Bestsellerowa kolekcja ponad 3000 oryginalnych przepisów polskiej kuchni, tradycyjnej i współczesnej! Wśród nich:
- przyprawy, zioła, mieszanki, marynaty, przystawki i przekąski (na zimno i na ciepło),
- zupy, dania główne mięsne (z wołowiny, z cielęciny, z jagnięciny, z wieprzowiny, z dziczyzny i z drobiu),
- ryby i owoce morza, dania główne jarskie, kluski, pierogi, makarony, nabiał,
- warzywa na ciepło, sałatki warzywne, dodatki i sosy, ciasta i desery,
- chleb i wypieki,
- przetwory (z warzyw i grzybów, konserwy, wędliny, pasztety), sery,
- nalewki, wina, piwa, miody.Całość uzupełniona uwagami na temat sztuki dekorowania stołu i zasad savoir vivre.
Wydanie znakomicie opracowane i zilustrowane. Kunszt edytorski, fachowość porad i artystyczne piękno ponad tysiąca barwnych ilustracji i rycin czynią z tego albumu arcydzieło sztuki kulinarnej, ekskluzywny prezent na każdą okazję i prawdziwe wydarzenie na rynku wydawniczym. Dzieło, jakiego jeszcze nie było! Dobry prezent dla gospodyń, miłośników dobrego i smacznego gotowania, właścicieli jadłodajni i restauracji.
Autor | Eleonora Trojan |
Wydawnictwo | Wydawnictwo AA |
Rok wydania | 2014 |
Oprawa | etui kartonowe |
Numer ISBN | 9788361881216 |
Kod paskowy (EAN) | 9788361881216 |
Data premiery | 2017.01.26 |
Data pojawienia się | 2017.01.26 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Poznajcie polską Julię Child! Trzęsła warszawską socjetą końca XIX wieku. Bywała na salonach, nadawała ton dyskusjom i balom. Żadna inna kobieta w Królestwie Polskim nie odniosła takiego sukcesu jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Fizycznie była przeciwieństwem urodzonej niemal sto lat później Amerykanki. Miała zaledwie półtora metra wzrostu i z dumą nosiła niemałą nadwagę. Za to sposób bycia, niezwykła charyzma i bezpośredniość z pewnością łączyły dwie słynne kucharki. Obie miały też podobny plan na przyszłość – być dobrą żoną i matką, pomagać innym, uczyć się i wieść życie nowoczesnej pani domu. A że bez umiejętności gotowania sprostać temu nie sposób, to całe swoje zaangażowanie zogniskowały w sztuce kulinarnej i odniosły niebywa...
Książka zawiera ponad 1300 przepisów, wśród nich zupy, pieczenie, sosy, ciasta i torty, dodatkowo autorka załączyła dodatek na temat prowadzenia domu, zbiór tzw. babcinych dobrych rad, dotyczących prania tkanin, przechowywania żywności, czyszczenia metali, a także dbania o urodę. Marię Gruszecką zaliczyć można do nowej generacji autorek podręczników kulinarnych usiłujących wprowadzić do kuchni polskiej zdobycze nauki o higienie żywienia, zerwać ze szkodliwymi dla zdrowia przyzwyczajeniami i z kuchennym konserwatyzmem.
Książka znanej autorki Lucyny Ćwierczakiewicz pt. Jedyne Praktyczne Przepisy zawiera przepisy a także porady jak przyrządzić pyszne konfitury, marynaty, wina oraz ciasta.
Kompetentne wskazówki na temat domowych sposobów utrwalania mięs: solenia, peklowania i wędzenia z dokładnymi recepturami. Dzięki prezentowanej książce poznasz podstawowe zasady i metody wędzenia, prawidłową budowę wędzarni, właściwości różnych rodzajów drewna do wędzenia oraz sprawdzone receptury.
Grill to prawdziwa kuchnia polowa, na której można przygotować przystawki, dania główne i desery. Oczywiście, jak w każdym działaniu i tu potrzebna jest wiedza i praktyka - właśnie nimi chciałam się z Wami podzielić, przygotowując tę książkę. Jak doświadczony przewodnik pomogę Wam przygotować zarówno pyszną i prostą bruschettę z oliwą czosnkową, która mama w sobie jest wyjątkowym daniem, otwierającym dopiero menu z sałatkami warzywnymi, z grillowaną jagnięciną czy drobiem, jak i wspaniałe marynowane pieczenie wieprzowe, wołowe i cielęce podawane z wyjątkowymi sosami oraz z dodatkiem opiekanych warzyw. Znajdziecie tu również przepisy na: steki z tuńczyka, łososia, grillowane pstrągi, karasie, okonie (również morskie), płotki... Jeśli będziec...
„Nalewki – moje ciche przyjaciółki na niepogodę za oknem, ale również na niedyspozycje ciała i ducha. Kusząco zerkające z półek spiżarnianych [...] Te gęste od letnich wieczorów: aroniowa, malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa. Rozgrzane słońcem dojrzałych brzoskwiń i moreli, cytrusów. Nalewki – moi sprzymierzeńcy, lekarze. Ileż razy wspierały w chorobie, trwały wiernie przy łóżku. [...] Ziołowe – aromatyczne o wyjątkowym smaku, których sam zapach leczy, z kardamonu, pachnących czeremchą, różą, jarzębiną. [...] Zachęcam, dajcie się uwieść ich urokowi. Na zdrowie kochani!” – Eleonora Trojan
"Gdy widzę słodycze, to kwiczę" - śpiewali bracia Golcowie. Ta fraza idealnie oddaje uzależnienie niektórych od słodkości. W książce proponuje autorski wybór domowych pyszności nie tylko dla notorycznych łasuchów. Ciasta, torty, ciasteczka i desery każdemu urozmaicą kulinarną codzienność, wypełniają dom cudownym zapachem, a przygotowane okazjonalnie świąteczne smakołyki pozwolą doznać czegoś wyjątkowego. Świąteczne baby, mazurki, makowce, pierniki są częścią tradycji. Jeśli przygotowujemy je tylko raz w roku, wtedy sam ich aromat przenosi nas do beztroskich chwil, kiedy z niecierpliwością czekaliśmy na pierwszy kęs wielkanocnej babki. Powracamy do radosnego świętowania, przybywają bliscy którzy odeszli, są ponownie z nami, szczęśliwi jak dawnie...
Polskie kolędy, zwyczaje świąteczne, potrawy wigilijne. Zbiór ponad 90 tradycyjnych dań wigilijnych i świątecznych. Dziesięć najpiękniejszych polskich kolęd. We wstępie - historia oraz opis tradycji i zwyczajów bożonarodzeniowych. Kolorowe ilustracje.
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro