Pieczone, smażone, duszone, marynowane – ryby i owoce morza zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na naszych stołach. Warto to zmienić – odpowiednio przyrządzone są nie tylko bardzo smaczne, ale i niezwykle zdrowe.
Prezentujemy przepisy na znakomite dania z łososia, pstrąga, dorady, krewetek, makreli i ze śledzi, a także wielu innych ryb i owoców morza. Ponadto radzimy, na co zwracać uwagę w sklepie, by ryby były naprawdę świeże, jak je przechowywać oraz prawidłowo oczyszczać.
Autor | praca zbiorowa |
Wydawnictwo | Olesiejuk Sp. z o.o. |
Rok wydania | 2017 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 190 |
Format | 19.0 x 25.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-274-7359-2 |
Kod paskowy (EAN) | 9788327473592 |
Waga | 871 g |
Data premiery | 2017.12.28 |
Data pojawienia się | 2017.12.28 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Prezentujemy przepisy na smakowite dania z rozmaitymi świeżymi warzywami w roli głównej. Przyjemnie chrupiące sałatki bez problemu schowasz do pudełka i zabierzesz do pracy na lunch. Takie specjały obiadowe, jak krem z kalarepy czy morszczuk z porem i pistacjami, nie wywołają wyrzutów sumienia, gdy staniesz na wadze, a smakować będą wybornie. Co bardziej nietypowymi kombinacjami zrobisz wrażenie na znajomych. Natomiast tego przystojnego sąsiada, który wprowadził się tydzień temu, możesz powitać tartą ze szpinakiem i z kozim serem. Przede wszystkim jednak nasze kulinarne propozycje dostarczą tak dużą dawkę witamin i energii, że będziesz w pełni cieszyć się życiem. Nie tylko wiosną i latem.
Niezwykle kuszący zestaw przepisów na specjały z czekolady, który zadowoli każdego konesera tego produktu. Znajdziesz tu przepyszne czekoladowe wypieki, desery, napoje, a nawet pralinki! Domowe przyjęcie możesz uświetnić słynnym tortem Sachera, a dla małych łasuchów zrobić muffinki czekoladowe z powidłami. Natomiast w upalny dzień fantastycznie ochłodzisz się klasycznymi lodami straciatella.
Odkryj bogactwo smaków i zapachów ziołowej kuchni! Właściwie dobrane przyprawy sprawią, że najzwyklejsze przekąski, zupy, dania główne oraz napoje staną się wyjątkowe. Wypróbuj przepisy z wykorzystaniem świeżych listków, suszonych ziół, przypraw warzywnych, korzennych i najpopularniejszych mieszanek, jak curry czy czubryca. Aromatyczne dodatki urozmaicą każdą potrawę, nadając jej wyrazisty charakter oraz atrakcyjny wygląd.
Chcesz zacząć piec domowy chleb, ale nie masz czasu lub nie wiesz, jak się za to zabrać? Ta książka jest dla ciebie. Dowiesz się z niej wszystkiego, czego potrzebujesz, by przygotować swój pierwszy aromatyczny bochenek. Nauczysz się też, jak zrobić zakwas i jak z niego korzystać. Upiecz zatem chleb razowy pełnoziarnisty, chlebki naan, foccacię, a także bułki o miękkiej, delikatnej skórce, którymi zachwycą się twoi domownicy oraz goście. Magdalena Grzegorczyk od ponad 6 lat prowadzi Skutecznie.Tv – jeden z najpopularniejszych kanałów kulinarnych na polskim YouTube, oraz Gotuj.Skutecznie.Tv – również cieszący się dużym powodzeniem blog z przepisami i poradami. W tym czasie udało się jej zgromadzić wierną publiczność kilkudziesięciu tysięcy osób. B...
Wolisz łykać prozac czy jeść ryby? I jedno, i drugie podnosi poziom serotoniny – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za pozytywny nastrój. Serotonina powstaje z aminokwasu o nazwie tryptofan. Nasz organizm go nie produkuje, dlatego musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Tryptofan występuje głównie w pełnowartościowym białku: rybach, jajku, twarogu oraz mięsie. W naszej książce znajdziesz przepisy na lekkie, dobrze służące zdrowiu i samopoczuciu dania. To oczywiście nie tylko przykładowe produkty sprzyjające utrzymaniu pozytywnego nastroju, ale także podnoszące sprawność intelektualną, odporność na stres czy chroniące przed rakiem. Mamy nadzieję, że Moda na zdrowie będzie inspiracją do tego, aby odżywiać się mądrzej i lepiej.
Przedstawiamy najlepsze przepisy tradycyjnej kuchni polskiej Te potrawy znane są nam z dzieciństwa, ze spotkań w gronie rodzinnym, przypominają ciepłą atmosferę świąt. Sposoby ich przyrządzania przekazywano z pokolenia na pokolenie, a nasze babcie i mamy utrwaliły je w swoich zapiskach. To przepisy na przekąski, dania z mięsem lub rybą, zupy i kluski, a także najpopularniejsze ciasta i przetwory. Osobny rozdział poświęciliśmy daniom świątecznym, bo jak tu nie ugotować żurku na Wielkanoc lub barszczu na Wigilię? Mamy nadzieję, że ta książka stanie się dla was inspiracją na co dzień i od święta. Oprócz przepisów znajdziecie w niej piękne zdjęcia i informacje o najlepszych polskich produktach, jak drób (zwłaszcza kaczka i gęś), truskawki, jabłka, na...
Zielone jest zdrowe! Ta książka udowadnia także, że kuchnia oparta na warzywach i owocach w tym kolorze może być bardzo smaczna. Przedstawiamy pomysły na niebanalne, szybkie i łatwe dania, dzięki którym będziesz jeść lekko i zdrowo, nie rezygnując przy tym z delektowania się wypiekami i deserami. Spróbuj wprowadzić do swojej diety więcej zieleniny, wzbogacając codzienny jadłospis pysznymi posiłkami pełnymi warzyw, kasz, owoców i aromatycznych ziół. Wśród przepisów znajdziesz m.in. warzywne chipsy, lekkie sałatki, energetyczne koktajle, soczyście zielone desery i takie apetyczne dodatki, jak pasty, ziołowe sosy i pikantne marynaty.
Z każdym rokiem jest nas – praktykujących wege – coraz więcej I dobrze nam z tym! Decyzję o zmianie diety na bezmięsną najchętniej podejmujemy na wiosnę. Z myślą o wegetarianach i weganach przygotowaliśmy książkę kucharską z bogatym zestawem pysznych potraw wiosennych, w tym – wielkanocnych – na bazie składników roślinnych oraz – dla wegetarian – nabiału. Jest tam wszystko: przystawki, zupy, dania główne, dodatki, pasztety, jaja przyrządzane na różne sposoby, wspaniałe desery, ciasta. Oprócz tego, że zdrowe, lekkie i ekologiczne, wzbudzają ciekawość i apetyt! Skosztuje je każdy, nawet mięsożerca, któremu opatrzył się już smak żurku, kotleta, pasztetu z boczkiem czy kiełbasy. Niemal w każdej rodzinie jest ktoś, kto przy wspólnym stole po...
Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Nowe, uzupełnione wydanie. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako „biblia chleba”. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba, od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o śledziach! A nawet więcej! Podróże, smaki, opowieści, przepisy! Czy słynny śledzik jest typowo polskim daniem? Jak smakuje z czekoladą? Jak długo żyją śledzie i jak się ze sobą komunikują? Jak wyglądają związane z nim obyczaje w różnych społecznościach? Jak się go przyrządza w innych kulturach? W książce znajdziecie ponad 50 przepisów na śledzia – od klasyki po ekstrawagancję jak śledź w truskawkach czy śledziowe lody, a nawet rozdział dla wegetarian – roślinne śledzie wege! Cztery pory roku ze śledziem! Przepisy ze wszystkich stron świata! Pasjonujące opowieści o niezwykłej rybie, na której ościach budowano mocarstwa. Fakty historyczne, praktyczne porady, smaczne anegdoty. Opowieści z podróży kulina...
Nowość Marty Dymek! Obłędnie smaczne dowody, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz. I że można gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami i możliwościami. Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu, czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy...
Przedstawiamy wierszyki logopedyczne, które pomogą dzieciom w pracy nad wadami wymowy. Dzięki nim powtarzanie trudnych wyrazów nie będzie już żmudnym zadaniem, lecz wspaniałą zabawą! To kontynuacja bestsellerowej książki Rymowanki bez trzymanki.
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro