Praktyczny poradnik dla miłośników kur oraz ich obecnych lub przyszłych hodowców. Zawiera sprawdzone rady dla każdego, kto marzy o estetycznym i użytecznym kurniku dla swego stadka. I czuje się na siłach, by samodzielnie go zbudować.
W książce znajdziesz porady na temat:
* projektowania kurników różnych typów,
* wyboru materiałów budowlanych,
* samodzielnej budowy i urządzenia kurnika,
* urządzenia wybiegów i pomieszczeń gospodarczych.
Autor | Wilhelm Bauer |
Wydawnictwo | Multico |
Rok wydania | 2019 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 112 |
Format | 16.0 x 21.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-7763-478-3 |
Kod paskowy (EAN) | 9788377634783 |
Waga | 210 g |
Wymiary | 160 x 210 x 4 mm |
Data premiery | 2019.01.25 |
Data pojawienia się | 2019.01.04 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Jeśli prowadzisz małą hodowlę królików lub o tym marzysz, ten poradnik jest dla Ciebie! W książce znajdziesz porady na temat: • wychowu różnych ras, • pomieszczeń, utrzymania i żywienia według aktualnych norm unijnych, • użytkowania, • najczęściej występujących chorób, • przyczyn i sposobów leczenia. Niezbędna wiedza w atrakcyjnej formie!
Kaczki nie tylko ożywiają ogród, lecz także przynoszą wymierne korzyści: zjadają ślimaki i inne szkodniki, znoszą jaja oraz chętnie żywią się chwastami. A nam, zmęczonym współczesnym tempem życia, żywe biegusy, spokojne piżmówki lub lśniące kaczki szmaragdowe przypomną urok wakacji na wsi. Ten lekko napisany poradnik przybliży ważne kwestie, które trzeba uwzględnić, żeby kaczki czuły się dobrze i bezpiecznie.
Ten doskonale zilustrowany poradnik prezentuje krok po kroku, czynność po czynności, jak fachowo, w warunkach domowych, dokonuje się uboju świń, bydła, owiec i kóz, a następnie rozbiera ich mięso. Z książki dowiesz się co można przyrządzić z poszczególnych kawałków mięsa i w jaki sposób należy je prawidłowo konserwować. Poradnik zawiera liczne przepisy na wyroby mięsne i wędliniarskie domowej roboty.
Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem – pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lub właśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymi przysmakami. W publikacji znajdują się informacje o: • piecach i komorach wędzarniczych: małe urządzenia ogrodowe, do użycia na kempingu i przy łowisku ryb, wędzarnie do samodzielnego wykonania, szafy i komory wędzarnicze, jak unikać błędów w czasie wędzenia, • wędzeniu mięsa i kiełbas: ważne reguły peklowania, wędzonki z wieprzowiny, baraniny, drobiu lub dziczyzny, kiełbasa surowa, parzona i gotowana, jaki dym do jakiej kiełbasy, przepisy, • wędzeniu ryb: patroszenie, czyszczenie, solenie, metody wędzenia, gatunki ryb polecane do wędzenia, przech...
Czy wiesz, że piec piekarski ma już ponad 5000 lat? Czy pamiętasz niezapomniany zapach i smak chleba z dzieciństwa? Dzięki tej książce poznasz nie tylko budowę, ale także historię, tradycje i metody wypieku chleba w najbardziej naturalny sposób. Piece służą także do wypieku wszelkiego rodzaju ciast, deserów, warzyw, zapiekanek, pizzy, a nawet mięs. Kilkanaście oryginalnych i tradycyjnych przepisów zawartych w książce pozwala sprawdzić się doskonale w roli piekarza. Dzięki przedstawionym tutaj szczegółowym instrukcjom, w zależności od potrzeb i możliwości (także finansowych), można samemu krok po kroku zbudować piec piekarski: począwszy od prostego małego pieca z gliny, przez piec ogrodowy, a skończywszy na murowanym piecu piekarskim w domu. Budowa pieca...
Przedstawiamy przystępnie napisany przewodnik po rozmaitych technikach obróbki drewna, który zawiera szczegółowe instrukcje doświadczonego zespołu stolarzy i rady jak używać poszczególnych narzędzi stolarskich. Znajdziemy tu charakterystyki różnych rodzajów drewna i innych materiałów stolarskich dostępnych na rynku oraz informacje o sposobie ich wykorzystania. Ponad 2000 fotografii i ilustracji pozwoli każdemu stać się ekspertem w projektowaniu mebli, montażu szafek kuchennych a nawet renowacji antyków.
Jeśli jesteś miłośnikiem ptaków i jednocześnie potrafisz majsterkować, ten poradnik jest dla Ciebie. Znajdziesz tu szczegółowo rozrysowane modele 80 budek lęgowych dla różnych gatunków ptaków. • 80 modeli budek lęgowych do samodzielnego wykonania, • wyraźne rysunki z opisem technicznym, • porady dotyczące miejsc i sposobów wieszania budek, • wszystkie modele sprawdzone przez autora. Dzięki samodzielnie wykonanym budkom twój ogród zamieni się w miejsce przyjazne dla ptaków, a Ty będziesz mieć osobisty wkład w ochronę przyrody.
W tej książce autor podpowiada, jak zbudować hotele dla owadów, budki lęgowe dla ptaków, piramidy z kamieni i inne schronienia dla dzikich pszczół, trzmieli oraz innych owadów, także dla jeży, wiewiórek i nietoperzy, dla jaszczurek, żab i wielu innych zwierząt. Zaprośmy pomocników do ogrodu!
Wszystkie ważne informacje na temat cięcia drzew i krzewów, ujęte w zwartej, poręcznej, przejrzystej formie. Niezbędny poradnik dla każdego właściciela ogrodu • Właściwe przycinanie drzew i krzewów ozdobnych to gwarancja obfitego kwitnienia • Pięknie kwitnące róże dzięki umiejętnemu przycinaniu • Fachowe cięcie to dobre plony owoców, od jabłoni po orzech włoski • Niebanalne hobby: formowanie z roślin fantazyjnych kształtów Podstawowe zasady cięcia i wzrostu roślin, obrazowo zaprezentowane i zrozumiale opisane. Szczegółowe portrety przycinanych roślin i mało znane ciekawostki na ich temat.
Odkrywamy na nowo proces fermentacji: własnoręczny wyrób kiszonej kapusty, kimchi, miso, ketchupu, sera i szynki, a także warzenie piwa i pieczenie chleba są bardzo proste dzięki maleńkim pomocnikom: bakteriom i drożdżom. Fermentacja jest pradawną metodą, umożliwiającą wyrób i konserwowanie wielu artykułów żywnościowych. Powstałe produkty spożywcze są zdrowe i lekkostrawne, regulują trawienie, wzmacniają układ odpornościowy, a przede wszystkim - mają niezrównany smak! Przekonajmy się sami i dajmy zainspirować ponad 250 przepisom na smaczne produkty!
Pszczoły to nie tylko nektar i miód. Z książki dowiemy się, jaki rodzaj pszczelarstwa będzie dla nas odpowiedni, skąd wziąć pierwszy rój lub pierwszą rodzinę pszczelą i kto nam przy tym pomoże. Zapoznamy się z przebiegiem roku pszczelarskiego oraz dowiemy się, jak rozpoznać dobre samopoczucie pszczół i jakie czynności miesiąc po miesiącu są konieczne, żeby rodzina pszczela prawidłowo się rozwijała i była zdrowa. Przygoda z pszczelarstwem zainspiruje nas i zmotywuje. A może nawet zachwyci!
Jak pozbyć się chorób i szkodników z ogrodu, nie szkodząc przyrodzie? Jak wykorzystać płodozmian, aby zwiększyć plony i zmniejszyć problemy ze szkodnikami i chorobami? W jaki sposób wykorzystać sąsiedztwo roślin w ogrodzie i gospodarstwie? Jakie gatunki i odmiany roślin są najodporniejsze? Jak wykorzystać ochronne działanie upraw pasowych, poplonów i ściółkowania? Czym jest bioróżnorodność nadziemna i podziemna i jak ją wykorzystać w praktyce w ochronie roślin? W poradniku zgromadzone zostały liczne informacje zaczerpnięte z polskiej i międzynarodowej literatury, jak i szczególnie cenne praktyczne doświadczenia ogrodników i rolników ekologicznych z Polski i zagranicy. W poradniku znajdziesz również rady słynnych polskich ogrodników z okresu między...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro