Książka zawiera ponad 1300 przepisów, wśród nich zupy, pieczenie, sosy, ciasta i torty, dodatkowo autorka załączyła dodatek na temat prowadzenia domu, zbiór tzw. babcinych dobrych rad, dotyczących prania tkanin, przechowywania żywności, czyszczenia metali, a także dbania o urodę.
Marię Gruszecką zaliczyć można do nowej generacji autorek podręczników kulinarnych usiłujących wprowadzić do kuchni polskiej zdobycze nauki o higienie żywienia, zerwać ze szkodliwymi dla zdrowia przyzwyczajeniami i z kuchennym konserwatyzmem.
Autor | Maria Gruszecka |
Wydawnictwo | Graf-ika |
Rok wydania | 2013 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 458 |
Format | 15.5 x 21.7 cm |
Numer ISBN | 978-83-61889-65-6 |
Kod paskowy (EAN) | 9788361889656 |
Waga | 730 g |
Wymiary | 155 x 217 x 40 mm |
Data premiery | 2018.09.24 |
Data pojawienia się | 2018.09.24 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Zdrowy mózg. Jak za pomocą składników odżywczych pokonać zaburzenia behawioralne, ADHD, autyzm, depresję, lęk, schizofrenię i chorobę Alzheimera
Rak i osłabienie układu odpornościowego. Propozycje terapii według programu zdrowia św. Hildegardy z Bingen
Autor opisuje, jak możemy rozpoznawać i właściwie interpretować symptomy chorobowe, a także poleca kroki, które powinniśmy wykonać w celu uzdrowienia. Opisując ponad 100 symptomów, prowadzi nas do źródła choroby, tkwiącego zawsze w sferze duchowej, a przez to pokazuje nam drogę do nas samych.
Nowe, zmienione wydanie Kuchni polskiej nie jest zwykłą książką kucharską, ale praktycznym poradnikiem na temat podstaw gotowania, zasad racjonalnego żywienia, nakrywania do stołu, podawania potraw i zachowania się przy stole oraz żywienia dietetycznego. Obecne wydanie zawiera sprawdzone przepisy na dania tradycyjne i współczesne, proste i wyrafinowane, wraz z ich wartością energetyczną, opracowane na podstawie najnowszej wiedzy o zdrowym odżywianiu.
Wiecznie zabiegane nie mamy już czasu, by wzorem naszych babć kisić i marynować – a to duży błąd. Przygotowywane w ten sposób potrawy są cenne dla zdrowia i niezwykle bogate w witaminę C Łącząc tradycję z trendem zdrowego odżywiania przygotowaliśmy książkę pełną kulinarnych inspiracji. Oprócz typowo polskich przepisów proponujemy podróż po obcych kuchniach i smakach w formie relishy, chutneyów i ajvarów – wrażeń z pewnością nie zabraknie.
Lista utworów: 1. Magda Umer – Śpij, Kochanie 2. Danuta Rinn – Biedroneczki są w kropeczki 3. Tercet Egzotyczny – Kołysanka dla Syna 4. Alibabki – Nie płacz, Synku 5. Mieczysław Wojnicki – Kaczuszka i mak 6. Krystyna Sienkiewicz, Mieczysław Czechowicz – Koteczki, Pieseczki 7. Chór Czejanda – Kołysanka murzyńska 8. Andrzej Stockinger – Bury niedźwiedź 9. Barbara Krafftówna – W czasie deszczu dzieci się nudzą 10. Tadeusz Chyła – Sen psa 11. Chór Eryana – Cztery małe krasnoludki 12. Maria Holka – Co się przyśni? 13. Sława Przybylska – Czarny kot 14. Mieczysław Fogg – Mały synku mój 15. Małgorzata Kosik – Kołysanka dla Okruszka 16. Skaldowie – Zaśnij słoneczko
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów. A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
W tej, opartej na badaniach naukowych, książce, Autorzy prezentują informacje na temat stosowania witaminy C jako terapii wspomagającej leczenie raka. Znajdziesz w niej informacje dotyczące powstawania i rozwijania się nowotworów. Dowiesz się więcej o metodach, jakimi są one powszechnie leczone i poznasz rolę witaminy C w tym procesie. Autorzy udokumentowali reakcje chorych na podawanie wysokich dawek kwasu askorbinowego, zdradzają niepublikowane dotychczas informacje o lekach chemioterapeutycznych. Znajdziesz tu również praktyczne porady dotyczące przygotowania się do terapii i stosowania witaminy C jako metody wspomagającej leczenie konwencjonalne. Raka można wyleczyć.
Odkrycia współczesnej neurologii Neurobiolodzy określili, które składniki odżywcze są niezbędne do syntezy neuroprzekaźników, regulacji genów oraz ochrony antyoksydacyjnej. Ich niedobór lub nadmiar powoduje poważne choroby psychiczne. Takie zaburzenia równowagi składników odżywczych można wykryć za pomocą badań krwi i moczu, a więc diagnostyka jest niezwykle prosta. Leczenie tych poważnych chorób przy zastosowaniu terapii biochemicznych przy wykorzystaniu naturalnych substancji chemicznych może wyrównać poziom kluczowych składników odżywczych w mózgu i wywrzeć ogromny wpływ na zdrowie psychiczne. Światowej sławy specjalista w dziedzinie zdrowia mózgu Dr William J. Walsh to światowej sławy specjalista w dziedzinie leczenia za pomocą składników odżyw...
Hildegarda z Bingen pozostawiła nam rewolucyjnie nowoczesny sposób leczenia, o którego skuteczności przekonuje się coraz więcej osób. Opiera się na pięciu filarach: odżywianie, środki lecznicze, post, sposoby oczyszczania organizmu oraz zabiegi fizjoterapeutyczne, styl życia oraz terapia duszy. Publikacja zawiera dokładne opisy ponad 40 receptur, pokazujących, jak można samemu przygotować środki lecznicze i na co one pomagają. Ponadto jest opis 12 najważniejszych roślin leczniczych Hildegardy o największym spektrum działania. Ze skarbnicy medycyny Hildegardy przypisano też odpowiednie środki lecznicze dla ponad 60 dolegliwości. Dodatkowo książka zawiera 22 przepisy na pyszne potrawy, które pokazują, co można wyczarować w kuchni w oparciu o wskazówki Hildega...
Wybór wierszy i opowiadań dwojga znanych i lubianych autorów, wzbogacony wspaniałymi ilustracjami Adama Pękalskiego. Zbiór zawiera najbardziej znane teksty Juliana Tuwima, takie jak Słoń Trąbalski, Ptasie radio, Okulary, Lokomotywa, utwory Ireny Tuwim, w tym Marka Wagarka czy Co okręt wiezie, które na stałe zapisały się w pamięci małych czytelników, oraz fragmenty wspomnień Juliana i Ireny dotyczących ich dzieciństwa.
„Spośród wielu sposobów, do których uciekają się pisarze, by opowiedzieć świat, preferuję posługiwanie się narracją precyzyjną, jasną i uczciwą, która opisuje fakty z życia codziennego w sposób fascynujący” – z wywiadu z autorką. „Ferrante udało się to, co poza Umberto Eco nie udało się we Włoszech po wojnie żadnemu z wielkich pisarzy mężczyzn – ani Primowi Leviemu, ani Italowi Calvinowi, ani włoskim noblistom poetom, Salvatoremu Quasimodo i Eugeniowi Montalemu, oraz dramaturgowi Dario Fo. Zyskała wielką popularność wśród światowej publiczności” – Juliusz Kurkiewicz, „Gazeta Wyborcza”. Sześćdziesięcioletnia Elena Greco dowiaduje się, że Lila, jej przyjaciółka z czasów dzieciństwa, zniknęła bez śladu. Elena przypuszcza, że...
Czy można wspomóc środki medycyny konwencjonalnej w walce z chorobą nowotworową? Czy istnieją naturalne sposoby zapobiegania nowotworom? Jak uczynić terapię bardziej skuteczną? Średniowieczna mniszka, św. Hildegarda z Bingen, której zalecenia zachwycają współczesnych dietetyków, w niezwykły sposób rozpoznawała przyczyny choroby nowotworowej, podczas gdy współcześni jej lekarze nie mieli o niej pojęcia. Potrafiła nazwać komórki odpowiedzialne za jej rozwój i bardzo szybko zdała sobie sprawę z tego, że główną przyczyną ich powstawania jest nie środowisko zewnętrzne człowieka, lecz nadmierny stres lub niewłaściwa dieta. Ta książka to źródło bezcennej wiedzy o tym, w jaki sposób się odżywiać i jaki tryb życia prowadzić, by cieszyć się trwa...
Maluchy kochają śpiewać! Zarówno wspólne śpiewanie piosenek z rodzicami, jak i wesołe przedszkolne zajęcia ze śpiewem i muzyką to jedna z ulubionych rozrywek każdego dziecka. Przedstawiamy Piosenki dla dzieci na każdy dzień - książkę, która zapewni długie godziny wspaniałej zabawy. Znajdują się tutaj dwa zestawy piosenek: znane od pokoleń szlagiery, takie jak „Jedzie pociąg z daleka”, „Stokrotka” czy „Koła autobusu” oraz utwory zupełnie nowe, odpowiadające wielu okazjom w życiu dziecka. Są tu więc piosenki o świętach, piosenki na Dzień Matki, Dzień Dziadka itp., ale też piosenki o przedszkolu, o zabawkach, o książkach i wiele, wiele innych. Każdemu tekstowi towarzyszy zapis nutowy oraz piękna ilustracja. Do książki dołączono dwie płyty...
Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to… tak jeszcze nie gotowaliście! To nie czcze słowa – książka, którą właśnie trzymacie w dłoniach, w okresie przedwojennym stała w domu każdej szanującej się gospodyni, a nazwisko Marii Gruszeckiej unosiło się w pomieszczeniach kuchennych niczym dobry duch opiekuńczy. (…) napisałam tę książkę w celu zaradzenia rzeczywistym potrzebom – deklarowała Gruszecka w przedmowie do 366 obiadów. Jej misja była szlachetna i narodowa – nauczyć Polaków, jak gotować smacznie i zdrowo bez pomocy służby, a także zapoznać ich z oryginalnymi recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Była jedną z pierwszych polskich autorek, które dostrzegły, jak ważne dla zachowania prawidłowego funkcjono...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro