Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i bestsellerowej książki Lunchbox na każdy dzień, wraca z nowymi przepisami!
Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie!
Książka Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy zadziwi cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz – smacznie i zdrowo!
Pamiętaj, twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność tobie i twoim bliskim.
Autor | Malwina Bareła |
Wydawnictwo | Znak |
Rok wydania | 2019 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 320 |
Format | 16.9 x 23.4 cm |
Numer ISBN | 978-83-2405-770-2 |
Kod paskowy (EAN) | 9788324057702 |
Wymiary | 169 x 234 mm |
Data premiery | 2019.09.18 |
Data pojawienia się | 2019.08.13 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Od kiedy zostałam szczęśliwą mamą w zakorkowanym mieście drastycznie skurczył się czas, jaki mogę poświęcić na przygotowanie (i spokojne zjedzenie) jakiegokolwiek wartościowego posiłku. Niezmiennie szukam inspiracji do wprowadzenia do swojej diety posiłków, które można przygotować szybko, są zdrowe, a przy tym można je zapakować do pudełka i zabrać do pracy. Okazuje się, że trudno na rynku znaleźć książkę kucharską, która będzie proponowała takie właśnie posiłki z produktów rodzimych, dobrze znanych i dostępnych. Mając to przekonanie w głowie, zwykle nieufnie podchodzę do publikacji spod znaku różnych japońskich słówek, tym razem jednak nie żałuję, że bento mnie nie odstraszyło. W końcu znalazłam książkę kucharską, która pomaga mi lepiej planować i realizować posiłki dla dorosłej części mojej rodziny – to „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy”
Okazało się, że bento to wszystko, czego potrzebuję. To japońska sztuka przygotowywania posiłków pakowanych do pudełka, które można zabrać ze sobą do pracy. Jednak nie chodzi tylko o to, aby dania były smaczne i zdrowe, ale jeszcze estetyczne, dlatego pudełka przygotowane przez autorkę – Panią Malwinę Barełę, są pełne kolorów i symetryczne, niezwykle apetyczne. Ich estetykę oddają piękne zdjęcia i uporządkowana grafika całej publikacji.
Autorka dzieli się również sposobami na ekologiczne wykorzystywanie wszystkich części warzyw, które dotychczas raczej przyzwyczajeni jesteśmy wyrzucać, choćby liście rzodkiewki, które są jadalne, głąb kapusty, bardzo przecież smaczny, łodyga brokułu, równie pyszna. Ponadto podpowiada, jak wygospodarować czas na gotowanie, jak go oszczędzać przygotowując niektóre składniki w większej ilości i przechowując w odpowiednich warunkach, jakie przepisy wybierać, by gotowanie szło sprawnie i szybko. Pokazuje też, jak oszczędzać na zakupach.
Poza tak ogólnymi i wszechstronnymi poradami książka zawiera przecież przepisy kulinarne, które wydają się łatwe i szybkie, a przede wszystkim smaczne i oferujące wszystkie dobre składniki potrzebne do zachowania zdrowia. Są one podzielone zgodnie z porami roku, co pomaga stosować się do ważnej zasady, aby w kuchni wykorzystywać produkty sezonowe. Co ważne, nie znajdziemy w nich grzybków mung, alg morskich, aceroli, nasion chia i liofilizowanego szpinaku, ale poczciwą marchewkę, selera, dynię i kurczaka, składniki pospolite i tanie.
Szczerze przyznaję, że trafiła w moje ręce książka wyjątkowa, z której czerpię mnóstwo inspiracji oraz która zwyczajnie pomaga mi lepiej zorganizować życie swoje i całej rodziny. Jeszcze więcej odkrywam na blogu filozofiasmaku.pl, dlatego serdecznie polecam propozycje Pani Malwiny Bareły. W jej wydaniu kuchnia jest smaczna, kolorowa, wartościowa i po prostu cudna.
kolejna świetna książka z mega prostymi i smacznymi przepisami. Dania są podzielone. Znajdziemy tam śniadania na słodko i wytrawnie. Różnego rodzaju hummusy, pasty, zupy, dipy, desery, surówki, dania wegetariańskie i znacznie znacznie więcej!
Są to naprawdę proste i szybkie w wykonaniu potrawy, których większość składników dostępne jest od ręki, bo znajdziemy je w naszej lodówce bądź ogrodzie. Przyznaję się wam, se zrobiłam puszysty omlet bananowy, który połączyłam z szybkim sosem malinowym i wyszło przepysznie! Oba przepisy dostępne są w książce ;) Jeśli nie macie pomysłu na ciekawe śniadanie, obiad czy desery zachęcam was do kupna tej książki! Naprawdę warto! A i dzięki niej można zacząć naprawdę zdrowe odżywianie ;) Co do wydania książki jest ona bardzo praktycznie wykonana. Twarda oprawa, duże litery i wszystko fajnie rozmieszczone a do tego obrazki przedstawiające dane danie, przez które ślinka cieknie!
Lunchbox czyli gotowanie do pudełka.Z naciskiem na estetykę,to znaczy japońską filozofię bento.
Od samego przeglądania książki człowiek robi się głodny.
Mam nadzieję, że potrawy zaprezentowane w książce smakują równie dobrze jak wyglądają na zdjęciach. Muszę szybko wypróbować przepisy, które podzielone są na pory roku.Więc na pierwszy ogień pójdzie jesień.
Autorka duży nacisk kładzie na niemarnowanie żywności, np. chociażby suszenie skórek z pomidorów,które można później wykorzystać do innych potraw.
I do tego wszystkie przepisy są z prostych,dostępnych bez problemu w każdym sklepie składników.
Nie dość,że smacznie i zdrowo,to jeszcze ekologicznie i ekonomicznie.