Miód to produkt naturalny stosowany od wieków jako lek w medycynie naturalnej. świadectwa jego popularności znajdziemy już w starożytnym Egipcie, antycznej Grecji i dawnych Chinach. Ten specyfik wytwarzany przez pszczoły ma niezwykłe właściwości terapeutyczne. Pszczoły wytwarzają też inne substancje, z których każda - samodzielnie, czy w połączeniu z innymi składnikami - może wyzwolić w nas uzdrawiające siły. Miód to skuteczne lekarstwo o wszechstronnym zastosowaniu. Ze względu na swe niespotykane właściwości powinien zajmować poczesne miejsce w każdej domowej apteczce - leczy bowiem skaleczenia, oparzenia, schorzenia stawów, przeziębienia, zapalenie oskrzeli, łagodzi też dolegliwości przewodu pokarmowego. Ponadto skutecznie zwalcza różne bakterie chorobotwórcze, działa przeciwzapalnie i wspomaga najrozmaitsze terapie.
Autor | Detlef Mix |
Wydawnictwo | RM |
Rok wydania | 2010 |
Oprawa | broszurowa |
Liczba stron | 96 |
Format | 16.5x23.5 cm |
Numer ISBN | 978-83-7243-838-6 |
Kod paskowy (EAN) | 9788372438386 |
Waga | 192 g |
Data premiery | 2010.10.21 |
Data pojawienia się | 2010.10.21 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Odkryj nadzwyczajną moc miodu, pyłku pszczelego, propolisu i innych produktów z ula. Miód jest znanym od lat darem natury, którego wyjątkowy smak i nadzwyczajne właściwości doceniano już w starożytności, wykorzystując go jako pokarm, kosmetyk i lek. Okazuje się jednak, że korzystny wpływ na nasze zdrowie i urodę ma nie tylko miód, ale też i inne produkty pszczele. Autorka opisuje różne rodzaje miodu oraz innych produktów z ula i ich zastosowanie w leczeniu chorób i w kosmetyce. Dzięki tej publikacji dowiesz się: • na jakie schorzenia zastosować miód nawłociowy i miód z mniszka, • co to jest pyłek pszczeli i pyłek kwiatowy, • jak przygotować domowe lekarstwa z propolisem, • kiedy warto zastosować mleczko pszczele. W książce znajdziesz także przep...
Prof. dr hab. n. farm. Bogdan Kędzia wraz z małżonką, mgr farm. Elżbietą Hołderną-Kędzią, uważani są za wybitnych znawców apiterapii. Zaliczani są ponadto do naukowców specjalizujących się w dziedzinie mikrobiologii i farmakologii leku roślinnego. Ich zainteresowanie apiterapią zaczęło się od V Międzynarodowego Sympozjum Apiterapii w Krakowie, które odbyło się w 1985 roku, oraz XXXI Międzynarodowego Kongresu Pszczelarskiego „Apimondia ‘87”, który miał miejsce w Warszawie w 1987 roku. Są autorami wielu prac eksperymentalnych na temat miodu, propolisu, pyłku kwiatowego i jadu pszczelego, prezentowanych od lat na różnych naukowych konferencjach pszczelarskich. To znani w kraju popularyzatorzy produktów pszczelich, autorzy ponad 250 artykułów w czasopi...
Autor jest lekarzem zajmującym się medycyną holistyczną i etnomedycyną. Opracował własną holistyczną metodę terapii, która łączy konwencjonalną medycynę, naturalne uzdrawianie i tradycyjną wiedzę terapeutyczną wielu kultur. Dzięki jego badaniom Ty również poznasz skuteczne mieszanki ziołowe i różnorodne receptury, które pomagają zwalczać wiele chorób, wzmocnić witalności, odzyskać odporność i pobudzić procesy samouzdrawiania. Odkryjesz najskuteczniejsze naturalne preparaty na silne serce, mocne stawy, dobry wzrok. Znajdziesz przepisy na mieszanki z roślin leczniczych, grzybów, korzeni i enzymów, których skuteczność została potwierdzona naukowo. Domowa apteczka na dolegliwości ciała i ducha.
Tę książkę polecamy nie tylko pszczelarzom, ale także tym wszystkim, którzy chcą wiedzieć więcej na temat miodu i jego właściwości zdrowotnych. Miód – któż nie lubi tego przysmaku? Każdy wie, że jest on produktem niezwykle wartościowym, stosowanym w kuchni i kosmetyce. Wszystko, co chcesz wiedzieć o miodzie, zajdziesz w tej książce. Są tu informacje na temat powstawania miodu, jego składu, wartości odżywczych i pielęgnacyjnych oraz zalet zdrowotnych, a także prawidłowego przechowywania i możliwości spożycia. Książka zawiera również przepisy na potrawy z dodatkiem miodu: dania główne, ciasta, desery, napoje dla dorosłych oraz dla dzieci. W książce omówiono m.in. zagadnienia: jak powstaje miód, składniki miodu i ich znaczenie dla przemiany materi...
Lecznicze i odżywcze właściwości miodu są znane od najdawniejszych czasów. Jest on jednym z najczęściej wykorzystywanych naturalnych produktów węglowodanowych, łatwo przyswajalnych przez człowieka. Miodem można wzbogacić wartości odżywcze i smakowe wielu potraw, mięs, sosów, ciast i napojów. Dodatek miodu świetnie poprawia i harmonizuje smak potrawy. Autorzy książki proponują przepisy na najróżniejsze potrawy, w których jako jeden ze składników lub ważnych dodatków występuje miód.
Nadberezyńcy to najwybitniejsze dzieło Czarnyszewicza. Epicka, na poły awanturnicza, na poły romansowa opowieść o dramatycznych losach mieszkańców polskich zaścianków na ziemiach położonych między Berezyną a Dnieprem w latach 1911-1920. Jedna z najważniejszych i najpiękniejszych powieści polskich. „Wojna i pokój naszych Kresów” – Michał Kryspin Pawlikowski. „Wystarczyło jednej stronicy, ażebym uległ wpływowi tego narkotyku i przeczytał jednym tchem 577 stronic dużego formatu” – Czesław Miłosz. „Polska szlachta zagrodowa ma w literaturze szczęście. Po Dobrzyniu z Pana Tadeusza, po Laudzie z Potopu, po Bohattyrewiczach z Nad Niemnem, otrzymujemy czwarty pomnik: Czrnyszewicza Smolarnię” – Jędrzej Giertych. „Czy wiesz, że dziesięć lat temu...
Tradycyjna kosmetyka ludowa ma dziś coraz więcej zwolenników. Rozmaite poradniki podają liczne sposoby i ziołowe receptury na zachowanie młodej cery. Niektóre z nich dają dobre efekty, ale jednocześnie są niezwykle pracochłonne w przygotowaniu. Tymczasem dla większości współczesnych kobiet ważne jest, aby mieć skuteczny gotowy kosmetyk, bowiem kosmetyka naturalna kojarzy im się najczęściej z talarkami z ogórków na twarzy. Ten poradnik pokazuje, jak można w pielęgnacji urody korzystać z wielowiekowych doświadczeń i wiedzy ludowej bez żmudnego ucierania, ubijania, mieszania czy miksowania. Wydanie II uzupełnione.
„Jaki to kwiat? Atlas dla dzieci” przedstawia ponad 60 najbardziej znanych w Polsce gatunków kwiatów. Oprócz informacji o występowaniu danego kwiatu, jego cechach i zastosowaniu znajdziesz tu również ciekawostki oraz mnóstwo zdjęć. Dzięki atlasowi rozpoznasz m.in. lobelię, łubin, niezapominajkę czy rumianek pospolity.
Badania naukowe wykazały, że współczesne społeczeństwo jest coraz bardziej podatne na choroby, a odporność większości ludzi jest na alarmująco niskim poziomie. Nic dziwnego, skoro codziennie dostarczamy swoim organizmom masę zbędnych, a nawet szkodliwych związków chemicznych, znajdujących się w większości spożywanych przez nas posiłków. Na szczęście istnieje na to sposób. Jest nim żywność probiotyczna. Autorka ujawnia związek pomiędzy pozbawioną równowagi florą jelitową i szeregiem dolegliwości, jak nadciśnienie, alergie, depresja, autyzm, zespół jelita drażliwego i wiele innych. Pomaga wziąć zdrowie we własne ręce, ucząc jak przyrządzać i wprowadzać do diety trzy potężne probiotyczne produkty – kefir, kombuchę i kiszone warzywa. Stosują...
Płukanie ust olejem pozwala uniknąć poważnych dolegliwości. Olej eliminuje bakterie, grzyby i zmiany próchnicze, będące przyczyną powstawania chorób ogólnoustrojowych. Z książki nie tylko dowiesz się, jak wykorzystać jego zbawienne działanie, ale również poznasz sposoby uniknięcia zagrożeń czyhających podczas... wizyty u dentysty. Dzięki tej wywodzącej się z Ajurwedy metodzie, pozbędziesz się ze swojego ciała metali ciężkich i innych szkodliwych związków. Autor odpowiada również na najpopularniejsze pytania dotyczące tego panaceum. Korzystając z naukowych odkryć wyjaśnia, jak olej wpływa na zdrowie ust, zębów, dziąseł i całego ciała. Dzięki tej książce dokonasz detoksykacji całego organizmu i zapewnisz sobie zdrowie na lata. Piękny uśmiech...
Co dziś jadłeś? Tosty, kakao? Czy wiesz, że te pyszności przygotowuje się z nasion? Z nasion powstają też ubrania, oleje, gumy. Świat nasion jest niebywały, a jak wygląda, dowiesz się z tej książki.
Coraz bardziej znany i coraz częściej używany także w Polsce! Jego właściwości oraz możliwości wykorzystania i korzyści dla zdrowia są dużo większe, niż powszechnie się uważa. Dlaczego olej kokosowy możemy nazwać superpokarmem? Czym różni się olej kokosowy rafinowany od extra virgin? Jak się go uzyskuje i jak można go wykorzystać w kuchni i pielęgnacji ciała? W jaki sposób pozyskać miąższ, śmietankę oraz mleko z orzecha kokosowego? I jak wzbogacić nimi nasze posiłki i kosmetyki? Niezwykłe, czasem zaskakujące przepisy z użyciem oleju kokosowego na smaczne śniadania, dania jednogarnkowe, przekąski, słodycze i pyszne desery. A także kilka recept, dzięki którym po smakowitym posiłku można zadbać także o swoje ciało. Piękne zdjęcia składników...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro