z popularnych produktów, jednak znalazły się wśród nich także dania z takimi dietetycznymi hitami, jak komosa ryżowa, jagody goji czy nasiona chia. Podajemy również informacje dotyczące walorów odżywczych, zawartości witamin, składników mineralnych oraz kaloryczności komponentów potraw. Dowiesz się też o zasadach przyrządzania sałatek, smoothies, przekąsek, wypieków bezglutenowych czy niskokalorycznych obiadów.
Historia Polski pisana drewnem, cegłą i kamieniem, czyli najbardziej charakterystyczne zabytki architektoniczne Polski ukazane w obiektywie znakomitego fotografika Michała Grychowskiego. Album obfituje nie tylko w zdjęcia monumentalnych katedr, zamków i pałaców - niemych świadków wyobraźni i gestu fundatorów - lecz odkrywa też czar zapomnianych kapliczek przydrożnych albo zamglone mazowieckie pejzaże. Całości dopełniają przejrzysty układ graficzny autorstwa prof. Władysława Pluty z krakowskiej ASP i (dwujęzyczny) frapujący, obfitujący w barwne anegdoty, tekst historyka, eseisty i podróżnika Pawła Kwiatkowskiego.
Czy niemowlęta potrafią liczyć? Kiedy małe dziecko rozumie, że „cztery” to nie to samo co „czwarty”? I co możemy zrobić, żeby dziecko polubiło matematykę? Matematyka jak mało która nauka uczy przede wszystkim myśleć, dlatego tak ważne jest, żeby dziecko z radością wkraczało w świat pojęć matematycznych. Gen liczby prezentuje pomysł na edukację matematyczną małego dziecka. Autorzy pomagają dorosłym zrozumieć, jak rozwija się myślenie matematyczne, podpowiadają, na co warto zwrócić uwagę, aby dzieciństwo dobrze zaowocowało wtedy, kiedy przyjdzie czas na regularną edukację matematyczną. Książka tłumaczy, jak codzienne aktywności przyczyniają się do rozwoju umysłowego, jak pokierować uwagą dziecka tak, by zauważyło to, co ważne z mate...
Odkryj w swoim życiu pokój „Bóg chce wydobyć z nas to, co najlepsze, ale nie zaciśniętą pięścią czy przystawiając rewolwer do naszej skroni. Stawia nam wymagania, ale nie po to, byśmy ich spełnianiem wyszarpywali Jego miłość. Zwraca się raczej ciągle z tym samym apelem: Pragnę, abyś był inny, bo jeszcze nie doszedłeś do swojej pełni, ale kocham cię, przyjmuję cię takim, jakim jesteś teraz. Jeśli nie staniesz się inny, też będę cię kochał. Perfekcjonista słyszy niestety tylko pierwszą część tego zdania: Chcę, abyś się zmienił, po czym wprowadza w swojej głowie drobną modyfikację: Bo wtedy cię pokocham” – Dariusz Piórkowski SJ. Czym jest perfekcjonizm religijny i jakie są jego przyczyny? Dlaczego utrudnia relacje z Bogiem i ludźmi? Ja...
To zbiór polskich legend w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej. Znajdziesz tu pięknie zilustrowane legendy o lajkoniku, królewnie Wandzie, szewczyku Dratewce, Morskim Oku i wiele, wiele innych. Dzięki książeczce poznasz bohaterów najważniejszych polskich baśni oraz legendarne dzieje Polski.
Tekst: Izabella Byszewska, zdjęcia: Christian Parma, 93 zdjęcia, 96 stron, format 17 x 16 cm, kreda błyszcząca 170 g/m2, oprawa twarda. Zawarta w 4 rozdziałach opowieść o historii i tradycji polskiej kuchni wsparta licznymi przepisami. Kulinarna wędrówka po Polsce pełna jest niespodzianek. Bogactwa i różnorodność polskiej kuchni doświadczymy w każdym regionie. Tradycyjne pieczywo i wędliny, domowe przetwory z owoców i warzyw, wspaniałe miody i niespotykana w innych krajach rozmaitość potraw z kaszy i ziemniaków. Do tego polska specjalność ? wyborne nalewki owocowe.
Nasza kucharska książka jest pretekstem do kulinarnej wędrówki po Polsce. W każdym regionie kraju zaskoczy nas bogactwo i różnorodność lokalnej kuchni, używanych przypraw i dodatków. Tradycyjne pieczywa i domowe wędliny, własne przetwory z owoców i warzyw, zawiesiste zupy, pieczone mięsa, grzyby na wiele sposobów ? no i rozmaitość potraw z kaszy i ziemniaków. Do tego ? nalewki owocowe i miody pitne. Wiele tradycyjnych potraw możemy wykonać samemu, wykorzystując przepisy kulinarne zawarte w naszej książce.
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro