„Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości.
Treść monografii Żywność a zdrowie człowieka zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej m.in.: relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi; synergizmu i antagonizmu pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi; aktywności biologicznej peptydów; substancji antyodżywczych występujących w żywności; psychologicznych aspektów jedzenia i nadwagi; psychobiotyków i ich wpływu na zdrowie psychiczne; oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka oraz żywienia spersonalizowanego i jego ograniczeń. Omówiono też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim, obejmujących ww. zagadnienia.
Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień”.
Od autorów
Autor | Jan Fiedurek |
Wydawnictwo | UMCS Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej |
Rok wydania | 2021 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 240 |
Format | 17.5 x 25.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-227-9464-7 |
Kod paskowy (EAN) | 9788322794647 |
Data premiery | 2021.05.26 |
Data pojawienia się | 2021.05.26 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Na temat prawidłowego odżywiania istnieje sporo opracowań naukowych i popularnonaukowych, jednakże w tej dziedzinie funkcjonuje wiele błędnych stereotypów myślowych dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i ze starzeniem, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Wybrane aspekty zdrowego odżywiania to jedyna na polskim rynku monografia, w której zasady zachowania równowagi (ekologicznej, hormonalnej, kwasowo-zasadowej, energetycznej, potencjału oksydacyjno-redukcyjnego i elektrolitowej) przedstawiono w sposób kompleksowy, z uwzględnieniem skutków ich zaburzeń dla organizmu człowieka. Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergisty...
Wobec narastania zagrożeń wynikających ze skażenia żywności a także coraz częstszego uodparniania się bakterii na stosowane w medycynie antybiotyki wielkie znaczenie ma poznanie istniejących w naturze zjawisk dotyczących bioróżnorodności, interakcji między drobnoustrojami oraz prozdrowotnego działania mikroflory probiotycznej. "Mikrobiom a zdrowie człowieka" to jedyna na polskim rynku monografia, w której zależności między mikrobiomem a zdrowiem człowieka przedstawiono w sposób kompleksowy i w wielu aspektach. Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, poza tym kierunków medycznych, również pracowników naukowych zajmujących się podobną problematyką, ale także do wszystkich zainteresowanych własny...
Autor opisuje, jak możemy rozpoznawać i właściwie interpretować symptomy chorobowe, a także poleca kroki, które powinniśmy wykonać w celu uzdrowienia. Opisując ponad 100 symptomów, prowadzi nas do źródła choroby, tkwiącego zawsze w sferze duchowej, a przez to pokazuje nam drogę do nas samych.
Droga do mądrości wiedzie krętymi drogami. Wiele ścieżek do głębokiej wiedzy można odkryć nie tylko na uniwersytetach, ale także w baśniach, często dziś zapomnianych. Jak dowodzi tego współczesna psychologia głębi, warto badać ścieżki baśni, gdyż mówią one o ważnych, podstawowych tematach życia. Nie są to tylko fantazje dziecięce, ale zaszyfrowane perełki mądrości. Autorka odczytuje w nich zakurzone symbole archetypów, ukazując trudy i piękno dorastania do dojrzałości, realia miłości, przyjaźni, zdrady i nienawiści. Książka niezbędna dla zainteresowanych psychologią, edukacją, rozwojem dziecka, psychoterapią, zjawiskami społecznymi, kulturą i tradycją.
Jeśli nie miałeś szansy, by uczestniczyć wlegendarnych seminariach Bruce`a Blocka onarracji, potrzebujesz tejksiążki! Ten bestseller oferuje przejrzyste spojrzenie nazwiązki pomiędzy narracją/scenariuszem iwizualną strukturą filmu, wideo, animacji igier. Nauczysz się, jakbudować obrazy takdokładnie, jakscenarzysta kreuje opowieść, akompozytor muzykę. Rozumienie tejstruktury pozwoli ciprzekazywać nastroje iemocje, aconajważniejsze, odkryjesz decydujący związek między strukturą narracji iobrazu. Setki zamieszczonych wksiążce kolorowych przykładów określają tezasady jeszcze mocniej, niżtekst. Pomysły zawarte wtej pozycji pomogą scenarzystom, reżyserom, fotografom, animatorom, twórcom gier, scenografom imontażystom, którzy chcą zrozumieć iwykorzystywać st...
"Koncepcja układu mięśniowo-szkieletowego prezentowana w podręcznikach anatomicznych pokazuje czysto mechaniczny model ruchu i - dzieląc go na pojedyncze elementy - nie daje obrazu niepodzielnej, zintegrowanej całości, jaką stanowi żywy organizm. Gdy bowiem porusza się jedna część ciała, to reaguje ono jako całość. Z funkcjonalnego punktu widzenia jedyną tkanką, umożliwiającą takie zachowanie, jest powięź. Stanowi ona trzon podejścia proponowanego w tej książce."
Pytanie o świadomość dotyka zagadnień z pogranicza filozofii, antropologii, psychologii, a także psychiatrii i medycyny. Wymaga wszechstronnej wiedzy o danych i możliwościach teoretycznego ich ujmowania z zakresu ludzkiej percepcji, myślenia, życia afektywnego, funkcjonowania mózgu i ciała oraz innych doświadczeń, w które angażuje się świadomość człowieka. Książka stanowi oryginalne opracowanie interdyscyplinarnego zagadnienia, w którym autor zebrał dostępną dziś wiedzę na temat świadomości i ujął ją w szerokich ramach teoretycznych. Zrobił to zarówno kompetentnie, jak i z polotem. Jest to książka, która będzie służyć nie tylko studentom i naukowcom, ale także osobom poszukującym tego, co duchowe.
Jest to pierwsza i jedyna książka, w której Carl Gustaw Jung, światowej sławy szwajcarski psycholog, przedstawia Czytelnikom swój największy wkład w obszarze nauk o człowieku: teorię wyjaśniającą doniosłość symboli w życiu człowieka, jego rozwoju oraz w obszarze marzeń sennych.Gdyby nie sen, to książka ta nigdy by nie powstała – o czym we wstępie pisze John Freeman. To sen przekonał Junga, że mógłby, a nawet, że powinien przekazać swoje idee osobom, które nie posiadają specjalistycznej wiedzy psychologicznej. W wieku 83 lat, Jung opracował plan tej pozycji włącznie z rozdziałami, o których napisanie poprosił czworo swych najbliższych współpracowników. Poświęcił ostatnie miesiące życia na redakcję książki oraz napisanie jej głównej częś...
Czy wiesz, że specjalnie opracowana dieta minimalizująca spożycie węglowodanów na rzecz dodatkowych tłuszczów sprzyja nie tylko walce z nadwagą, ale także okazuje się wyjątkowo pomocnym narzędziem w leczeniu różnorodnych problemów zdrowotnych? Z książki Dieta keto pod lupą dowiesz się: • na czym polega istota takiego modelu odżywiania i dlaczego to właśnie on jest brakującym ogniwem w dążeniu do zapewnienia sobie optymalnego stanu zdrowia; • co myślą na ten temat dwadzieścia dwa wybitne autorytety w dziedzinie dietetyki i ochrony zdrowia, z bogatym doświadczeniem w zakresie stosowania takiego modelu dietetycznego; • dlaczego ketoza jest normalnym stanem metabolicznym, a także w jaki sposób wykorzystują ją w celach terapeutycznych specjaliści z bra...
Publikacja stanowi kompendium współczesnej wiedzy o niepełnosprawności, przekładającej aktualne ujęcia teoretyczne współczesnych interdyscyplinarnych Disability studies na praktyczne wskazania dla pracowników socjalnych, jak organizować wsparcie, komunikować się, skutecznie aktywizować osoby z niepełnosprawnością. Dzięki książce zyskują szerszy teoretyczny kontekst do swojej pracy, zgodny z najbardziej aktualną wiedzą, będą lepiej rozumieć swoich klientów, diagnozować dany problem oraz wiedzieć kto i w jakim zakresie może im pomóc, gdzie skierować daną osobę po wsparcie lub z kim współpracować w rozwiązywaniu danego problemu, itd. Publikację uzupełniają rekomendacje. Praca ma być skierowana w szczególności do pracowników instytucji i organizacji...
Poradnik dedykowany jest adeptom pracy socjalnej i pracownikom socjalnym, na co dzień wspierającym osoby i rodziny w sytuacjach kryzysowych. Czytelnik znajdzie tu wskazania, w jaki sposób szukać sił tkwiących w środowisku, jak badać potrzeby, by wspomóc jednostkę czy grupę, jak angażować ludzi do współpracy. Przykłady i dobre praktyki zawarte w książce mogą być wskazówką do podejmowania działań. Treść publikacji pobudzi do działania samych pracowników socjalnych, wskrzesi ducha działacza, zachęci do kreatywności, przekona o skuteczności metody, jaką jest praca ze środowiskiem lokalnym.
Rozmowy tworzące tę książkę łączy próba spojrzenia na człowieka, historię i religię z perspektywy teorii archetypów Junga. Tematy dialogów dotykają kwestii „granicznych”, odsłaniają naturę procesów inicjacyjnych, otwierają na poznanie siebie. Uniwersalny wymiar dramatu życia odbija się w symbolach, rytuałach i codziennych działaniach, a doświadczenia psychoterapii pomagają to lepiej zrozumieć. Książka pobudza wyobraźnię do archetypowego spojrzenia na duchowe wyzwania epoki. „Wiele jest na świecie książek ciekawych, niewiele ciekawych i mądrych. Archetypy, mity, symbole niewątpliwie należą do tej drugiej kategorii. Uważny czytelnik pierwszej partii rozmów Mai Jaszewskiej z Zenonem Waldemarem Dudkiem na pewno dostrzeże wychodzące z europejskieg...
Skutki władzy:Często politykom doskwiera,że władza im rozum odbiera. (fragment)
Biotechnologia należy do najszybciej rozwijających się dziedzin nauki, a z jej spektakularnymi osiągnięciami ludzkość wiąże duże nadzieje w zakresie ochrony zdrowia, wyżywienia ludzkości, ochrony środowiska naturalnego i innych. Postęp wiedzy w tym zakresie jest ogromny, a setki tysięcy publikacji ukazujące się w tej dziedzinie niewątpliwie utrudniają śledzenie postępu i najważniejszych osiągnięć. Dlatego też należy przywiązywać dużą wagę do opracowań, które sumują i uogólniają istotne zdobycze wiedzy z określonych obszarów, w tym przypadku biotechnologii. Podręcznik treścią nie tylko odpowiada tytułowi, ale wykracza poza charakterystykę wybranych procesów biotechnologicznych, podając wartościowe dane dotyczące wyszukiwania informacji w Inter...
Na temat prawidłowego odżywiania istnieje sporo opracowań naukowych i popularnonaukowych, jednakże w tej dziedzinie funkcjonuje wiele błędnych stereotypów myślowych dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i ze starzeniem, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Wybrane aspekty zdrowego odżywiania to jedyna na polskim rynku monografia, w której zasady zachowania równowagi (ekologicznej, hormonalnej, kwasowo-zasadowej, energetycznej, potencjału oksydacyjno-redukcyjnego i elektrolitowej) przedstawiono w sposób kompleksowy, z uwzględnieniem skutków ich zaburzeń dla organizmu człowieka. Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergisty...
Książka dotyczy poprawnej realizacji procesów i operacji biotechnologicznych, a przede wszystkim optymalizacji oraz doboru warunków technicznych i technologicznych decydujących o jakości gotowych bioproduktów. Najwięcej miejsca poświęcono inżynierii bioprocesowej, w tym inżynierii bioreaktorów w aspekcie przebiegających w nich procesów mikrobiologicznych, biochemicznych, fizycznych i chemicznych. Wiele zajmuje miejsca opis metod wydzielania, oczyszczania i utrwalania bioproduktów odprowadzanych z bioreaktorów.
Króciutkie, kilkuwersowe utwory Jana Fiedurka, zróżnicowane tematycznie i gatunkowo, propagują wartości ponadczasowe: moralne, intelektualne i estetyczne. Autor walczy w nich o lepszego człowieka: piętnuje szerzenie się kłamstwa, obłudy i brak wrażliwości społecznej. Wiele tu konstatacji, przestróg, rad, pytań i apeli. Podziwiać można kunszt słowa, trafność obserwacji i erudycję ich Autora. Fraszki są lekturą odpowiednią dla współczesnego, zabieganego odbiorcy ze względu na swą lapidarność i umiejętność puentowania. Mogą być przygodą intelektualną dla zabieganego Czytelnika. [Z recenzji Prof. dr hab. Władysławy Bryły]
Lektura obszernego tomu fraszek pt. "W świecie kryzysu wartości" Jana Fiedurka dobitnie przekonuje, że autor jest zatroskany upadkiem wartości; dobra i prawdy w życiu indywidualnym i społecznym Polaków. Autor sprawnie operuje krótką formą wierszowaną, tworząc dwu-, trzywersowe rymowane fraszki refleksyjne. Uważa, że to bardzo dobry sposób komunikowania się ze współczesnym czytelnikiem przyzwyczajonym do wielu skondensowanych informacji podawanych w mediach, mającym zwykle mało czasu na lekturę. Swoje utwory kieruje do człowieka myślącego samodzielnie, krytycznego względem nieprawości, a zatroskanego o dobro i prawdę w życiu indywidualnym i zbiorowym. Z recenzji Prof. dr hab. Władysławy Bryły
Fraszki autorstwa Jana Fiedurka składające się na niniejszy tomik zostały podzielone na trzy grupy: "Akademickie standardy", "Paradoksy społeczno-obyczajowe" oraz "Meandry polityki". Czytelnik znajdzie w nich cząstkę siebie i rzeczywistości, w której żyje, a prawdy tu zawarte będzie mógł sam zweryfikować.
Wobec narastania zagrożeń wynikających ze skażenia żywności a także coraz częstszego uodparniania się bakterii na stosowane w medycynie antybiotyki wielkie znaczenie ma poznanie istniejących w naturze zjawisk dotyczących bioróżnorodności, interakcji między drobnoustrojami oraz prozdrowotnego działania mikroflory probiotycznej. "Mikrobiom a zdrowie człowieka" to jedyna na polskim rynku monografia, w której zależności między mikrobiomem a zdrowiem człowieka przedstawiono w sposób kompleksowy i w wielu aspektach. Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, poza tym kierunków medycznych, również pracowników naukowych zajmujących się podobną problematyką, ale także do wszystkich zainteresowanych własny...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro