Publikacja zawiera 100 dań postnych i jarskich, wybranych i ułożonych przez autorkę.
Znajdą się tu przepisy mniej znane, autorka nie chciała powielać znanych przepisów, a skupić się na tych, o których mało w przedwojennej Polsce słyszał. Znajdziemy, więc zupę z fasoli, kartoflaną, pasztety jarskie, pyzy i kotlety ze szpinaku, ser z fasoli, ogórki faszerowane i inne z jaj czy mączne.
Okładka książki to kopia oryginały z 1927 roku.
Autor | Elżbieta Kiewnarska |
Wydawnictwo | Graf_ika Usługi Wydawnicze Iwona Knechta |
Rok wydania | 2021 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 32 |
Format | 16.5 x 24.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-8244-019-5 |
Kod paskowy (EAN) | 9788382440195 |
Waga | 72 g |
Data premiery | 2021.03.31 |
Data pojawienia się | 2021.03.31 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Reprint z oryginału z 1928 roku. Kolejna książeczka kucharska Elżbiety Kiewnarskiej z serii „Życie praktyczne” – wydawnictwa poświęconego sprawom prowadzenia domu i gospodarstwa kobiecego. Zawarte w niej przepisy są przydatne dla Pań domu – obok dokładnych wskazówek wykonania najprostszych dań, takich jak gotowanie jaja na miękko czy twardo, zawiera przysmaki dla wybrednych gastronomów, jak jajecznica po Strasbursku itp.
Przedstawiamy reprint oryginału wydanego w 1929 roku To ponad 100 prostych, tradycyjnych przepisów na domowe wypieki: baby, torty i mazurki. Znajdują się tu również przepisy na placki oraz lukry i masy cukrowe do dekorowania ciast.
Reprint broszurki z 1931 roku, zawierający przepisy na dania mączne ( np. klusków, pierogów, makarony), potraw z różnych kasz polskich i zagranicznych oraz ryżu. Jak pisze sama autorka "zstępując z wyżyn poezji do nizin prozy życia codziennego, należy kaszę wprowadzić do jadłospisów dzieci, osób starszych i o słabszem trawieniu, gdyż jest nie tylko nadzwyczaj pożywna, łatwostrawna, lecz, odpowiednio przyrządzona, również bardzo smaczna."
Wznowienie oryginału z 1929 r., na temat przyrządzania zup i sosów. W broszurce znajdują się praktyczne rady i przepisy, jak przyrządzać najsmaczniejsze zupy mięsne, rybne, jarzynowe i inne, jak również wszelakie sosy- od słonych po słodkie. Książeczka zawiera 59 przepisów zup oraz 33 przepisów sosów.
Reprint oryginału wydanego w 1928 roku. Ponad 100 prostych, tradycyjnych przepisów na domowe wypieki: chleba (jasnego i ciemnego), bułek i słodkich rozmaitości.
A sensitive portrayal of the healing process that took place in the aftermath of the First World War, J.L. Carr's A Month in the Country includes an introduction by Penelope Fitzgerald, author of Offshore, in Penguin Modern Classics. A damaged survivor of the First World War, Tom Birkin finds refuge in the quiet village church of Oxgodby where he is to spend the summer uncovering a huge medieval wall-painting. Immersed in the peace and beauty of the countryside and the unchanging rhythms of village life he experiences a sense of renewal and belief in the future. Now an old man, Birkin looks back on the idyllic summer of 1920, remembering a vanished place of blissful calm, untouched by change, a precious moment he has carried with him through the disappointments of the years. Adapted into a...
Zimne przekąski to książka z praktycznymi przepisami zimnych potraw i tartynek, które można stosować przy planowaniu śniadań, kolacji, podczas popołudniowych herbatkach. Zawarte w książce propozycje pozwolą na przygotowanie różnego rodzaju kanapek, śledzi i marynat rybnych, sałatek, pasztetów i rolad oraz galaret.
Twoja Msza to komiks inny niż wszystkie. Przedstawia tradycyjną katolicką naukę o Mszy św. w przystępny, zrozumiały dla dzieci sposób, a jednocześnie jest ciekawy i rozwijający dla dorosłych. To sprawia, że Twoja Msza to skuteczne narzędzie katechetyczne dla czytelników w każdym wieku. W tym 100-stronicowym barwnym albumiku można znaleźć nie tylko szczegółowe wytłumaczenie wszystkich części Mszy św., ale również objaśnienie przygotowania do Mszy, poszczególnych części stroju kapłana, ołtarza, świątyni oraz zarys historii liturgii. Wydanie w oparciu o reprint komiksu z 1954 r., z imprimatur Franciszka kardynała Spellmana.
„Właściwie zabijałem, odkąd pamiętam. Zaczynałem od zabijania zwierząt. Pierwszą ofiarą był kot sąsiadów. To było u babci na wakacjach. Mieszkała na wsi. Miałem zaledwie siedem lat. Zabiłem go kamieniem. Podchodził do mnie i się łasił. Głaskałem go po plecach, a drugą ręką sięgnąłem po kamień. Potem było więcej zwierząt. Ptaki złapane w siatkę, psy, jeże, najczęściej jednak koty. Człowieka zabiłem pierwszy raz, jak miałem dziesięć lat”. Zwłoki młodej dziewczyny odkryte we Wrocławiu to dla doświadczonego komisarza Marka Mikulskiego nie pierwszyzna. Jednak gdy po kilku dniach w lesie w okolicach Wołowa znalezione zostają ciała kolejnych dwóch osób, a przy nich tajemniczy list, policjant wie już, że ma do czynienia z seryjnym morderc...
W swojej bestsellerowej publikacji Autorka przekonuje, że sekret spełniania marzeń tkwi w naszych uczuciach. Przy tworzeniu planów powinniśmy odpowiedzieć sobie na pytanie: co chciałbym czuć w danym momencie? Jasno określając emocje może okazać się, że zaczniesz dążyć do czegoś zupełnie innego i będziesz robić to w odmienny sposób, a samo dążenie do celu stanie się bardziej satysfakcjonujące. Dzięki temu niezwykłemu poradnikowi zrozumiesz, że kroczenie ku upragnionym uczuciom zmieni Twoje życie, odkryjesz korzenie pragnień, siłę uczuć, niebezpieczeństwa i obietnice intencji oraz tworzenia celów. Nauczysz się realizować postanowienia, a słomiany zapał pozostanie tylko wspomnieniem. Obudź swoje emocje i spełnij marzenia!
Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. „Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które wypełniały każdy kąt domu, a przede wszystkim atmosferę radości i wzajemnej bliskości. Bożonarodzeniowa kuchnia Siostry Salomei łączy w sobie obie te potrzeby: odkrywania kulinarnych wrażeń i czerpania z tradycji. Jest świeża, zaskakująca, a zarazem sięga do sprawdzonych receptur. I, co najważniejsze, jest smaczna oraz barwna, dzięki czemu nasi bliscy z radością zasiądą do stołu. Ryby, pierogi, grzyby i suszone owoce, pieczone...
Smaczne i pożywne, odpowiednie na każdą porę roku, mogą także wspomagać oczyszczanie naszego organizmu. Detoks za pomocą zup? Tak, to możliwe! Na czym polega zupowy detoks? Jak dodać swojej cerze świetlistości, witalności, a ciału mnóstwa energii? Jak zmniejszyć stres i zapomnieć o problemach z trawieniem? Ponad 60 przepisów podzielonych na: zupy w 100% z warzyw, zupy warzywne ze zbożami, kremy orzechowe i pożywne buliony. Nowoczesne przepisy na zupę korzenną z dynią piżmową i cytryną, zupę z kokosem, słodkimi ziemniakami i czerwoną soczewicą, zupę z grzybami shiitake i amarantusem, czy krem orzechowy ze szpinakiem i migdałami, to tylko kilka z wielu zaskakujących dań proponowanych w ramach diety oczyszczającej.
Reprint broszurki z 1928 roku z 80 przepisami na przygotowywanie smacznych oraz łatwych sałat i sałatek. W poradniku znajdziemy przepisy na sałaty zielone i sosy do sałat, sałatki kartoflane i jarzynowe, sałaty z ryb i mięsa oraz propozycje słodkie i owocowe.
Reprint broszurki z 1931 roku. Ponad 70 przepisów, jak przyrządzać smaczne dania z cielęciny. I tak znajdą się tu sposoby na różnorakie potrawki i gulasze, marynowaną pieczoną cielęcinę, sznycle, zrazy, bitki i siekane kotlety oraz podroby i zimne przekąski. Opis pozycji: Oprawa miękka, broszurowa Ilość stron: 32 Format: 165 x 240 mm ISBN: 978-83-8244-027-0
Reprint broszurki z 1929 roku z łatwymi i smacznymi sposobami na przygotowywanie dań z drobiu. Autorka zebrała 60 przepisów na zupy, pieczenie, pasztety, zimne dania i podroby z kurcząt i kur, kapłonów i pulard, indyków, perliczek, gęsi, kaczek oraz gołębi. Opis pozycji: Oprawa miękka, broszurowa Ilość stron: 40 Format: 165 x 240 mm ISBN: 978-83-8244-026-3
Reprint z oryginału z 1929 roku z 84 przepisami na przyrządzanie ryb i sosów. Autorka ograniczyła się do najbardziej typowych potraw z każdego gatunku ryby, starając się podawać najbardziej proste, łatwe i zrozumiałe metody i sposoby ich wykonywania. Starała się też nie powtarzać tych samych dań przy różnych gatunkach ryb, a tylko zaznaczała, że można te dania i z innych przygotować. Zebrała wszystkie, pospolicie do ryb stosowane sosy i podała je razem w bardzo jasnej, prostej i ułatwionej metodzie ich gotowania.
Wznowienie oryginału z 1929 r., na temat przyrządzania zup i sosów. W broszurce znajdują się praktyczne rady i przepisy, jak przyrządzać najsmaczniejsze zupy mięsne, rybne, jarzynowe i inne, jak również wszelakie sosy- od słonych po słodkie. Książeczka zawiera 59 przepisów zup oraz 33 przepisów sosów.
Reprint broszurki z 1931 roku, zawierający przepisy na dania mączne ( np. klusków, pierogów, makarony), potraw z różnych kasz polskich i zagranicznych oraz ryżu. Jak pisze sama autorka "zstępując z wyżyn poezji do nizin prozy życia codziennego, należy kaszę wprowadzić do jadłospisów dzieci, osób starszych i o słabszem trawieniu, gdyż jest nie tylko nadzwyczaj pożywna, łatwostrawna, lecz, odpowiednio przyrządzona, również bardzo smaczna."
Reprint z oryginału z 1928 roku. Kolejna książeczka kucharska Elżbiety Kiewnarskiej z serii „Życie praktyczne” – wydawnictwa poświęconego sprawom prowadzenia domu i gospodarstwa kobiecego. Zawarte w niej przepisy są przydatne dla Pań domu – obok dokładnych wskazówek wykonania najprostszych dań, takich jak gotowanie jaja na miękko czy twardo, zawiera przysmaki dla wybrednych gastronomów, jak jajecznica po Strasbursku itp.
Przedstawiamy reprint oryginału wydanego w 1929 roku To ponad 100 prostych, tradycyjnych przepisów na domowe wypieki: baby, torty i mazurki. Znajdują się tu również przepisy na placki oraz lukry i masy cukrowe do dekorowania ciast.
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro