Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie.
Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy.
Odpowiadając na potrzeby czytelników proponuje praktyczną książkę złożoną z 80 nowych przepisów na dania bez polepszaczy i sztucznych barwników.
W książce znajdziesz proste i niedrogie pomysły na:
- własne pieczywo,
- drugie śniadanie do pracy i szkoły,
- nietypowe potrawy na przyjęcia dla dzieci,
- desery dla łasuchów,
- dania świąteczne.
Autor | Julita Bator |
Wydawnictwo | Znak |
Rok wydania | 2014 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 208 |
Format | 14.0x20.3 cm |
Numer ISBN | 978-83-240-3220-4 |
Kod paskowy (EAN) | 9788324032204 |
Waga | 558 g |
Wymiary | 145 x 210 x 22 mm |
Data premiery | 2014.09.22 |
Data pojawienia się | 2014.08.12 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Jeśli ktoś uważa, że przygotowanie dań, które są zdrowe i jednocześnie smaczne oraz niezbyt pracochłonne w przygotowaniu, niech sięgnie jak najszybciej po "Zamień chemię na jedzenie". Ja szybko zmieniłam swojej zdanie na ten temat, bo przepisy w tej książce są proste i aż chce się gotować. Polecam
Książka Julity Bator to zbiór przepisów, dzięki którym będziemy mogli uniknąć szkodliwych substancji zawartych w większości produktów spożywczych kupowanych w sklepach. W pierwszej części autorka skupiała się bardziej na teorii, opisywała szczegółowo szkodliwe związki chemicznej, które mają ulepszyć nasze jedzenie, doradzała, co najlepiej jeść, kiedy i ile. Nowe przepisy podzielone są tematycznie: jest między innymi rozdział o chlebie, o tym, co zabierać do pracy i do szkoły, jakie są zdrowe przekąski typu fast food oraz słodycze, co najlepiej pić, mamy także propozycje potraw na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Wszystko zdrowe i smakowicie wyglądające, a to dzięki dużej liczbie zdjęć.
Książka Julity Bator to zbiór przepisów, dzięki którym będziemy mogli uniknąć szkodliwych substancji zawartych w większości produktów spożywczych kupowanych w sklepach. W pierwszej części autorka skupiała się bardziej na teorii, opisywała szczegółowo szkodliwe związki chemicznej, które mają ulepszyć nasze jedzenie, doradzała, co najlepiej jeść, kiedy i ile. Nowe przepisy podzielone są tematycznie: jest między innymi rozdział o chlebie, o tym, co zabierać do pracy i do szkoły, jakie są zdrowe przekąski typu fast food oraz słodycze, co najlepiej pić, mamy także propozycje potraw na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Wszystko zdrowe i smakowicie wyglądające, a to dzięki dużej liczbie zdjęć.
Pierwsza książka o tym, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku! Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwa...
Dziesiątki tysięcy zabitych cywilów, w tym kobiet, dzieci oraz starców, tysiące spalonych wsi oraz miasteczek, ponad półtora miliona wysiedlonych ludzi, zmuszonych do opuszczenia rodzinnych stron i pozostawienia dorobku swojego życia. Pod tymi liczbami kryje się porażający obraz historii, którą współdzielimy z Ukrainą. Pierwsza popularnonaukowa książka stanowiąca pełen zarys stosunków polsko-ukraińskich w latach 1943–1947. Autor przedstawia przebieg krwawego konfliktu jaki rozgorzał pomiędzy Polakami i Ukraińcami, a którego ramy chronologiczne wyznaczają dwa często przywoływane wydarzenia historyczne: rzeź wołyńska, czyli czystka etniczna dokonana na Polakach przez nacjonalistów ukraińskich w 1943 roku, oraz akcja „Wisła", przymusowe wysiedlenia Ukra...
"Gratka dla małego niejadka" to książka dla najmłodszych w całości poświęcona jedzeniu. Znajdziecie w niej nie tylko w humorystyczny sposób zilustrowane przepisy na smaczne dania, ale także zabawy edukacyjne, gry i inne pomysły pobudzające wyobraźnię każdego małego niejadka. Maluch nauczy się dzięki niej przyrządzać potrawy, zarówno te trudne, jak i łatwe, rozpoznawać poszczególne składniki potrawy, nadawać im charakterystyczne cechy, dowie się, czym są witaminy, dlaczego należy myć warzywa, nauczy się postrzegać w jedzeniu nie tylko codzienny posiłek, ale także świetną zabawę.
Przedstawiamy książkę o tym, jak upiec chleb we własnym domu w asyście dzieci i ku zdrowiu całej rodziny Moda na własnoręczne wypieki jest coraz większa. Jednym z jej propagatorów jest Tomasz Deker – cukiernik, który w swojej książce pokazuje, że aby upiec własny chleb nie potrzebujemy specjalistycznej aparatury, ani lat doświadczenia. Tomasz Deker – doświadczenie zdobywał w renomowanych restauracjach Europy. Jest współwłaścicielem cukierni Deker Patissier & Chocolatier, których produkty pojawiają się na wielu stołach na całym świecie. Obecnie współpracuje z kanałem „Kuchnia+” tworząc serię „Desery Dekera”. Jest dwukrotnym brązowym medalistą Culinary World Cup w Luksemburgu.
Drzwi agencji detektywistycznej „Różowe Okulary” są wciąż zamknięte na głucho, jednak mieszkańcy kamienicy starają się nie poddawać złym myślom. Tymczasem Martwiak ostatnio wyraźnie zhardział, ciągle przesiaduje w piwnicy lub na podwórzu i najwyraźniej coś planuje… Czy detektyw Pozytywka wróci na czas, aby udaremnić jego knowania? Grzegorz Kasdepke — najchętniej czytany polski autor książek dla dzieci. Niemal wszystkie z ponad jego czterdziestu tytułów uzyskały status bestsellera (m.in. „Kacperiada…” czy „Horror, czyli skąd się biorą dzieci”). Sympatię czytelników łączy z uznaniem krytyków, czego dowodem są najważniejsze nagrody, jakie zdobył za twórczość dla najmłodszych (w tym: Nagrodę Literacką im. Kornela Makuszyńskiego, dw...
Świat oczami malucha! Przedstawiamy książeczkę z serii, która uwzględnia potrzeby i możliwości najmłodszych. Niemowlak widzi inaczej. Dostrzega kontrastowe barwy, wyraźne kontury i dwuwymiarowy obraz. Wodzi oczami po krawędziach ilustracji, symetrycznych elementach i figurach geometrycznych. Interesuje go rzeczywistość, która go otacza. Zadbajmy o rozwój naszych milusińskich od samego początku!
„W tej książce otwieram przed czytelnikami drzwiczki kredensu wypełnionego samymi smakołykami – na półkach m.in. granola, mieszanki własnych przypraw, ulubione dressingi do sałat, słodkie kremy do grzanek i flaszka najlepszego ajerkoniaku. Snuję też opowieści o przepastnej spiżarni, w której stoją słoje z konfiturami, kiszonkami, marynatami i przetworami mięsnymi. Według przedstawionych tu przepisów zrobisz domowe suszonki, wyborne buliony, pesto różnych smaków i wiele innych przetworów. Wyciągnij z szuflady drewnianą łyżkę, ciemną od mieszania powideł, a z szafki szeroki gar z grubym dnem. Przygotujmy razem coś pysznego!” – Kasia Marciniewicz „Spiżarnia pełna niesamowicie kolorowych i pełnych smaku słoików, sezonowe składniki i tradycyjne s...
Pierwsze książeczki, czyli świat oczami malucha! Seria, która uwzględnia potrzeby i możliwości najmłodszych. Niemowlak widzi inaczej. Dostrzega kontrastowe barwy, wyraźne kontury i dwuwymiarowy obraz. Wodzi oczami po krawędziach ilustracji, symetrycznych elementach i figurach geometrycznych. Interesuje go rzeczywistość, która go otacza. Zadbajmy o rozwój naszych milusińskich od samego początku!
Trzeci tom trylogii fantasy „Prawo Milenium” autorki światowych bestsellerów – Trudi Canavan. Od konfrontacji buntowników z Raenem minęło pięć lat. W tym czasie Qall, chłopiec ocalony przez Rielle, bezpiecznie dorósł wśród Podróżników, a Tyen znalazł sobie nowy dom i ukrył się przed ludźmi, którzy okrzyknęli go zdrajcą i nazwali Szpiegiem. Pięć lat chaosu, nad którym Baluka i Odnowiciele ledwie byli w stanie zapanować. Wszędzie toczą się wojny, niektóre światy zostały opanowane przez machiny wojenne, inne pozbawili mocy magowie pragnący nieśmiertelności. W czasach, gdy wojna zagraża z trudem wypracowanemu przez Rielle i Tyena pokojowi, a Qall wkracza w dorosłość, lojalność zostanie poddana próbie. Złożone obietnice mogą wszystko zmienić....
Wszystkie sekrety naturalnej pielęgnacji Każda z nas chce się czuć młoda, piękna i cieszyć się zdrowiem. Często w codziennej gonitwie brakuje nam czasu, aby odpowiednio zadbać o siebie. Julita Bator – zapracowana mama, autorka, która zrewolucjonizowała myślenie o zdrowym odżywianiu, tym razem pokazuje, jak zadbać o urodę. Udowadnia, że tak naprawdę niewielka zmiana nawyków i zastosowanie się do jej porad pozwoli zachować jędrną skórę, zdrowy wygląd i wydłuży nasze życie. Dowiesz się, gdzie znaleźć naturalny kolagen, jak przygotować warzywne bomby witaminowe i co wsypać do kąpieli, żeby zrobić detoks skóry. Poznasz plan odnowy organizmu i sposoby na naturalny lifting twarzy oraz uzyskasz praktyczne wskazówki, jak kupować kosmetyki. Autorka dzieli si...
Cieszący się niesłabnącą popularnością cykl książeczek o Kici Koci został zapoczątkowany przez tytuł Kicia Kocia gotuje i rozrósł się do dwudziestu siedmiu pozycji. Oprócz tego wydawnictwo może się pochwalić, iż Kicia Kocia została siostrzyczką – najmłodsi czytelnicy śledzą przygody jej brata Nunusia w kartonowych książkach z serii „Kicia Kocia i Nunuś”. W nowym wydaniu, z okazji 10 lecia serii „Kicia Kocia”, została odświeżona szata graficzna książeczek. Kicia Kocia bawi się w parku z przyjaciółmi – Adelką, Packiem i Juliankiem, a także z nowym kolegą Marcysiem. Marcyś proponuje zabawę w porywanie księżniczek, która ani Kici Koci, ani Adelce w ogóle się nie podoba. Trzeba wytłumaczyć Marcysiowi, że dobra zabawa to taka, która...
Zmagając się z towarzyszącymi mojej rodzinie wieloma problemami, szukałam najlepszych lekarzy i rozwiązań. Przyznam, że nie zawsze było to łatwe, lecz w końcu trafiliśmy na kompetentnych specjalistów, którzy zmienili nasze życie. Przekonałam się, że kluczową rolę odgrywa właściwa diagnoza. Sukces mojej pierwszej książki Zamień chemię na jedzenie nauczył mnie, że warto popularyzować wiedzę i dzielić się swoimi doświadczeniami, czego rezultatem jest Przepis na zdrowie – Julita Bator. • Jak schudnąć bez efektu jojo? • Jak sobie radzić z insulinoopornością? • Jak pysznie jeść i wciąż być fit? • Jak podnieść libido? • Jak poprawić wzrok? • Jak pomóc dziecku radzić sobie z dysleksją? • Jak być świetnym rodzicem? Przepis na zdrowie...
Zmagając się z towarzyszącymi mojej rodzinie wieloma problemami, szukałam najlepszych lekarzy i rozwiązań. Przyznam, że nie zawsze było to łatwe, lecz w końcu trafiliśmy na kompetentnych specjalistów, którzy zmienili nasze życie. Przekonałam się, że kluczową rolę odgrywa właściwa diagnoza. Sukces mojej pierwszej książki Zamień chemię na jedzenie nauczył mnie, że warto popularyzować wiedzę i dzielić się swoimi doświadczeniami, czego rezultatem jest Przepis na zdrowie – Julita Bator. • Jak schudnąć bez efektu jojo? • Jak sobie radzić z insulinoopornością? • Jak pysznie jeść i wciąż być fit? • Jak podnieść libido? • Jak poprawić wzrok? • Jak pomóc dziecku radzić sobie z dysleksją? • Jak być świetnym rodzicem? Przepis na zdrowie...
Najbardziej energetyczna książka roku! Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, sma...
Wszystkie sekrety naturalnej pielęgnacji Każda z nas chce się czuć młoda, piękna i cieszyć się zdrowiem. Często w codziennej gonitwie brakuje nam czasu, aby odpowiednio zadbać o siebie. Julita Bator – zapracowana mama, autorka, która zrewolucjonizowała myślenie o zdrowym odżywianiu, tym razem pokazuje, jak zadbać o urodę. Udowadnia, że tak naprawdę niewielka zmiana nawyków i zastosowanie się do jej porad pozwoli zachować jędrną skórę, zdrowy wygląd i wydłuży nasze życie. Dowiesz się, gdzie znaleźć naturalny kolagen, jak przygotować warzywne bomby witaminowe i co wsypać do kąpieli, żeby zrobić detoks skóry. Poznasz plan odnowy organizmu i sposoby na naturalny lifting twarzy oraz uzyskasz praktyczne wskazówki, jak kupować kosmetyki. Autorka dzieli si...
Pierwsza książka o tym, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku! Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwa...
Zamień chemię na jedzenie - również w Święta!Dzięki swoim książkom Julita Bator zmieniła oblicze polskiej kuchni. Autorka, mama trójki dzieci, podzieliła się swoją unikatową wiedzą i wypróbowanymi zdrowymi przepisami.Teraz podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników. Udowadnia, że można przyrządzić zdrowe świąteczne potrawy i że nie jest do tego potrzebna długa lista składników ani niekończące się godziny spędzone w kuchni.Co zrobić, by smak wigilijnej kolacji, wielkanocnego śniadania czy urodzinowego przyjęcia zapamiętać na zawsze i z radością co roku odtwarzać? Jak niewielkim nakładem czasu i kosztów zamienić czekoladowe cukierki na własnoręcznie lukrowane pierniczki, przygotować domowy barszcz z uszkami...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro