Tradycja wytwarzania nalewek i likierów praktykowana jest na ziemiach polskich od stuleci. Domowe nalewki i likiery to książka z przepisami, która zadowoli każdego konesera wykwintnych trunków produkowanych według starannie przestrzeganej, tradycyjnej receptury.
Dzięki wykorzystaniu najlepszej jakości owoców i ziół, każda nalewka cechuje się charakterystycznym i niepowtarzalnym smakiem. Wszystkie przepisy przedstawione zostały w sposób jasny i przejrzysty, co umożliwia wykonanie trunków w domu.
„Nalewki! To jest to, na co każdy chcący uchodzić za mężczyznę powinien zwrócić uwagę. Są produktem jak najbardziej naturalnym i tradycyjnym. Trzeba się przy nich nauczyć cierpliwości, gdyż dojrzewają, nabierając prawdziwego smaku przez miesiące, a nawet lata. Należy cierpliwie ćwiczyć zmysły, by wykształcić w sobie umiejętności kipera. Trenować kubeczki smakowe, by we współpracy z aparatem węchu powiedziały nam prawdę o produkcie naszym i zaprzyjaźnionych z nami hobbystów. Nalewki mają także niezaprzeczalny walor towarzyski i konwersacyjny. Kto? Jak? Kiedy? Z czego? Według jakich receptur? Jak długo? W czym? Tematów do rozmowy jest mnóstwo. Gdy jeszcze dodamy do tego długie rozważania, łączące naszą produkcję z dbałością o zdrowie i zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości i jakości mikroelementów, zorientujemy się, że nalewki mogą się stać czynnikiem umacniającym nasze życie społeczne, pozwalającym cementować więzy rodzinne i sąsiedzkie”.
– Marek Przybylik, ze wstępu
Autor | Andrzej Arcimowicz, Józef Barecki |
Wydawnictwo | Bosz |
Rok wydania | 2017 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 64 |
Format | 15.0 x 20.0 cm |
Numer ISBN | 9788375763430 |
Kod paskowy (EAN) | 9788375763430 |
Waga | 276 g |
Wymiary | 155 x 208 x 12 mm |
Data premiery | 2017.11.24 |
Data pojawienia się | 2017.11.22 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Prezentowana książka to kompendium wiedzy na temat domowego wyrobu alkoholu Opowiada historię odkrycia i udoskonalania napojów alkoholowych na świecie. Przedstawia także tradycję wyrobu takich trunków na ziemiach polskich. Przede wszystkim jednak jest zbiorem sprawdzonych receptur oraz praktycznych porad, które każdemu pozwolą wytwarzać napoje z procentami w zaciszu własnego domu.
Na pewno wiecie, co to są (a może już sami próbowaliście przyrządzić) solone ogórki z czosnkiem, kiszona kapusta czy kompot z rabarbaru. W książce znajdziecie tradycyjne, sprawdzone przez wiele pokoleń gospodyń oraz nowe, oryginalne sposoby na przygotowanie smakowitych przetworów. Marynowany kalafior, ocet estragonowy czy chrzanowy, sałatka z kabaczków, przekąska z dyni, sok z buraków, ostry sos po gruzińsku... to tylko niektóre z przepisów, które na pewno Was zainteresują i uzupełnią Waszą wiedzę o domowych sposobach przetwarzania i konserwowania warzyw. Książka dostarcza również mnóstwo wyczerpujących informacji o przechowywaniu warzyw zarówno w postaci świeżej jak i przetworzonej oraz o ich właściwościach leczniczych i spożywczych. Jednym słowem:...
Wędzenie ma bardzo długą tradycję. Zwykle z wędzonkami kojarzą nam się mięso i ryby. A przecież dzięki różnym metodom wędzenia wyjątkowy smak mogą mieć również sól, jaja, chleb, owoce, warzywa, sery, orzechy, zioła, a nawet słodycze! Wędzić można tylko w wędzarni? Nic podobnego! Można także na grillu, w woku, w wędzarni stołowej, pod kloszem do wędzenia, w piekarniku czy nawet w puszce po ciastkach… Tym, którzy nie boją się eksperymentować, autorka niniejszego poradnika prezentuje cały wachlarz różnych metod wędzenia. • Na czym polega wędzenie na zimno, na ciepło i na gorąco • Jak wędzić, co wędzić i w czym wędzić • Ponad 200 wyjątkowych i sprawdzonych przepisów na znakomite wędzonki
Przedstawiamy kompendium praktycznych informacji o destylacji i aromatyzacji alkoholi. Krok po kroku otrzymujemy wiedzę na temat historii, prawa, aparatury, surowców i przygotowania między innymi najróżniejszych: likierów, win, wódek czy owoców i ziół w alkoholu. Książka zawiera również przepisy na ciekawe dania, których smak wzmocniono alkoholem. Są to oryginalne dania obiadowe oraz desery. Opracowanie potwierdzono wiedzą i doświadczeniem mnichów cysterskich, którzy wiele z opisanych w książce alkoholi wymyślili. Odbiorcy: • wszyscy, którzy interesują się destylacją i aromatyzacją alkoholi, • ci, którzy szukają receptur na różnego rodzaju nalewki, • osoby, które chcą zaczerpnąć wiedzę na temat historii, prawa, aparatury, surowców i samego przygo...
Minęły już lata, gdy zapobiegliwe panie domu w okresie zbiorów różnych gatunków warzyw i owoców przetwarzały ich wielkie ilości z myślą o obecności witamin w posiłkach w czasie zimy. Smaczne produkty można przecież kupić w każdym sklepie. Trzeba jednak pamiętać, że przetwory przygotowywane na przemysłową skalę zawierają różne dodatki chemiczne, konserwanty, które choć są dopuszczone przez odpowiednie instytucje, jednak nie mają dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie. Zapraszamy zatem do wypróbowania przepisów zebranych w niniejszej książce. Są w niej przepisy na różne przetwory: dżemy, konfitury, marmolady, galaretki, sałatki i inne. Kolorowe ilustracje towarzyszące przepisom sprawiają, że na sam widok chce się ich skosztować.
Wielka encyklopedia Świętych to wyjątkowy bogato ilustrowany album ukazujący życie nauczanie i kult ponad trzech tysięcy świętych Kościoła katolickiego i błogosławionych od początku Kościoła po teraźniejszość. Są wśród nich męczennicy i wyznawcy pustelnicy i misjonarze założyciele zakonów i duszpasterze osoby znane i niemal anonimowe. Książka prezentuje ich sylwetki dzień po dniu tak jak tych świadków wiary wspomina kalendarz liturgiczny Kościoła powszechnego. Zróżnicowane pod względem formy biogramy świętych i błogosławionych wzbogaca piękna ikonografia.
Kto choć raz miał do czynienia z przygotowaniem surowca, destylacją i smakowaniem destylatów z owoców, ten chętnie będzie do tego wracał. Książka ta przedstawia proces wytwarzania destylatów alkoholowych z owoców oraz najważniejsze informacje na temat przydatnych gatunków owoców, sposobu ich uprawy oraz niezbędną wiedzę z zakresu fizyki, chemii i mikrobiologii. Zawarte tu wiadomości ułatwią start początkującym, a doświadczonym gorzelnikom dostarczą materiału do porównań własnych tajemnych sposobów produkcji z cudzymi sekretami wytwarzania dobrych destylatów owocowych. Autorzy mają za sobą wiele lat praktyki, nauczania, prowadzenia seminariów i degustacji. Zalety publikacji: • profesjonaliści radzą praktykom, • przejrzyste i bardzo przystępne inform...
Autorka podaje w książce nie tylko receptury łatwych do wykonania domowym sposobem wyśmienitych trunków, ale i proste przepisy na ziołowe oleje i octy, podnoszące walory zdrowotne potraw, do których są dodawane.
Wiele milionów osób zmaga się ze skutkami nieprawidłowego żywienia. Najczęściej chodzi o masę ciała, ale problem jest o wiele szerszy - źle odżywiony organizm choruje, układ odpornościowy działa niepoprawnie, zwiększa się ryzyko wystąpienia nowotworów czy zaburzeń hormonalnych. Tych problemów nie rozwiążą lansowane przez celebrytów modne diety, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym żywieniem. Z kolei zalecane powszechnie diety w rodzaju "1200 kcal" mogą się kończyć tylko w jeden sposób: błyskawicznym powrotem nadwagi zaraz po zakończeniu terapii. Czy nie istnieje jakiś inny, lepszy sposób? Owszem, istnieje - i opisano go w tej książce. Dieta ketogeniczna jest znana od lat, jednak dopiero teraz, po przeprowadzeniu wyczerpujących badań, które obję...
Skreśl mąkę i cukier, wybierz zdrowe tłuszcze roślinne i zwierzęce – oto prawie sto prostych przepisów na ketogeniczne potrawy od blogerki Eweliny Podrez. Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów – produktów mącznych i zawierających cukier – na korzyść tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, zawartych w mięsie, olejach i ziarnach. Pozwala na skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej i sprawia, że organizm nie doświadcza spadków energii spowodowanych wahaniami glukozy. Umiejętnie stosowana sprzyja utrzymaniu zgrabnej sylwetki i dodaje witalności. Ewelina Podrez od 4 lat stosuje dietę ketogeniczną, dzięki czemu wygrała z insulinoopornością i straciła 15 zbędnych kilogramów! Na co dzień jest przedsiębiorcą i specjalistą SEO, a pryw...
Niewidzialni wrogowie potrafią obalać imperia, dziesiątkować zwycięskie armie, odsyłać całe dynastie w mrok zapomnienia. Nie biorą jeńców. Mikroby, bakterie i wirusy. Hiszpańska grypa zabrała więcej istnień niż I wojna światowa uważana za okrutną i krwawą. Wymiotła w niektórych regionach średniowiecznej Europy ponad 60 procent populacji. Historia powszechna tłumaczy, że konkwistadorzy łatwo podbili Amerykę Południową, ponieważ dysponowali lepszym uzbrojeniem. Ale nie wspomina, że ospa, którą przynieśli, zabiła w połowie XVI stulecia 3,5 miliona Indian, niszcząc zaawansowaną cywilizację. Dżuma – jak to możliwe, że tak szybko opanowała średniowieczny świat? Nic nie zapowiadało, że czarna śmierć postawi cywilizację europejską na krawędzi...
Miętówka, pieprzówka, cytrynówka... Któż z nas nie widział w babcinym kredensie stylowych karafek ze smacznymi, ziołowymi nalewkami o intensywnych kolorach? Któż z nas nie próbował na strychu, ukradkiem, w wielkiej tajemnicy, aromatycznego dziadkowego winka? Kogo z nas wreszcie nie wzmacniano i leczono nalewką czosnkową czy sokiem malinowym? To były czasy! Z pewnością warto i można chociaż w części do nich powrócić! Wystarczy trochę owoców, nieco ziół oraz cukru, duże szklane naczynie, sprawdzona receptura i szczypta słonecznych dni (uśmiechy też mile widziane). Prezentowana Państwu książka Teresy Stąpór Wina i nalewki ziołowe gwarantuje spełnienie tylko jednego, ale najważniejszego z powyższych warunków - zawiera znane od wieków, przez pokolenia d...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro