Co mogą powiedzieć o historii ci, którzy gotowali w jej kluczowych momentach?
Co bulgotało w garnkach, kiedy ważyły się losy świata? Co dostrzegli kątem oka kucharze, którzy wtedy pilnowali, by nie przypalił się ryż, nie wykipiało mleko, nie zwęglił się kotlet albo nie ulała woda z kartofli? Co zjadł Saddam Husajn, gdy już wydał rozkaz, by zagazować dziesiątki tysięcy Kurdów? A co jadł Pol Pot w czasie, gdy niemal dwa miliony Khmerów umierały z głodu? I wreszcie: czy jedzenie wpływało na ich politykę? A może któryś z kucharzy, korzystając z magii, jaka towarzyszy jedzeniu, też zaczął na nią wpływać? Szabłowski przez kilka lat szukał po całym świecie kucharzy Fidela Castro, Pol Pota, Saddama Husajna i innych satrapów. Notował i opowieści, i przepisy. Tak powstała intrygująca opowieść o historii widzianej przez kuchenne drzwi; niezwykły mariaż reportażu z książką kucharską.
Autor | Witold Szabłowski |
Wydawnictwo | W.A.B. / GW Foksal |
Rok wydania | 2019 |
Oprawa | miękka ze skrzydełkami |
Liczba stron | 320 |
Format | 13.5 x 20.2 cm |
Numer ISBN | 978-83-280-6991-6 |
Kod paskowy (EAN) | 9788328069916 |
Wymiary | 135 x 202 mm |
Data premiery | 2019.09.18 |
Data pojawienia się | 2019.08.06 |
Dostępna liczba sztuk | |
---|---|
Dostępność całkowita | 106 szt. |
Dostępność w naszym magazynie | 4 szt. (realizacja jeszcze dzisiaj) |
Dostępność w punktach Bonito |
---|
ul. Jagiellońska 4 (przecznica ul. Wolności) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Dmowskiego 12 (obok stacji Gdańsk Wrzeszcz) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Staromiejska 6 (50 m od Rynku) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Piotrkowska 193 (200 m od Politechniki Łódzkiej) | Zamów i odbierz już jutro |
al. Komisji Edukacji Narodowej 51 (skrzyżowanie z ul. Płaskowickiej) | Zamów i odbierz już jutro |
al. Komisji Edukacji Narodowej 88 (Ursynów - metro Stokłosy) | Zamów i odbierz już jutro |
al. Niepodległości 54 (przy stacji metro Wierzbno) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Chmielna 4 (50 metrów od ul. Nowy Świat) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Czapelska 48 (200 m od ronda Wiatraczna) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Kondratowicza 37 (blisko Szpitala Bródnowskiego) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Pańska 96 (300 m od ronda Daszyńskiego) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Powstańców Śląskich 3 (obok restauracji McDonald's) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Stawki 8 (450 m od CH Arkadia) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Wspólna 27 (przecznica Marszałkowskiej) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Żeromskiego 1 (przy stacji metra Słodowiec) | Zamów i odbierz już jutro |
al. Armii Krajowej 12 (Budynek Centrum AB) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Jedności Narodowej 122 (blisko Parku Słowiańskiego) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Plac Grunwaldzki 25 (w budynku Grunwaldzki Center) | Zamów i odbierz już jutro |
ul. Ruska 2 (przy Placu Solnym) | Zamów i odbierz już jutro |
Darmowa dostawa już od 299,00 zł
"Jedzenie to władza, nauczyłem się tego, gotując dla prezydentów"⠀ ⠀
⠀
"Nikt od kucharza nie oczekuje, żeby miał poglądy"⠀ ⠀
⠀
"Z kucharzem jest trochę tak jak z żołnierzem: lepiej za dużo się nie zastanawiać, tylko wypełniać rozkazy"⠀ ⠀
⠀
"Pomyślałem wtedy, że tak właśnie wybuchają wojny. Każdy chce, żeby jego garnki stały bliżej ognia"⠀ ⠀
⠀
Ach co to była za lektura! Publikacja stanowi zwieńczenie czteroletniej pracy dziennikarza, który przejechał cztery kontynenty i poznał pięć różnych kultur, by znaleźć prawdziwych kucharzy dyktatorów. Prawa do książki zostały wykupione przez największego światowego wydawcę - nowojorski Penguin Random House - jeszcze zanim została napisana. Jej ekranizacją od kilku miesięcy interesują się wytwórnie z Hollywood. A Ty, odważysz się zajrzeć przez kuchenne drzwi?⠀⠀
⠀
Saddam Husajn - Irak, Idi Amin - Uganda, Enver Hodża - Albania, Fidel Castro - Kuba oraz Pol Pot z Kambodży. Co lubili jeść? Jak traktowali swoich podwładnych? Czy spojrzenie na tyranów przez pryzmat najbardziej elementarnych potrzeb jednostki pozwoli ukazać ich bardziej ludzkie oblicze? Kucharze dyktatorów zdradzają nam przepisy, które być może uratowały niejedno ludzkie życie. Bo najedzony człowiek, to szczęśliwy człowiek. A szczęśliwy człowiek jest wyciszony i ułagodzony.
Jednak, nie jest to książka tylko o gotowaniu. Kulinaria stanowią oryginalny punkt wyjścia dla rozważań o jednych z najbardziej znaczących momentów w historii XX wieku. Całość podano w lekkostrawnej formie - czytelnik nie zostaje zalany nadmiarem informacji. Dostajemy tylko to co konieczne, by poznać kontekst i dowiedzieć się o kim mowa. Jeśli dodamy do tego szczyptę czarnego humoru, garść empatii, a całość okrasimy reportersko-pisarskim talentem... to uzyskamy przepis na znakomitą książkę.⠀
⠀
Tematyka gastronomiczna nie jest mi szczególnie bliska, dlatego nie spodziewałam się, że lektura tak mnie pochłonie. A oderwać się od niej nie było łatwo. Nieraz zastanawiałam się, czy gdybym była na miejscu bohaterów, ręka nie zadrżałaby mi nad garnkiem z bulgoczącą zupą? Szczególnie jeśli od niej mogłoby zależeć moje życie? Przepyszny reportażowy kąsek - polecam gorąco.