Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet.
• Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy.
• Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu.
• Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na... zamknięcie lata w słoiku.
W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.
Autor | Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska |
Wydawnictwo | RM |
Rok wydania | 2020 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 208 |
Format | 16.5 x 23.5 cm |
Kod paskowy (EAN) | 9788381512435 |
Data premiery | 2020.07.17 |
Data pojawienia się | 2020.07.13 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Nie każdy je lubi, jedni je kochają drudzy nienawidzą, naukowo udowodniono, że poprawiają odporność, wspomagają układ hormonalny oraz układ pokarmowy.
🍏 Kiszonki to także naturalne źródło wielu witamin, szczególnie A i C.
🥒 Nie każdy wie, że kiszone warzywa i owoce to naturalne probiotyki.
🍏 Do tego kiszonki są ogromnym źródłem pierwiastków jak potas, wapń, fosfor i magnez, a proces fermentacji wspiera przyswajanie przez organizm.
Wszyscy znamy ogórki kiszone i kapustę, ale czy mieliście okazje spróbować kiszone jabłka oraz kiszoną marchewkę?
Domowe kiszonki można robić z niemal każdych warzyw i owoców tego dowiedziałam się dzięki tej książce! Zdrowe i smaczne kiszonki na cztery pory roku, dużo zdrowia i pyszności!
Przygotowanie kiszonek z pozoru nie wydaje się trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności, jednak należy zwrócić uwagę na pewne kwestie, które zostają poruszone we wstępie.
W tej książce znajdziecie przepisy między innymi na:
✔zakwas z buraków
✔kiszona fasolka szparagowa
✔kiszona dynia
✔kiszone cebulki
✔kiszone pomidory
✔papryka kiszona
Smacznych przepisów!
Nie każdy je lubi, jedni je kochają drudzy nienawidzą, naukowo udowodniono, że poprawiają odporność, wspomagają układ hormonalny oraz układ pokarmowy.
🍏 Kiszonki to także naturalne źródło wielu witamin, szczególnie A i C.
🥒 Nie każdy wie, że kiszone warzywa i owoce to naturalne probiotyki.
🍏 Do tego kiszonki są ogromnym źródłem pierwiastków jak potas, wapń, fosfor i magnez, a proces fermentacji wspiera przyswajanie przez organizm.
Wszyscy znamy ogórki kiszone i kapustę, ale czy mieliście okazje spróbować kiszone jabłka oraz kiszoną marchewkę?
Domowe kiszonki można robić z niemal każdych warzyw i owoców tego dowiedziałam się dzięki tej książce! Zdrowe i smaczne kiszonki na cztery pory roku, dużo zdrowia i pyszności!
Przygotowanie kiszonek z pozoru nie wydaje się trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności, jednak należy zwrócić uwagę na pewne kwestie, które zostają poruszone we wstępie.
W tej książce znajdziecie przepisy między innymi na:
✔zakwas z buraków
✔kiszona fasolka szparagowa
✔kiszona dynia
✔kiszone cebulki
✔kiszone pomidory
✔papryka kiszona
Smacznych przepisów!
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek – pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos, instruuje, jak kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przygotować fermentowane, pełne zdrowia napoje i pomysłowe posiłki z kiszonek.
Światowy bestseller i zdobywca prestiżowych nagród dla najlepszych książek kulinarnych – teraz w nowym wydaniu! Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotn...
Autor Kiszonek i fermentacji powraca z rozszerzonym i poprawionym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Czy masz ochotę na: Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem? Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci? Kiszone migdały? Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej? A może kiszoną Krwawą Mary? Mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni z warszawskiej restauracji Zoni. Pierwszą kiszonkę zrobił... przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki ferment...
Szukasz alternatywy dla antybiotyków konwencjonalnych, które coraz częściej są powodem lekooporności drobnoustrojów i przyczyną zniszczenia flory jelitowej? Sięgnij na półkę z przyprawami, po rośliny zawierające substancje o działaniu antybiotycznym, aby zapobiegać chorobom, a nierzadko także je leczyć. Zioła i przyprawy organizm zazwyczaj toleruje bardzo dobrze, zawarte w nich substancje witalne wzmacniają układ odpornościowy. Terapeutka medycyny naturalnej Claudia Ritter wyjaśnia, przy jakich chorobach i dolegliwościach zastosowanie antybiotyków naturalnych ma sens (zapalenie oskrzeli, biegunka, infekcje grypopodobne, grypa, zakażenie dróg moczowych, uporczywy kaszel, zapalenie migdałków, ucha środkowego, jamy ustnej i gardła oraz zatok) i jak one działaj...
Minęły już lata, gdy zapobiegliwe panie domu w okresie zbiorów różnych gatunków warzyw i owoców przetwarzały ich wielkie ilości z myślą o obecności witamin w posiłkach w czasie zimy. Smaczne produkty można przecież kupić w każdym sklepie. Trzeba jednak pamiętać, że przetwory przygotowywane na przemysłową skalę zawierają różne dodatki chemiczne, konserwanty, które choć są dopuszczone przez odpowiednie instytucje, jednak nie mają dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Zapraszamy zatem do wypróbowania przepisów zebranych w niniejszej książce. Są w niej przepisy na różne przetwory: dżemy, konfitury, marmolady, galaretki, sałatki i inne. Kolorowe ilustracje towarzyszące przepisom sprawiają, że na sam widok chce się ich skosztować.
„Obszerny temat ujęty w prosty, ciekawy i niesamowicie przystępny sposób. Z tą książką aż przyjemnie wyjść w teren. Gratuluję pomysłu i wykonania!” – Witold Rajchert, autor książki Sztuczki survivalowe. To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania. Skondensowana, praktyczna wiedza o roślinach, które mogą pomóc nam w terenie. Autor radzi, czym zastąpić podstawowe medykamenty, gdy jesteśmy w lesie, na działce czy w parku i nie mamy przy sobie apteczki. Bezcenna wiedza dla survivalowców i preppersów, ale także dla miłośników grilla, biegania oraz rodzinnych spacerów. ToolBook zawiera: • wideo-prezentacje, • błyskawiczne przepisy na lekarstwa, • papier doskonale nadający się do suszenia roślin, • linijkę (cm i cal). O...
Zdrowie zakręcone w słoikach Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowskąto kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca – nie martw się. Wcale nie potrzebujesz ogromnych beczek czy słoików. Z tym poradnikiem kiszenie jest naprawdę proste! W książce znajdziesz: • porady, jakie produkty wybrać do kiszenia, w czym najlepiej kisić, • przepisy na fermentowane dania: kiszone warzywa, kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie, • wskazówki, jak wykorzystać kiszone produkty w poście i diecie dr Ewy...
To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania. Niezwykły toolbook, który wyposażono w mocny rzemień umożliwiający rozpalenie ognia najważniejszego narzędzia w walce o przeżycie. Ogień to ciepło, światło, ochrona przed dzikimi zwierzętami, ale także możliwość przygotowania posiłku. Co zjeść w lesie, jak przyrządzić to, co oferuje nam natura, piekąc w żarze, wykorzystując ruszt, dół ziemny lub gotując przy pomocy kamieni? Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie. Obudź w sobie naszą narodową zapobiegliwość i zaradność. Tylko przygotowani przetrwają!
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek – pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos, instruuje, jak kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przygotować fermentowane, pełne zdrowia napoje i pomysłowe posiłki z kiszonek.
Słodko, zdrowo i z kilku składników Marzysz o idealnej sylwetce, ale nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? Sądzisz, że nie da się schudnąć, nie rezygnując z ulubionych deserów? A może szukasz zdrowych słodyczy dla swoich dzieci? Agnieszka Stolarczyk, autorka popularnego profilu na Instagramie, zabiera nas do swojej kuchni i pokazuje, że słodkie przysmaki mogą być zdrowe, sycące i niskokaloryczne. A dzięki zaledwie kilku składnikom bazowym możesz wyczarować pyszne i zdrowe słodkości. Jak we własnej kuchni przygotować zamienniki ulubionych sklepowych batonów i cukierków? Czy to możliwe, by w pięć minut wyczarować aromatyczne ciasto do kawy? W jaki sposób zamienić podstawowe składniki, które zawsze masz w lodówce, w pyszny i szybki deserek? To książ...
Pasożyty "ukradkiem" zasiedlają i kolonizują organizm człowieka. Rozwijają się we krwi i naczyniach, powodując tym samym powstanie chorób sercowo-naczyniowych. Opanowują zanieczyszczony organizm i budują w nim kolonię-opuchliznę. Pasożyty przedziurawiają i zakorkowują naczynia, dając tym podstawy do zawału.
Wraz z modą na zdrowie przyszła moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe ? to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności ? naturalny, pozbawiony dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na? zamknięcie lata w słoiku. W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do ki...
Chociaż nie brakuje dowodów na to, że regularne i zbilansowane posiłki mają istotny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i koncentrację, wielu z nas wciąż z trudnością przychodzi wypracowanie w tej kwestii dobrych nawyków, nie mówiąc już o przygotowaniu lunchu do pracy czy na uczelnię. Autorki książki uczą jak to zmienić: od wybrania odpowiedniego dla nas pudełka na lunch, przez planowanie zakupów i tygodniowego menu, aż po propozycje łatwych do przygotowania, pożywnych dań. Obok solidnej porcji teorii i urozmaiconych przepisów znajdziemy szereg praktycznych wskazówek dotyczących samodzielnego komponowania pełnowartościowych posiłków.
PONAD 150 PYSZNYCH PRZEPISÓW NA ZDROWE POSIŁKI DLA PRZYSZŁYCH MAM! No i stało się! Będziesz mamą! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się m.in. nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić maleństwu jak najlepszy rozwój. Pomoże ci w tym nasza książka, przygotowana przez zespół żywieniowych profesjonalistek z dużym doświadczeniem zawodowym, które same ? jako mamy ? borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży. W książce znajdziesz: ?sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki, ?podział przepisów na poszczególne trymestry, ?informacje dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wska...
Kluczem do prawidłowo zbilansowanej diety jest sezonowość ? warto zwracać na nią uwagę przy robieniu zakupów. Dzięki temu mamy szansę na zdrowsze życie i wspomagamy działalność lokalną. Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Wystarczy, że odkryjesz bogactwo darów każdej z pór roku. Wiosenne warzywa liściaste, letnie zioła, jesienne owoce, zimowe bulwy... Matka Natura dba o różnorodność naszego jadłospisu. Wystarczy tylko wyczuć rytm sezonowości. Autorki książki, doświadczone dietetyczki na co dzień pracujące w warszawskiej poradni Dietosfera, doradzą Ci, jak tego dokonać. W książce znajdziesz informacje o: ? korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej, ? makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina, ? źródłach...
Jak rozszerzać dietę małego dziecka? W jaki sposób sprawdzić, czy się najada i czy nie brakuje mu witamin? Zdaj się na intuicję i zaufaj swojemu maleństwu! Podaj mu kilka wartościowych pokarmów i pozwól zdecydować, co chce zjeść. Dziecko musi zapoznać się z jedzeniem – sprawdzić jego konsystencję, kolor, zapach i smak. Właśnie na tym opiera się metoda żywieniowa BLW. Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do książki napisanej przez doświadczone dietetyczki i mamy. Co w niej znajdziesz? • Wskazówki dotyczące rozszerzania diety dziecka do pierwszego roku życia. • Informacje o BLW – wprowadzaniu tej metody żywienia, jej głównych zasadach i zaletach. • Przepisy na proste, smaczne i wartościowe posiłki nie tylko dla twojego dziecka, ale także dla całej...
Kluczem do prawidłowo zbilansowanej diety jest sezonowość – warto zwracać na nią uwagę przy robieniu zakupów. Dzięki temu mamy szansę na zdrowsze życie i wspomagamy działalność lokalną. W dobie globalnych rynków i technologii wspomagających wytwarzanie żywności często zapominamy, że najpyszniejsze warzywa i owoce to te, które dojrzewały we właściwym sobie czasie i miejscu. Wspomagacze i warunki transportu nie tylko psują ich smak, ale i obniżają wartości odżywcze. Warto więc wiedzieć, co i kiedy wrzucić do koszyka i do garnka. W ustaleniu wegańskiego menu z uwzględnieniem sezonowości pomagają doświadczone dietetyczki na co dzień pracujące w warszawskiej poradni Dietosfera. W książce znajdziesz: • informacje o korzyściach płynących ze stosowa...
Odkryj moc sirtuin, aby zachować zdrowie i młody wygląd. Aby cieszyć się zdrowiem i ładną sylwetką, nie trzeba odmawiać sobie jedzenia. Z pomocą przychodzą substancje zwane sirtuinami. Stosunkowo niedawno odkryte odgrywają ważną rolę w regulacji długości życia, a tym samym w terapii wielu chorób związanych z podeszłym wiekiem i otyłością. Dieta SIRT, polegająca na spożywaniu produktów z wysoką zawartością aktywatorów sirtuin, może wpływać na metabolizm tłuszczów i węglowodanów, a także opóźnić starzenie i wydłużyć czas życia. Autorki, doświadczone dietetyczki, proponują autorską wersję oryginalnej diety SIRT rodem z Wysp Brytyjskich: zdrowszą, mniej rygorystyczną i bogatszą kalorycznie. Omawiają różne produkty dostarczające sirtuin,...
Ten poradnik, napisany przez zespół doświadczonych dietetyczek, które same są mamami, rozwiewa wiele wątpliwości dotyczących żywienia niemowląt. Karmić naturalnie? Jeśli tak, to jak długo? Czy dziecko jest już gotowe na nowości i stały pokarm? Kiedy zacząć podawać mu produkty zawierające gluten? Czy tak małe dziecko może jeść orzechy i truskawki? A jeśli tak, to kiedy? Czy porcje są wystarczające i czy maleństwo się najada? Rodzice znajdą tu porządną porcję wiedzy oraz inspiracje, co i jak gotować. Autorki przygotowały bowiem ponad 120 pysznych przepisów na zdrowe posiłki dla dzieci w pierwszym roku życia. Oto bezpieczne wprowadzenie do bogatego świata smaków! Książka zawiera: • Ponad 120 sprawdzonych przepisów i inspiracji na pyszne śniadania...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro