Jak niewielkim kosztem i bez zbędnych trudności stworzyć domowy minibrowar. Miłośnicy piwa potrafią docenić niepowtarzalny smak tego trunku pochodzącego z małych rzemieślniczych warzelni. Autor tej książki – piwowar hobbysta z wieloletnim doświadczeniem – podpowiada, jak produkować pierwszorzędne piwo, które przewyższa jakością piwa z wielkich przemysłowych browarów. W poradniku znajdziesz wszystkie informacje niezbędne do tego, by rozpocząć przygodę z samodzielnym warzeniem piwa – od charakterystyki różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży, po instrukcje budowy prostych urządzeń niezbędnych do wyrobu tego alkoholu. Zapoznasz się także z poszczególnymi etapami powstawania piwa, m.in. śrutowaniem, zacieraniem, filtrowaniem, gotowaniem, klarowaniem i chłodzeniem brzeczki oraz z fermentacją. Zatem jeśli masz ochotę na własną wersję monachijskiego jasnego, austriackiego marcowego lub czeskiego pilznera, otwórz tę książkę i do dzieła!
Autor | Richard Lehrl |
Wydawnictwo | RM |
Rok wydania | 2021 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 164 |
Format | 16.5 x 23.5 cm |
Numer ISBN | 9788381515283 |
Kod paskowy (EAN) | 9788381515283 |
Data premiery | 2021.08.09 |
Data pojawienia się | 2021.08.09 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Książka zawiera ponad 100 sprawdzonych przepisów na wina wyrabiane tradycyjnymi metodami w domowym zaciszu. Wśród nich receptury na wina z owoców uprawianych w ogrodzie (jabłka, gruszki, wiśnie, porzeczki morele), a także z owoców leśnych i dziko rosnących, suszonych oraz mieszane. Ciekawym uzupełnieniem są receptury bazujące na miodzie, a także oryginalne ponadstuletnie przepisy z dawnych ksiąg kucharskich. W części wstępnej autor opisuje warsztat winiarza – naczynia i sprzęty potrzebne do wyrobu wina, warunki, w jakich należy wyrabiać wino oraz kolejne etapy – od zbioru owoców, przez nastawianie po butelkowanie i sezonowanie.
Rozsmakuj się w wędlinach i serach domowej roboty! Oto wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu mięs, ryb, owoców morza, serów, a nawet jaj, soli i orzechów w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, kiełbas, drobiu, dziczyzny i wędzonych serów. Autor poradnika doradza, jak sporządzić marynaty i peklować jak uzyskać odpowiednio dymny smak mięs, dobrać właściwą ilość przypraw i soli. W książce znajdziecie przepisy na wędzone przysmaki, poznacie różnice między wędzeniem na zimno i gorąco. Dowiecie się, jak zbudować przydomową wędzarnię oraz jak dobrać drewno do wędzenia.
Książka zawiera przepisy na najróżniejsze napoje, nalewki, a także likiery Często nie doceniamy roli napojów w naszym codziennym życiu. Napoje mogą dostarczać naszemu organizmowi ważnych składników odżywczych albo, jak to jest w przypadku nalewek, posiadać właściwości lecznicze. Podane przepisy posiadają różną skalę trudności. Są mniej i bardziej czasochłonne. Każda pani domu z pewnością znajdzie takie, które okażą się przydatne na różne okazje: codzienny posiłek, uroczystą okazję lub drobne niedyspozycje zdrowotne.
Dzięki recepturom zawartym w książce Czytelnik dowie się, jak przy użyciu dostępnych na rynku produktów i narzędzi samemu przyrządzić wyborny drink każdego rodzaju Choć pierwszy zapis o drinku, cocktailu znajdziemy w angielskiej książce kucharskiej z XVI w., to nie ulega wątpliwości, że ojczyzną drinków jest Ameryka, gdzie w 1806 r. pojawiła się pierwsza wzmianka o „stymulującym likworze” skomponowanym z różnych trunków, cukru, wody i gorzkich ingrediencji. Ogólnie rzecz biorąc nazwą „drink” lub „cocktail” określa się każdy napój mieszany, który zawiera alkohol.
Kto choć raz miał do czynienia z przygotowaniem surowca, destylacją i smakowaniem destylatów z owoców, ten chętnie będzie do tego wracał. Książka ta przedstawia proces wytwarzania destylatów alkoholowych z owoców oraz najważniejsze informacje na temat przydatnych gatunków owoców, sposobu ich uprawy oraz niezbędną wiedzę z zakresu fizyki, chemii i mikrobiologii. Zawarte tu wiadomości ułatwią start początkującym, a doświadczonym gorzelnikom dostarczą materiału do porównań własnych tajemnych sposobów produkcji z cudzymi sekretami wytwarzania dobrych destylatów owocowych. Autorzy mają za sobą wiele lat praktyki, nauczania, prowadzenia seminariów i degustacji. Zalety publikacji: • profesjonaliści radzą praktykom, • przejrzyste i bardzo przystępne inform...
Davide Bertinotti i Massimo Faraggi, autorzy bestsellera La tua birra fatta in casa (Twoje piwo domowe), zebrali w tej książce różnorakie receptury umożliwiające produkowanie we własnej kuchni najróżnorodniejszych i najsłynniejszych styli piwnych. Są to receptury sprawdzone w maksymalnym stopniu, gdyż zostały wybrane spośród piw nagrodzonych w konkursach piwowarstwa domowego organizowanych w ostatnich 14 latach przez włoskie stowarzyszenia MoBI (Movimentoo Birrario Italiano) oraz Unionbirrai. Receptury te obejmują zarówno piwa całkowicie zgodne z prezentowanym stylem, jak i ?interpretacje" swobodniejsze - wszystkie jednak sprawdzone i zaakceptowane przez jurorów będących doświadczonymi degustatorami. Dla każdego stylu piwnego przedstawiono także kompletny opis wzi...
Przedstawiamy książkę z leczniczymi przepisami Pierwsza publikacja – Przyprawy, które leczą – od razu spotkała się z ogromnym zainteresowaniem i cieszy się nim do dziś. Nalewki, które leczą to zbiór praktycznych przepisów na nalewki, likiery, wina, miody itp., które posiadają nie tylko bogate walory smakowe, ale przede wszystkim lecznicze. Każdy przepis z tej książki to wypróbowany sposób na dobre samopoczucie!
„Nalewki – moje ciche przyjaciółki na niepogodę za oknem, ale również na niedyspozycje ciała i ducha. Kusząco zerkające z półek spiżarnianych [...] Te gęste od letnich wieczorów: aroniowa, malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa. Rozgrzane słońcem dojrzałych brzoskwiń i moreli, cytrusów. Nalewki – moi sprzymierzeńcy, lekarze. Ileż razy wspierały w chorobie, trwały wiernie przy łóżku. [...] Ziołowe – aromatyczne o wyjątkowym smaku, których sam zapach leczy, z kardamonu, pachnących czeremchą, różą, jarzębiną. [...] Zachęcam, dajcie się uwieść ich urokowi. Na zdrowie kochani!” – Eleonora Trojan
Chyba nie ma w Polsce osoby, u której na myśl o Panu Kleksie na twarzy nie pojawi się uśmiech. Kultowa postać stworzona przez Jana Brzechwę, stała się synonimem radości, fantazji i szalonych przygód, które wychowały już kilka pokoleń Polaków. Szalony profesor Ambroży Kleks na trwale wszedł do kanonu literatury dziecięcej, a z niej przeszedł do kina za sprawą serii filmów Krzysztofa Gradowskiego z Piotrem Fronczewskim w roli głównej. To właśnie z nich pochodzą tak kultowe dziecięce przeboje, jak „Kaczka Dziwaczka” „Na wyspach Brgamutach” czy „Leń”. Kompilacja najbardziej znanych piosenek z serii filmów Pan Kleks wśród nich niezapomniana „Kaczka Dziwaczka”, „Na Wyspach Bergamutach” (Piotr Fronczewski), „Kołysanka w Stylu Mango” (Maryl...
Chcesz zacząć piec domowy chleb, ale nie masz czasu lub nie wiesz, jak się za to zabrać? Ta książka jest dla ciebie. Dowiesz się z niej wszystkiego, czego potrzebujesz, by przygotować swój pierwszy aromatyczny bochenek. Nauczysz się też, jak zrobić zakwas i jak z niego korzystać. Upiecz zatem chleb razowy pełnoziarnisty, chlebki naan, foccacię, a także bułki o miękkiej, delikatnej skórce, którymi zachwycą się twoi domownicy oraz goście. Magdalena Grzegorczyk od ponad 6 lat prowadzi Skutecznie.Tv – jeden z najpopularniejszych kanałów kulinarnych na polskim YouTube, oraz Gotuj.Skutecznie.Tv – również cieszący się dużym powodzeniem blog z przepisami i poradami. W tym czasie udało się jej zgromadzić wierną publiczność kilkudziesięciu tysięcy osób. B...
Małżeńska Książeczka Czekowa - Dla Męża to prezent, który urozmaici życie każdej pary! W środku znajduje się mnóstwo przyjemności i prezentów przeznaczonych dla mężczyzny. Żona wciela się w rolę realizatorki czeków, pełnej kobiecej pasji i miłości do swojego męża. Książeczka w swobodny sposób pozwala na wejście związku na wyższy poziom - gdzie małżonkowie doskonale rozumieją swoje potrzeby i znajdują przyjemność w ich spełnianiu. Małżeńska Książeczka Czekowa - Dla Mężato: świetny pomysł na nieoczekiwany prezent dla męża,dwanaście wspaniałych zadań dla kobiety, które sprawią przyjemność partnerowi,fantastyczna zabawa dla par, idalna dla wytworzenia atmosfery miłości oraz zrozumienia,duży format, bardzo gruby papier, świetna jako...
Poznaj świat, który zainspirował George'a R.R. Martina Fascynuje cię średniowiecze? Jak wydać za mąż „podstarzałą” dwudziestolatkę? I dlaczego absztyfikant zdeformowany przez ospę jest lepszy niż żaden? Jak ważne było inwestowanie w edukację synów? I czym miały się zajmować córki? Jak bardzo mezalians mógł zaszkodzić sytuacji finansowej rodziny? Dwoje cenionych historyków znów zabiera nas w fascynującą podróż w świat wieków średnich. Tym razem podążamy tropem średniowiecznej rodziny. Odkrywamy tajemnice życia kilku pokoleń rodu od narodzin aż do śmierci oraz towarzyszące każdemu etapowi ich życia zwyczaje i rytuały. Dowiadujemy się, o czym marzyły średniowieczne żony, jak wyglądały zaloty, jak przebiegały ciąże, a nawet co przykła...
Autor książki – piwowar hobbysta – podpowiada jak wyprodukować piwo przewyższające jakością piwa z browarów przemysłowych. W poradniku m.in.: – charakterystyka różnych gatunków słodu, chmielu i drożdży, – sposoby budowy prostych urządzeń do wyrobu tego alkoholu, – przebieg faz tworzenia piwa, w tym na przykład śrutowanie, zacieranie, filtrowanie, klarowanie i fermentacja.
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro