Książka zawiera ponad 100 sprawdzonych przepisów na wina wyrabiane tradycyjnymi metodami w domowym zaciszu. Wśród nich receptury na wina z owoców uprawianych w ogrodzie (jabłka, gruszki, wiśnie, porzeczki morele), a także z owoców leśnych i dziko rosnących, suszonych oraz mieszane. Ciekawym uzupełnieniem są receptury bazujące na miodzie, a także oryginalne ponadstuletnie przepisy z dawnych ksiąg kucharskich. W części wstępnej autor opisuje warsztat winiarza – naczynia i sprzęty potrzebne do wyrobu wina, warunki, w jakich należy wyrabiać wino oraz kolejne etapy – od zbioru owoców, przez nastawianie po butelkowanie i sezonowanie.
Autor | Łukasz Fiedoruk |
Wydawnictwo | SBM |
Rok wydania | 2021 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 192 |
Format | 16.5 x 24.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-8222-095-7 |
Kod paskowy (EAN) | 9788382220957 |
Data premiery | 2021.05.05 |
Data pojawienia się | 2021.04.26 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Przepisy proponowane przez Autora to tradycyjne polskie receptury W publikacji znajdują się przepisy na polskie trunki, czyli miody pitne, a także wina z jagód, malin, porzeczek, wiśni, agrestu, głogu, rabarbaru, liści winogron, soku z brzozy.
Przewodnik wraz z przepisami po szlachetnym alkoholu który w domowych warunkach możemy uczynić. Nalewki są najbardziej tradycyjnym polskim alkoholem. Pewnie większość z nas choć kilka razy w życiu próbowała samodzielnie wyprodukować alkoholowy smakołyk. Wytrawną nalewkę do mięs lub słodką, dobrze zastępującą likier - do kawy. W polskich domach nalewki od wieków robiło się w tysiącach odmian, stosując różnorodne receptury. Sekrety robienia nalewek przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie...
Miętówka, pieprzówka, cytrynówka... Któż z nas nie widział w babcinym kredensie stylowych karafek ze smacznymi, ziołowymi nalewkami o intensywnych kolorach? Któż z nas nie próbował na strychu, ukradkiem, w wielkiej tajemnicy, aromatycznego dziadkowego winka? Kogo z nas wreszcie nie wzmacniano i leczono nalewką czosnkową czy sokiem malinowym? To były czasy! Z pewnością warto i można chociaż w części do nich powrócić! Wystarczy trochę owoców, nieco ziół oraz cukru, duże szklane naczynie, sprawdzona receptura i szczypta słonecznych dni (uśmiechy też mile widziane). Prezentowana Państwu książka Teresy Stąpór Wina i nalewki ziołowe gwarantuje spełnienie tylko jednego, ale najważniejszego z powyższych warunków - zawiera znane od wieków, przez pokolenia d...
Prezentowana książka to kompendium wiedzy na temat domowego wyrobu alkoholu Opowiada historię odkrycia i udoskonalania napojów alkoholowych na świecie. Przedstawia także tradycję wyrobu takich trunków na ziemiach polskich. Przede wszystkim jednak jest zbiorem sprawdzonych receptur oraz praktycznych porad, które każdemu pozwolą wytwarzać napoje z procentami w zaciszu własnego domu.
Zaletą naturalnych kaw i herbat jest nie tylko ich niewielki koszt, ale przede wszystkim pozytywny wpływ na zdrowie: ułatwiają zasypianie, detoksykują, łagodzą stres, uspokajają, wspomagają leczenie chorób. Kawy i herbaty mogą być niezwykłe i bardzo zaskakujące, więc nie ograniczaj się do tego, co znajdziesz w sklepach! Kreuj unikalne smaki, zbieraj rośliny wokół siebie, odkrywaj nowe połączenia! Książka zawiera mnóstwo przepisów na niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu napary z łatwo dostępnych dzikich roślin, które rosną wokół nas. Już nie musisz być skazany na mieszanki proponowane przez producentów. • Herbata lipowa z malinami i miodem • Karmelowa kawa z prażonych orzechów laskowych • Mrożona herbata pokrzywowo-miętowa na ochłodę •...
Światowy bestseller i zdobywca prestiżowych nagród dla najlepszych książek kulinarnych – teraz w nowym wydaniu! Ponad 600 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (czyli fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso. Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej. Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotn...
Pasikonik, Jagodzianka, Poranna rosa, Pszczółka, Łapanie niedźwiedzia... Cóż to za dziwaczny zbiór? Może bajki ...? Niezwykły koloryt, wspaniały aromat, niezapomniany smak. Dla niektórych to "niezbędnik każdego domu". I co istotne - można je mieć według własnego gustu i smaku. Jak mawiał Pawlak, sympatyczny bohater filmu "Sami swoi" - dobra nalewka w każdej domowej spiżarce być powinna - dla zdrowotności!
Przedstawiamy książkę z leczniczymi przepisami Pierwsza publikacja – Przyprawy, które leczą – od razu spotkała się z ogromnym zainteresowaniem i cieszy się nim do dziś. Nalewki, które leczą to zbiór praktycznych przepisów na nalewki, likiery, wina, miody itp., które posiadają nie tylko bogate walory smakowe, ale przede wszystkim lecznicze. Każdy przepis z tej książki to wypróbowany sposób na dobre samopoczucie!
Trzeba być szaleńcem, żeby jeść to, co zerwie się na łące lub w lesie? Wcale nie! Wystarczy chęć odkrywania nowych smaków, korzystania z rad popartych wiedzą i odrobina kulinarnej fantazji. Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska, blogerki znane jako Mead Ladies, radzą, jak bezpiecznie znaleźć, zbierać i przyrządzić to, co rośnie wokół nas. Wcale nie musisz mieszkać na wsi, żeby zostać zbieraczem dzikich roślin. Dowiedz się, jak w wielkim mieście zdobyć rośliny wolne od zanieczyszczeń. Poznaj dania z grzybów, korzeni, liści, owoców, nasion i kwiatów. Wiedza tajemna? Szamańskie zwyczaje? Magiczne praktyki? Oczywiście, ale poparte naukową wiedzą!
„Gdyby nie Joanna, nigdy bym się nie odważyła samodzielnie zrobić sera. Przepisy w książce są tak proste i zrozumiałe, że skorzystają z nich zarówno osoby chcące produkować sery profesjonalnie, jak i amatorzy-entuzjaści, miejscy weekendowi serowarzy”. – Ewa Wagner, redaktor naczelna magazynu „Kuchnia” Poradnik domowego serowarstwa. Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, cam...
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek – pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos, instruuje, jak kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przygotować fermentowane, pełne zdrowia napoje i pomysłowe posiłki z kiszonek.
Polskie łąki i pastwiska to jedna wielka apteka! Na łąkach i pastwiskach występują takie zioła, które budzą dziś podziw nowoczesnej medycyny. Można z nich pozyskiwać aż do późnej jesieni najwartościowsze leki niemal na wszystkie choroby, z którymi zmaga się współczesny człowiek. I to zupełnie za darmo! Potrzeba jedynie do tego odpowiedniej wiedzy, a w jej zdobyciu pomoże czytelnikowi właśnie ta obszerna, wartościowa książka.
Tradycyjne, własnoręcznie robione nalewki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Zachwycają smakiem, zaskakują właściwościami leczniczymi, a ich samodzielne przygotowanie daje mnóstwo radości i satysfakcji. Książka podzielona została na 5 części. Pierwsze 3 przedstawiają receptury na nalewki, do których składniki pozyskujemy wiosną, latem i jesienią. W 4, części zaprezentowano nalewki rozgrzewające, przydatne w zimowe wieczory. Ostatnia część obejmuje trunki, których przygotowanie jest możliwe w dowolnej porze roku.
Książka zawiera ponad 100 sprawdzonych przepisów na wina wyrabiane tradycyjnymi metodami w domowym zaciszu. Wśród nich receptury na wina z owoców uprawianych w ogrodzie (jabłka, gruszki, wiśnie, porzeczki morele), a także z owoców leśnych i dziko rosnących, suszonych oraz mieszane. Ciekawym uzupełnieniem są receptury bazujące na miodzie, a także oryginalne ponadstuletnie przepisy z dawnych ksiąg kucharskich. W części wstępnej autor opisuje warsztat winiarza – naczynia i sprzęty potrzebne do wyrobu wina, warunki, w jakich należy wyrabiać wino oraz kolejne etapy – od zbioru owoców, przez nastawianie po butelkowanie i sezonowanie.
Dzięki recepturom zawartym w książce Czytelnik dowie się, jak przy użyciu dostępnych na rynku produktów i narzędzi samemu przyrządzić wyborny drink każdego rodzaju Choć pierwszy zapis o drinku, cocktailu znajdziemy w angielskiej książce kucharskiej z XVI w., to nie ulega wątpliwości, że ojczyzną drinków jest Ameryka, gdzie w 1806 r. pojawiła się pierwsza wzmianka o „stymulującym likworze” skomponowanym z różnych trunków, cukru, wody i gorzkich ingrediencji. Ogólnie rzecz biorąc nazwą „drink” lub „cocktail” określa się każdy napój mieszany, który zawiera alkohol.
Mimo swej długiej historii wino nie jest wyłącznie kwestią mody, która ma to do siebie, że ulega szybkim zmianom. W dawnych zapiskach nie znajdziemy jednak informacji o subtelnościach wina, które postrzegano jako dobre lub złe wyrafinowane klasyfikacje wykształciły się później, a samo wino zaczęto postrzegać jako sztukę. Poprzez swój rodowód i wielość odmian wino może onieśmielać początkującego smakosza, ale dzięki informacjom zawartym w niniejszej książce będzie on mógł wybrać się w podróż szlakiem tego trunku. Podczas tej wyprawy przedstawiono podstawowe wiadomości o winie i o jego głównych gatunkach uprawianych z różnych państwach. Po lekturze Encyklopedii wina nie będzie też tajemnicą, na czym polega kupażowanie czy maceracja, jak powst...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro