Średniowieczne ogrody przyklasztorne były niezwykłymi miejscami.
Każdy ogród był bowiem częścią normalnego gospodarstwa, które miało zapewnić mnichom samowystarczalność, a jednocześnie urządzano go tak, by jego poszczególne elementy nawiązywały do symboliki raju. Z czasem obszar, na którym uprawiano rośliny użytkowe, powiększył się i zaczęto tworzyć osobne części ogrodu z roślinami warzywnymi i ziołami leczniczymi, a w klasztorach powstawały pomieszczenia dla chorych, przeznaczone na aptekę oraz mieszkanie dla medyka. W naturalny sposób zakonnicy stali się więc nie tylko specjalistami od spraw ducha, ale też mistrzami w uprawie pożytecznych roślin oraz przyrządzania z nich pysznych potraw i cenionych preparatów leczniczych.
W książce tej zebrano wiedzę przez stulecia gromadzoną skrupulatnie w klasztorach, dzięki czemu każdy może sprawdzić, po które rośliny najlepiej sięgnąć, urządzając własny ogród, jakie są ich właściwości, jak je uprawiać i kiedy zbierać. Z pewnością przydatne też okażą się wskazówki, jak je optymalnie wykorzystać, by zadbać o swą urodę, by ich aromat wzbogacał nasze dzieła kulinarne i przede wszystkim by wzmacniały nasze zdrowie.
Odbiorcy:
• każdy, kto marzy o pięknym ogrodzie i bezproblemowej uprawie zdrowych ziół i roślin przyprawowych,
• osoby chcące poznać fascynującą historię przyklasztornych ogrodów i tradycyjne receptury mnichów.
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę:
• można tu znaleźć wszystko, co trzeba wiedzieć o uprawie takich popularnych roślin jak koper, czosnek, papryka, bazylia czy rumianek, ale też tych, po które sięgamy rzadziej, jak cynamonowiec, kardamon, szafran czy sandałowiec.
Autor | praca zbiorowa |
Wydawnictwo | Jedność |
Rok wydania | 2019 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 128 |
Format | 13.0 x 20.8 cm |
Numer ISBN | 9788379715794 |
Kod paskowy (EAN) | 9788379715794 |
Waga | 384 g |
Wymiary | 140 x 215 x 15 mm |
Data premiery | 2019.05.15 |
Data pojawienia się | 2019.04.08 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Przedstawiamy kompendium praktycznych informacji o destylacji i aromatyzacji alkoholi. Krok po kroku otrzymujemy wiedzę na temat historii, prawa, aparatury, surowców i przygotowania między innymi najróżniejszych: likierów, win, wódek czy owoców i ziół w alkoholu. Książka zawiera również przepisy na ciekawe dania, których smak wzmocniono alkoholem. Są to oryginalne dania obiadowe oraz desery. Opracowanie potwierdzono wiedzą i doświadczeniem mnichów cysterskich, którzy wiele z opisanych w książce alkoholi wymyślili. Odbiorcy: • wszyscy, którzy interesują się destylacją i aromatyzacją alkoholi, • ci, którzy szukają receptur na różnego rodzaju nalewki, • osoby, które chcą zaczerpnąć wiedzę na temat historii, prawa, aparatury, surowców i samego przygo...
W atlasie znalazły się opisy 233 gatunków grzybów zakwalifikowanych jako jadalne, niejadalne bądź trujące, zgodnie z aktualnym stanem wiedzy. Są to gatunki występujące głównie na terenie Polski. Przystępny opis zawierający szczegółowe informacje o wyglądzie grzyba i jego występowaniu z pewnością ułatwi identyfikację okazu. Dodatkowo Czytelnik dowie się także o możliwościach wykorzystania poszczególnych gatunków.
Ogrodnictwo może być dla dzieci świetną zabawą, a w dodatku to pestka! Warzywa lub zioła samodzielnie wyhodowane w domu? Własnoręcznie wykonana doniczka? Hotelik dla pszczół? Ogród w słoiku? Wystarczy mieć ogródek, balkon lub po prostu parapet i odrobinę cierpliwości, a owoce własnej pracy na pewno przyniosą dzieciakom wiele satysfakcji. To prawdziwa frajda obserwować dzień po dniu, jak rośnie zasadzony przez nas samych kwiat, jeść kanapki z warzywami lub ziołami wyhodowanymi w domu czy przydomowym ogródku, karmić ptaki i poznawać tajemnice przyrody! Każdy, bez względu na wiek, może stać się świadkiem cudów natury, trzeba tylko zakasać rękawy, wsadzić dłonie w ziemię i zacząć odkrywać przebogaty świat wokół nas! Dzięki prostym, dostosowanym do...
Poradnik dla tych, którzy chcą zbierać zioła, suszyć je, przetwarzać i wykorzystywać dla zdrowia i urody. Układ ziół w książce zgodny jest z kalendarzem zbiorów (od wiosny do jesieni). Autorka dokładnie opisuje sposób ich wykorzystania, dolegliwości, na które pomagają, podaje też sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewek, naparów, maści i innych ziołowych specyfików. Prezentację roślin ubarwia opowieść o ich etnograficznym i historycznym znaczeniu.
W tym poradniku znajdziesz wszystkie wiadomości potrzebne do zapewnienia zdrowia drzewom i krzewom ozdobnym oraz uzyskania pięknego kwitnienia.
Renata Piątkowska pisała już o przysłowiach i przesądach, a teraz napisała książkę o zwyczajach. Wszystkie dzieci malują pisanki ale czy wiedzą, dlaczego malują właśnie jajka? I skąd się wziął prima-aprilis? A lanie wosku w Andrzejki? Dobrze wiedzieć dlaczego topimy w rzece Marzannę i jak dawniej wyglądało polewanie wodą w śmigus-dyngus. Będzie też wiele o wigilijnych zwyczajach, skąd się wzięły i co z nich przetrwało do dziś. Na przykład po co wkładamy wigilijne sianko pod obrus i skąd to dodatkowe nakrycie na stole.
Hildegarda z Bingen pozostawiła nam rewolucyjnie nowoczesny sposób leczenia, o którego skuteczności przekonuje się coraz więcej osób. Opiera się na pięciu filarach: odżywianie, środki lecznicze, post, sposoby oczyszczania organizmu oraz zabiegi fizjoterapeutyczne, styl życia oraz terapia duszy. Publikacja zawiera dokładne opisy ponad 40 receptur, pokazujących, jak można samemu przygotować środki lecznicze i na co one pomagają. Ponadto jest opis 12 najważniejszych roślin leczniczych Hildegardy o największym spektrum działania. Ze skarbnicy medycyny Hildegardy przypisano też odpowiednie środki lecznicze dla ponad 60 dolegliwości. Dodatkowo książka zawiera 22 przepisy na pyszne potrawy, które pokazują, co można wyczarować w kuchni w oparciu o wskazówki Hildega...
Tym, co odróżnia ten album od innych publikacji z zakresu zielarstwa, jest przede wszystkim profesjonalna, przygotowana specjalnie dla tej książki, realistyczna dokumentacja fotograficzna, która w postaci plansz prezentuje całą roślinę i wszystkie jej części. Plansze zajmują lewą stronę każdej rozkładówki, po prawej stronie towarzyszy im rozbudowany opis. Album szczegółowo prezentuje 100 roślin leczniczych, opisując przypisywane roślinom od wieków dobroczynne właściwości, potwierdzane współcześnie przez naukowców, w rzetelny sposób łącząc wiedzę botaniczną, biochemiczną i medyczną. Ważną częścią opisu zastosowań każdej rośliny są instrukcje i receptury, które pozwalają samodzielnie przygotować bezpieczne specyfiki z ziół: napary, wywary,...
Profesor Wieczorkiewicz przedstawia genezę, przebieg i skutki „bitwy z własną armią”, jaka dokonała się w szeregach Armii Czerwonej w latach 1937–1939. Wielka czystka odmieniła oblicze korpusu oficerskiego i całkowicie podporządkowała wojsko Stalinowi. Skala terroru była ogromna. Autor rozpatruje drobiazgowo różne aspekty stalinowskiej polityki personalnej w perspektywie zbiorowego doświadczenia całej generalicji sowieckiej, jak również indywidualnych losów najwybitniejszych dowódców. Okres masowych represji w Armii Czerwonej rozpoczął się od procesu marszałka Michaiła Tuchaczewskiego. Oskarżono go o szpiegostwo i zdradę stanu. Razem z nim na ławie oskarżonych 11 czerwca 1937 roku zasiadło siedmiu wysokiej rangi sowieckich oficerów. Wszyscy zostali roz...
Ogród wymaga intensywnych starań i doglądania przez cały rok – tylko wtedy jego uprawa da nam wiele satysfakcji. Bogato ilustrowany poradnik zawiera informacje dotyczące zakładania i sposobów pielęgnacji wymarzonego ogrodu wraz z propozycją gatunków, które warto w nim posadzić. Bez względu na to, czy skupimy się na uprawie warzyw, drzew i krzewów owocowych, czy też kwiatów i roślin ozdobnych, w poradniku znajdziemy wiele przydatnych porad. Zapoznamy się z podpowiedziami dotyczącymi gleby, architektury ogrodowej i narzędzi ogrodniczych. Dowiemy się, jak gospodarować wodą na działce i jak stosować nawozy. Poznamy sposoby na pozbycie się szkodników i chwastów. Słowniczek terminów wyjaśni nam najważniejsze pojęcia ogrodnicze.
„Każdy, kto zna historię przeszłych wydarzeń, nie jest dziecięco naiwny, ma własne zdanie, potrafi prowadzić debatę” – zaznaczał w jednej z wypowiedzi profesor Paweł Wieczorkiewicz i podkreślał wagę historii nie tylko jako dyscypliny naukowej, ale także – a może przede wszystkim – jako czynnika kształtującego świadomość obywatelską każdego Polaka. O tym, jak wielką była dlań pasją i jak ciekawie, a jednocześnie przystępnie potrafił o jej szczegółach opowiadać, świadczą m.in. jego artykuły naukowe i popularnonaukowe, które znalazły się w niniejszym tomie. Tworzą one trzy grupy tematyczne: wojsko (ze szczególnym uwzględnieniem marynarki wojennej), polityka (głównie związana z II RP w obliczu wojny) oraz sovietica (strategia Józefa Stalin...
Przedstawiamy ujęte w alfabetycznym porządku zwięzłe kompendium wiedzy o tradycyjnych domowych nalewkach – owocowych, korzennych, miodowych, ziołowych i innych Oprócz znakomitych receptur zawiera porady dotyczące zbioru owoców oraz ziół, przygotowania surowców, a także sprawdzone patenty pozwalające uzyskać idealną klarowność, znakomity kolor, smak i aromat, a także wskazówki dotyczące przechowywania gotowych nalewek.
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro