125 przepisów pełnych energii i inspiracji
Przygotowanie potraw i samo jedzenie powinno zawsze sprawiać nam przyjemność. Książka Po prostu Nigella to zbiór łatwych przepisów na proste, sycące potrawy, dopasowane do rytmu codziennego życia. Szybkie, kojące kolacje (łosoś w miso, curry z kalafiora i nerkowców) i bezstresowe pomysły na przyjęcia (kurczak pieczony z gorzkimi pomarańczami i fenkułem), a także cudowne, błyskawiczne dania do jedzenia z miski na wygodnej sofie (makaron po tajsku, z cynamonem i krewetkami), każdemu gwarantują dobre samopoczucie. Czy chcecie złapać oddech pod koniec długiego, męczącego tygodnia (żeberka wołowe po azjatycku), czy pragniecie słodkiego przysmaku (cytrynowa beza Pawłowej, ciasteczka w kokilkach), czy też rano macie ochotę na śniadanie, które doda sił (oliwna granola), książka Nigelli jest pełna przepisów, które na pewno wejdą na stałe do waszego kulinarnego repertuaru.
Książka Po prostu Nigella to doskonałe antidotum na życie w biegu: pozwala w spokoju cieszyć się jedzeniem, które koi i poprawia nastrój.
Autor | Nigella Lawson |
Wydawnictwo | Filo |
Rok wydania | 2016 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 416 |
Format | 19.0 x 24.5 cm |
Numer ISBN | 9788362903177 |
Kod paskowy (EAN) | 9788362903177 |
Data premiery | 2016.01.02 |
Data pojawienia się | 2015.11.17 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Publikacja Nigelli Lawson zawiera zbiór 110 potraw, które „domowa bogini” gotuje we własnym domu i podaje na stół Teraz wszystkie mogą trafić i na wasz stół. Nigella jest wielką orędowniczką domowego gotowania, a jej nowa książka to pean na cześć jedzenia, które przygotowuje dla przyjaciół i rodziny. Po prostu pochwała codzienności. Rozgrzewające i kojące potrawy zachęcają do sięgnięcia po klasyczne przepisy – na potrawkę z kurczaka czy pudding toffi – ale też do odważnego próbowania nowości, takich jak fatteh z wołowiną i bakłażanem lub hummus z miso. Książka Przy moim stole zainspiruje każdego, kto lubi gotować i jeść. Nie musicie znać wyrafinowanych technik, posiadać wielkiej zręczności ani wyjątkowego doświadczenia, aby przygotow...
Tytułowa bohaterka to malutka dziewczynka, która przeżywa wiele przygód i spotyka na swojej drodze wiele niekoniecznie życzliwych stworzeń. Ropuchy, chrabąszcze, motyl, mysz, kret... Los dziewczynki odmienia się dopiero, gdy poznaje jaskółkę i ratuje ją przed niechybną śmiercią. Jeśli chcesz wiedzieć, co się wtedy stało, w tej książeczce znajdziesz odpowiedź!
Wołanie w górach, które mają Państwo przed sobą, jest edycją szczególną. Michał Jagiełło zmarł nagle 1 lutego 2016 roku. Nie skończył pracy nad uzupełnieniami (jego notatki zatrzymują się na wydarzeniach z 2015 roku). Próby domknięcia tej opowieści o działaniach TOPR podjęła się córka autora – Dominika Jagiełło, przy wsparciu Adama Maraska, który z kroniki wypadków wybrał kilkanaście nowych opisów wypraw z lat 2016-2017, i Krzysztofa Wojnarowskiego, który czuwał nad poprawnością językową i merytoryczną oraz jest autorem zdjęcia okładkowego. Współtwórcami nowej edycji książki są także ratownicy, którzy przekazali zdjęcia z akcji, co pozwoliło odświeżyć wydanie pod względem wizualnym. Wydanie to jest szczególne również dlatego, że...
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po l...
Najpopularniejszą polską powieścią przygodową dla dzieci 7-9 letnich jest urocza książka Marii Krüger zatytułowana Karolcia. Powieść jest wpisana do podstawy programowej Ministerstwa Edukacji Narodowej jako lektura obowiązkowa dla uczniów klasy drugiej szkoły podstawowej. Książka opowiada o przygodach ośmioletniej Karolci i jej rówieśnika i przyjaciela Piotrusia. Karolcia znajduje cudowny koralik, który ma tę czarodziejską właściwość, że spełnia każde życzenie dziewczynki. Kiedy Karolcia i Piotr odkrywają magiczne działanie zaczarowanego koralika, decydują, że wykorzystają ją by pomagać innym, uczynić świat lepszym, a także… żeby spełnić swoje najśmielsze marzenia. Ale rzeczywistość szybko ich zaskoczy. Pochopnie wypowiadając nieprzemyślane...
Sherlock Holmes ma godnych następców! Nastolatkowie Jupiter Jonas, Pete Crenshaw i Bob Andrews to Trzej Detektywi wykorzystujący wiedzę, dedukcję i sprawność fizyczną do demaskowania zła. Ich doradcą jest prawnuk słynnego detektywa, emerytowany pracownik Scotland Yardu, Andy Chandler.Książki o przygodach Trzech Detektywów tworzą jedną z najpopularniejszych serii detektywistycznych podziwianą przez młodych Czytelników w Ameryce, Europie i Azji. Tajemnica Zamku Grozy Wiele oznak wskazuje, że w zamku koło Czarnego Kanionu straszy i znikają ludzie! Trzej Detektywi podejmują się rozwiązać niepokojącą zagadkę. Ich podejrzenie pada na ducha byłego właściciela. Czy słusznie? Może tajemnica nawiedzonego domu jest jeszcze bardziej niebezpieczna?
Wszystko, co kochasz u Ottolenghiego. Prosto Ottolenghi Prosto to kolekcja 140 łatwych przepisów, które łączą intrygujące aromaty i niebanalne smaki, są ucztą dla zmysłów i gwarantują bogactwo niezapomnianych i zaskakujących wrażeń. Wszystko to, za co kochasz Yotama Ottolenghiego, możesz teraz wyczarować przy minimum wysiłku i maksimum radości. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, bez względu na to, jaki styl gotowania mu odpowiada – czy to danie jednogarnkowe, które gotuje się właściwie samo, czy coś pysznego do zrobienia w niespełna pół godziny, czy też potrawę, którą można przygotować wcześniej i podać, gdy przyjdzie pora. Wszystkie te wspaniałe, smakowite dania są proste przynajmniej pod jednym (a bardzo często niejednym) względem: • przyrz...
Kolejna genialna i mocno czekoladowa książka autorki najsłodszego bloga kulinarnego Doroty Świątkowskiej. Znajdziecie tutaj ponad 120 przepisów, w tym wyjątkowe nigdzie dotychczas nie publikowane. Przepisy zostały napisane przystępnie, by nawet osoba niewprawiona nie bała się zmierzyć z tematem czekolady i znalazła tutaj ulubione ciasta. Każdy, niezależnie od tego, jaki jest poziom jego umiejętności, może zostać guru pieczenia ciast i ciasteczek, a jego czekoladowe dzieła będą budzić powszechny zachwyt. Może czekolada nie rozwiąże wszystkich problemów świata, ale dzięki niej na twarzach pojawia się uśmiech, a to już połowa sukcesu...
Dorosłe rodzeństwo powraca do rodzinnego domku letniskowego rok po śmierci ojca. Vincente, Carla, José przywożą swoje partnerki, żony, mężów i dzieci - chcą razem spędzić czas, ale też posprzątać dom i wystawić go na sprzedaż. Jednak w miarę wynoszenia śmieci, ścierania kurzu, czy dokonywania drobnych napraw konfrontują się ze wspomnieniami. I zaczynają się bać, że razem z domem pozbędą się przeszłości, pamięci nie tylko o ojcu, ale i własnej. Dom Paco Roki, jednego z najważniejszych hiszpańskich twórców komiksu, to uchwycone z niezwykłą wrażliwością i czułością chwile radości, poczucia winy i rozczarowania. To historia rodziny opowiedziana za pomocą z pozoru nieistotnych detali i zdarzeń. To próba zmierzenia się z trudnymi emocjami, któr...
Mistrzowie Spinjitzu wreszcie mają chwilę spokoju, może nawet zbyt długą. Przeczytaj opowiadanie i dowiedz się, czy brak treningów wpłynie na ich umiejętności? Pomóż Cole'owi, Jayowi, Kaiowi, Nyi, Zane'owi oraz Lloydowi wypełnić pełne akcji misje i zadania. Zbuduj minifigurkę Cole'a i zrelaksuj się przy zabawnych komiksach. Pomóż ninja w walce z nowym, niespodziewanym wrogiem!
Wydanie W pustyni i w puszczy kompletne bez skrótów i cięć w treści. W tym wydaniu znajdziesz odpowiedzi na pytania z podręcznika – „pewniak na teście”, czyli wskazanie zagadnień, które zwykle pojawiają się w pytaniach z danej lektury we wszelkich testach sprawdzających wiedzę, a także w podręcznikach i na klasówkach. Zawiera bardzo szczegółowe streszczenie oraz drugie skrócone, ułatwiające szybkie przygotowanie się przed lekcją. Opracowanie zawiera plan wydarzeń, wnikliwie wyjaśnioną problematykę oraz szerokie charakterystyki bohaterów. Staś Tarkowski i Nel Rawlison mieszkają w Port Saidzie. Czternastoletni chłopiec uważa się już za dorosłego mężczyznę, ośmioletnia dziewczynka woli natomiast, by w pobliżu był jej tatuś. Nagle w ich spokojne...
Jadanie w domu... ...może być znakomitą okazją do likwidowania stresu, do relaksu przy kuchni. Jest ono także znacznie tańsze, częstokroć smaczniejsze i – słowo honoru! – zajmuje mniej czasu niż stołowanie się w restauracji, gdzie przecież także czekamy na przygotowanie potrawy. Skorzystajcie więc z przepisów podanych w tej książce. Kto nie nauczył się gotować, podpatrując babcię lub mamę, teraz może wysłuchać pouczeń doświadczonych autorów i praktyków zarazem.
Jedzenie jest dla mnie źródłem nieustających przyjemności: lubię myśleć o nim łakomie, głęboko się nad nim zastanawiać i czerpać z niego mądrość. Jedzenie daje mi otuchę, inspirację, sens i piękno; odżywia moje ciało i wyznacza porządek dnia. Zrób, zjedz, powtórz – dla mnie to nie tylko mantra. To historia mojego życia. *** Zrób, zjedz, powtórz to wyborny zbiór przepisów poprzeplatanych opowieściami o jedzeniu, napisanych typowym dla Nigelli absorbującym i przenikliwym stylem. Autorka zastanawia się, czym jest przepis, wypowiada wojnę idei grzesznej przyjemności, dzieli się z czytelnikami wiedzą i przepisami, do których nieustannie chce się wracać. „Moje przepisy rodzą się blisko życia, w moim domu”. W tej książce, dzięki ponad setce nowy...
Publikacja Nigelli Lawson zawiera zbiór 110 potraw, które „domowa bogini” gotuje we własnym domu i podaje na stół Teraz wszystkie mogą trafić i na wasz stół. Nigella jest wielką orędowniczką domowego gotowania, a jej nowa książka to pean na cześć jedzenia, które przygotowuje dla przyjaciół i rodziny. Po prostu pochwała codzienności. Rozgrzewające i kojące potrawy zachęcają do sięgnięcia po klasyczne przepisy – na potrawkę z kurczaka czy pudding toffi – ale też do odważnego próbowania nowości, takich jak fatteh z wołowiną i bakłażanem lub hummus z miso. Książka Przy moim stole zainspiruje każdego, kto lubi gotować i jeść. Nie musicie znać wyrafinowanych technik, posiadać wielkiej zręczności ani wyjątkowego doświadczenia, aby przygotow...
Książka Nigella ucztuje jest wyrazem miłości do życia i wyśmienitego jedzenia, którym możemy je fetować . Opowiada o małych przyjemnościach i ważnych okazjach. O Bożym Narodzeniu, Święcie Dziękczynienia, Chanuce, Id al-Fitr, o święcie Paschy i Wielkanocy, o uczcie bezmięsnej i uczcie w środku nocy, o weselach i pogrzebach. O biesiadach na kuchennym stole i dziecięcych przysmakach, o przyjęciu i najlepszych pod słońcem ciastach czekoladowych. Ta krzepiąca, pełna pasji, ożywczo nieskomplikowana lektura zawiera ponad 300 przepisów i przeszło 200 fotografii. „Nigella ucztuje… apetyczna i smakowita książka kulinarna” Guardian „Piękne zdjęcia, proste przepisy i odstresowujące porady” Sunday Times.
Cook, Eat, Repeat is a delicious and delightful combination of recipes intertwined with narrative essays about food, all written in Nigella's engaging and insightful prose. Whether asking 'What is a Recipe?' or declaring death to the Guilty Pleasure, Nigella's wisdom about food and life comes to the fore, with tasty new recipes that readers will want to return to again and again. 'The recipes I write come from my life, my home', says Nigella, and in this book she shares the rhythms and rituals of her kitchen through over 150 new recipes that make the most of her favourite ingredients. Dedicated chapters include 'A is for Anchovy' (a celebration of the bacon of the sea), 'Rhubarb', 'A Loving Defence of Brown Food', a suitably expansive chapter devoted to family dinners, plus inspiration for...
In this inspiring, witty and eminently sensible book, Nigella Lawson sets out a manifesto for how to cook (and eat) good food every day with a minimum of fuss. From basic roast chicken and pea risotto to white truffles and Turkish Delight figs, Nigella brings the joy back into the kitchen. Selected from the books How to Eat and Kitchen by Nigella Lawson. VINTAGE MINIS: GREAT MINDS. BIG IDEAS. LITTLE BOOKS. A series of short books by the world's greatest writers on the experiences that make us human. Also in the Vintage Minis series: Drinking by John Cheever, Home by Salman Rushdie; Summer by Laurie Lee and Liberty by Virginia Woolf.
Nigellissima czerpie natchnienie z włoskiej kuchni, przenosząc jej ducha prosto na talerze - pronto! Celebracja świeżych, smacznych i prostych posiłków leży u podstaw włoskiego sposobu gotowania. Przepisy Nigelli Lawson odzwierciedlają tę naturę: łatwe i szybkie codzienne dania zmieniają w przygotowaną bez wysiłku ucztę. Włoskie jedzenie opanowało świat. Nigellissima podaje ponad 100 przykładów pysznych włoskich dań - od makaronu z sycylijskim pesto po mięsną pizzę bez ciasta, od sardyńskiego kuskusu po weneckie owoce morza, od penne po pappardelle, rag? i risotto, od włoskiego placka z jabłkami i lodów po pannacottę i anyżkowe ciasteczka. To kulinarna podróż po Italii, której punktem kulminacyjnym jest rozdział z przepisami na święta i przyjęcia, z a...
Enjoy Nigella's Christmas classic with a vibrant new look as part of the Nigella collection. 'What comes out of your kitchen means more than anything from a shop ever will. The satisfaction of the season can stem from the stove.' With her no-nonsense approach and inspirational ideas, combined with reassuring advice and easy-to-follow, reliable recipes, Nigella Christmas is guaranteed to bring comfort and joy, and make sure the season of good will stays that way. Here is everything you need to make your Christmas easy and enjoyable, from party food ideas and scrumptious cakes and puddings to the main event itself - turkey with all the trimmings, a vegetarian Christmas dinner or a wide range of delicious alternatives. With lusciously warm photography, evocative food writing and a beauti...
"Lato w kuchni przez okrągły rok" to kolejna, po "Nigella gryzie", książka Nigelli Lawson wydana w Polsce. "Lato w kuchni przez okrągły rok" prezentuje zbiór nieskomplikowanych, oryginalnych i smakowitych przepisów, w których autorka pokazuje w jaki sposób w ciemne i długie zimowe dni przywołać leniwe, ciepłe lato. Nigella Lawson, zwana "Domową Boginią", jest najbardziej znaną Brytyjką gotującą na ekranie, której program o gotowaniu jest jednym z najpopularniejszych w Wielkiej Brytanii i został wyemitowany przez większość stacji telewizyjnych na świecie w tym w TVN i TVN Style w Polsce. Nigella Lawson została wielokrotnie ogłoszona jedną z najpiękniejszych kobiet na świecie.
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro