W tej publikacji z pewnością znajdą Państwo przepisy, które pozwolą zagłębić się w smakach włoskich specjałów
Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. Dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.
Autor | Małgorzata Puzio |
Wydawnictwo | Arystoteles |
Rok wydania | 2014 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 64 |
Format | 16.3 x 23.5 cm |
Numer ISBN | 9788363803537 |
Kod paskowy (EAN) | 9788363803537 |
Data premiery | 2014.02.28 |
Data pojawienia się | 2014.02.26 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Zapraszamy do kulinarnej wycieczki po Grecji z naszą publikacją kulinarną Kuchnia grecka to dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb.
Sztuka kulinarna Meksyku i okolic łączy tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili. Daj się porwać meksykańskim smakom
Kuchnia chińska to zbiorcza nazwa wszystkich zwyczajów kulinarnych ludów mieszkających w Chinach, a często również w innych krajach wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Daj się porwać przepysznym smakom
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i spaghetti, włoskie dania odznaczają się dużą rozmaitością i różnorodnymi smakami. Ponadto są bardzo zdrowe, wiele z tych potraw polecanych jest przez dietetyków jako elementy bardzo zdrowej diety śródziemnomorskiej. Teraz mogą państwo sami spróbować wprowadzić do swego domu kuchnię włoską. Przedstawiamy potrawy na różne okazje: przystawki, zupy, sałatki, dania główne, desery. Można je przyrządzić zarówno na rodzinny obiad, jak i przyjęcie w ogrodzie czy kolację ze znajomymi. Przepisy przez nas proponowane są łatwe i szybkie w przygotowaniu, bogate w świeże warzywa, owoce i zioła. Przykładowe dania: • timballo alle melanzane, • caponata, • risotto verde, • bruschetta, • frittata z mozzarellą, • min...
We wrześniu 1939 r. do walki w obronie Łodzi stanęło ok. 50 polskich samolotów. Za ich sterami zasiadało wielu pilotów, którzy później odegrali wielką rolę w historii polskiego lotnictwa. Wśród nich można wymienić m.in. Franciszka Kornickiego i Czesława Główczyńskiego. Polacy przez kilka dni mężnie stawiali opór przeważającym siłom Luftwaffe. Pomimo upływu lat męstwo i poświęcenie pilotów lotnictwa Armii „Łódź” nie zostało do tej pory opisane przez historyków. Niektórzy badacze wręcz powątpiewają, czy w rejonie Łodzi znalazły się jakiekolwiek jednostki polskiego lotnictwa… Autor odtworzył losy lotnictwa Armii „Łódź” na podstawie dokumentów archiwalnych i relacji ostatnich żyjących świadków, wśród nich – majora Franciszka Ko...
Anna Karenina wiedzie dostatnie, stabilne i nieco nudne życie u boku dużo starszego męża. Piękna młoda kobieta spełnia się jako matka, ale nie stroni też od przyjęć, jest uwielbiana na petersburskich salonach. Spokój znika wraz z pojawieniem się hrabiego Wrońskiego, który wprowadza w życie Anny namiętność, jakiej nigdy nie zaznała. I zniszczenie, którego nie da się cofnąć. To ponadczasowa powieść o uczuciu, które od początku było skazane na potępienie. Uczuciu, dla którego Anna poświęciła wszystko. Powieść Tołstoja po raz kolejny inspiruje Hollywood. Reżyser Joe Wright tworzy pełen rozmachu pejzaż rosyjskich elit. Keira Knightley jako Anna Karenina i Jude Law w roli jej męża – megagwiazdorska obsada pozwala na nowo odkryć najpiękniejszą rosyjs...
Wacław Król – as myśliwski, dowódca dywizjonu 302 i pilot Cyrku Skalskiego, pod koniec wojny objął dowództwo III Polskiego Skrzydła Myśliwskiego. Nigdy nie publikowany, a odnaleziony po latach, tom znanego autora książek o tematyce lotniczej: • podsumowanie dokonań polskich myśliwców na wszystkich teatrach wojennych II wojny światowej; • opisy walk w wojnie obronnej 1939 roku, • walki pod niebem Francji w roku 1940, • Bitwa o Wielką Brytanię i służba polskich lotników pod rozkazami RAF-u, • dokonania polskich pilotów myśliwskich służących w amerykańskich siłach lotniczych, • opisy walk pułku Lotniczego Warszawa działającego pod komendą sowiecką. Loty „na wymiatanie”, pojedynki powietrzne, radość zwycięstw i gorycz niepowodzeń... W...
Narodowa kuchnia Żydów charakteryzuje się skrupulatnym przestrzeganiem koszerności, tj. religijnego podziału pokarmów na koszerne – czyste (dozwolone) i trefne – nieczyste (zakazane). Podział ten oparty jest na Biblii, na nakazach Pięcioksięgu Mojżesza (Tory), i późniejszych interpretacjach tych praw przez rabinów.
Dania kuchni włoskiej są łatwe do przyrządzenia, zdrowe i pełne różnorodnych smaków. Powstają ze świeżych, naturalnych produktów. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Z tej książki dzięki efektownym fotografiom i prostym instrukcjom przedstawiającym kolejne etapy przygotowania potraw dowiecie się, w jaki sposób szybo przyrządzić pieczone warzywa, dania z makaronami w roli głównej, peperonatę czy caponatę. Znajdziecie w niej przepisy na proste dania, których nie mieliście dotąd odwagi zrobić, jak risotto czy lasagne. Teraz kuchnia włoska nie będzie przed wami skrywać już żadnych tajemnic!
śmigłowiec był jednym z najtrudniejszych ludzkich wynalazków. Wiele ważnych wynalazków powstało w tym samym czasie, ale w różnych miejscach. Na początku XX wieku we Francji ogromne zainteresowanie wzbudzał problem, czy maszyny cięższe od powietrza mogą latać. W 1907 r. światło dzienne ujrzały dwa, niezależnie od siebie zbudowane, śmigłowce. Od tego momentu śmigłowiec stał się głównie źródłem frustracji ludzi związanych z techniką. Dopiero po 30 latach tacy konstruktorzy jak Dorand, Flettner i Focke zbudowali sprawnie działające śmigłowce. Potrzebny był ogromny wysiłek wielu tysięcy inżynierów, aby wyprodukować takiego Rolls-Roycea pionowego startu, jak wszechstronnie wyposażonych dla VIP-ów śmigłowiec S-76B czy groźny w swych oliwkowo-zielon...
Testy adresowane są do wszystkich, którzy chcą doskonalić swoją znajomość języka angielskiego: poszerzyć zasób słownictwa i opanować podstawy gramatyki Specjalnie opracowane zadania obejmują słownictwo oraz zagadnienia gramatyczne na poziomie początkującym (A1-A2 wg klasyfikacji Rady Europy). Książka adresowana jest do uczniów szkół gimnazjalnych, średnich oraz samouków i wszystkich uczących się języka angielskiego we własnym zakresie. Opracowana została z myślą o tych, którzy chcą poszerzyć zasób współczesnego angielskiego słownictwa. Podręcznik może być pomocny nauczycielom – do wykorzystania w trakcie lekcji lub zajęć indywidualnych. Zbiór testów polecany jest wszystkim, którzy chcą poznać lub przypomnieć sobie oraz skutecznie utrwalić...
W tym pięknie wydanym zestawie znajdziesz książkę z wszechstronnym i wyczerpującym wprowadzeniem do sztuki rysunku. Zapoznasz się z najważniejszymi materiałami i przyborami, poznasz podstawowe techniki, a następnie przystąpisz do rysowania samodzielnie i krok po kroku rozwiniesz swoje umiejętności. Narysujesz zapierające dech w piersiach pejzaże, portrety – i nie tylko! W zestawie znajdują się też ołówki (grafitowe i węglowe), dzięki którym od razu przystąpisz do pracy!
Małgorzata Puzio to aktorka, prezenterka kulinarna. Od czterech lat gospodyni kącika kulinarnego w Pytaniu na śniadanie TVP2, gdzie z prawdziwą pasją prezentuje swoje przepisy i promuje naturalne, polskie produkty. Ma na swoim koncie około 400 przepisów. Jej potrawy to połączenie polskiej, tradycyjnej kuchni często inspirowanej różnymi technikami kulinarnymi świata. Uważa, że najważniejszy jest produkt. Popiera żywność ekologiczną i dobre, polskie produkty wysokiej jakości. A oto jej kolejna propozycja kulinarna – tradycyjne, najbardziej znane i zawsze aktualne przepisy kuchni polskiej.
OWRÓĆMY DO NATURALNYCH SMAKÓW – LEPIEJ „Puzio” NIŻ WCALE To przesłanie kulinarne Małgorzaty Puzio, autorki tej książki. Uważa, że tylko naturalne, nieprzetworzone jedzenie spożywane na co dzień gwarantuje nam dobre samopoczucie. „Tak się czujesz, jak gotujesz” – ta stara jak świat prawda niechaj także dziś stanie się naszym hasłem. Tylko tyle i aż tyle! Aby lepiej to sobie uświadomić, obok każdego przepisu – a jest ich w książce ponad sto – znajdziemy wartości odżywcze produktów i porady kulinarne Małgorzaty Puzio, a także ciekawostki i porady dietetyczne Alicji Kalińskiej.Zapoznajmy się z nimi, przetestujmy zaprezentowane przepisy i przekonajmy się sami, że warto powrócić do naturalnych smaków. Ta książka jest odpowiedzią na częst...
Kuchnia chińska to zbiorcza nazwa wszystkich zwyczajów kulinarnych ludów mieszkających w Chinach, a często również w innych krajach wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Daj się porwać przepysznym smakom
Zapraszamy do kulinarnej wycieczki po Grecji z naszą publikacją kulinarną Kuchnia grecka to dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb.
Sztuka kulinarna Meksyku i okolic łączy tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili. Daj się porwać meksykańskim smakom
Narodowa kuchnia Żydów charakteryzuje się skrupulatnym przestrzeganiem koszerności, tj. religijnego podziału pokarmów na koszerne – czyste (dozwolone) i trefne – nieczyste (zakazane). Podział ten oparty jest na Biblii, na nakazach Pięcioksięgu Mojżesza (Tory), i późniejszych interpretacjach tych praw przez rabinów.
Polskie potrawy to polska historia – ponad 1000-letnia historia ludów, które osiedlały się na tych ziemiach. Liczne rozpady i zjednoczenia, okresy świetności, czasy biedy i prosperity, upadku, rozbiorów, wojen, przesiedleń i komuny. Wszystko to kształtowało naród, a więc i polską kuchnię. Dlatego potrawy polskie są tak różnorodne, bo pełne smaków wielu narodów. Życzymy udanych prób i improwizacji kulinarnych na bazie sprawdzonych przepisów kuchni polskiej znajdujących się w tej książce. Smacznego!
W publikacji znajdują się przepisy na: • domowy zakwas, • przygotowanie wspaniałych bułek porannych, • ciemny, zdrowy chleb pieczony metodą tradycyjną na zakwasie, • pączki i rogaliki.
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro