„Po siedmiu latach realizacji programu kulinarnego Ewa gotuje postanowiłam przygotować czwartą z kolei książkę z recepturami, prezentowanymi przeze mnie na szklanym ekranie. Czwartą, a zarazem pierwszą, bowiem właśnie od tej pozycji rozpoczynam nową serię wydawniczą. Liczę na to, że potrawy, przyrządzone wedle przepisów zawartych w książce – tym razem na sałatki, sałaty, surówki, sosy i dodatki – będą smakować wszystkim, którzy po nią sięgną”. – Ewa Wachowicz
Książka dostarcza narzędzi niezbędnych dla dokonania profesjonalnej analizy i oceny scenariusza filmowego. Powstała na podstawie wielu lat doświadczeń w prowadzeniu stworzonego przez autorkę kursu developmentu scenariusza w Script Factory w Londynie. W jasny, zwięzły sposób systematyzuje najważniejsze elementy konstruowania scenariusza i zagadnień kina gatunkowego. Pokazuje jak w sposób profesjonalny, przejrzysty i efektywny napisać raport na temat scenariusza. Zajmuje się również kwestią współpracy ze scenarzystą w procesie developmentu. Ciekawe uzupełnienie stanowią wypowiedzi fachowców z branży filmowej na temat ich doświadczeń i oczekiwań związanych z oceną scenariuszy. Podręcznik zawiera również bardzo przydatny rozdział zawierający wskazówki na temat pisania treatmentów.
Tematem albumu jest okupacja niemiecka w Polsce w latach 1939-1945. Poszczególne jego części ukazują swoiste światy równoległe: Niemców, polskiego miasta i wsi, ludności żydowskiej...?
Mieszkaliśmy w mieście, które nazywało się Łódź, wyobrażałem je sobie jako wielki statek, także dlatego, że w naszej dzielnicy ulice były wykładane kocimi łbami, które w moich oczach przypominały fale, byłem ciekawy, czy ulice można wykładać też głowami ludzi...?
RACHUNKOWOŚĆ FINANSOWA. CZĘŚĆ II. AKTYWA TRWAŁE, KOSZTY DZIAŁALNOŚCI I ICH ROZLICZENIE, KALKULACJA KOSZTÓW KWALIFIKACJA A.36 W publikacji ,,Rachunkowość finansowa. Część II" omówiono pojęcie i klasyfikację aktywów trwałych oraz sposób ich wyceny. Przedstawiono także metody obliczania amortyzacji, ewidencję zmian w stanie i wartości aktywów trwałych na kontach księgi głównej i na kontach ksiąg pomocniczych. Scharakteryzowano koszty i układy ich gromadzenia. Przedstawiono ewidencję i rozliczenie kosztów według różnych wariantów na kontach zespołów 4. i 5. oraz omówiono koszty rozliczane w czasie. Ta część opracowania zawiera omówienie i istotę kalkulacji kosztów, jej rodzajów, metody przeprowadzania oraz przykłady jej sporządzania.W opracowaniu znajdują się przykłady zadań rozwiązanych oraz ćwiczenia do samodzielnego wykonania przez uczniów, które pozwalają w czasie realizacji tematu na utrwalenie praktycznych umiejętności.Podsumowaniem ewidencji księgowej przedstawionej w części II ,,Rachunkowość finansowa są trzy testy samodzielnej kontroli. Ponadto zamieszczono w podręczniku wykaz kont księgi głównej utworzony na potrzeby szkolne, który jest wykorzystywany do dekretacji dowodów księgowych.Kolejność rozdziałów w logicznym porządku ujmuje część materiału do nauczania w zawodach technik ekonomista i technik rachunkowości dla kształcenia w zakresie kwalifikacji A.36 (Prowadzenie rachunkowości).Publikacja opracowana zgodnie z nową podstawą programową dla zawodu technik ekonomista dla kształcenia w zakresie kwalifikacji A.36 (Prowadzenie rachunkowości). Stanowi materiał pomocniczy, wspomagający edukację, niepodlegający procedurze dopuszczenia do użytku szkolnego przez Ministra Edukacji Narodowej.