Wegetarianizm jest jednym z najzdrowszych sposobów odżywiania. Polega na eliminacji produktów mięsnych, dopuszcza jednak (w większości przypadków) potrawy rybne, nabiał oraz miód.
Dieta wegetariańska opiera się przede wszystkim na spożywaniu świeżych, nieprzetworzonych warzyw i owoców, zawierających największą ilość witamin i składników mineralnych. Bardzo ważne są rośliny strączkowe (fasola, soczewica, soja, groch, bób), które zawierają błonnik pokarmowy. Istotnym elementem diety są także zboża, nasiona i kiełki oraz oliwy i oleje roślinne – niezastąpione źródło kwasów omega-3, omega-6 i omega-9. W książce przedstawimy państwu sprawdzone przepisy na różne potrawy kuchni wegetariańskiej, zawierające wszystkie istotne dla tej diety składniki. Z naszą pomocą przygotują państwo bardzo zdrowe i smaczne obiady, kolacje, przekąski oraz desery.
Przykładowe potrawy:
• pikantna sałatka z melona,
• tarta brokułowa,
• brukselka zapiekana z ryżem,
• zupa cytrynowa,
• ciasto migdałowe,
• gulasz z tofu,
• pakora.
Autor | Anna Smaza |
Wydawnictwo | Literat |
Seria wydawnicza | Porady lekarza rodzinnego |
Rok wydania | 2015 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 32 |
Format | 14.8 x 21.0 cm |
Numer ISBN | 9788378981169 |
Kod paskowy (EAN) | 9788378981169 |
Waga | 70 g |
Wymiary | 148 x 210 x 3 mm |
Data premiery | 2015.01.15 |
Data pojawienia się | 2015.01.14 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Surówki i sałatki to dania uniwersalne: szybkie i łatwe do przygotowania, niezbyt kosztowne, smaczne i bardzo zdrowe. Mogą stanowić przekąskę, przystawkę, dodatek do dania głównego lub osobną potrawę serwowaną np. na kolację. Często stanowią bazę diet zdrowotnych oraz odchudzających. Poza tym sałatki i surówki to podstawa każdej zabawy, imprezy, a nawet uroczystości. W naszej książce proponujemy państwu wiele różnorodnych przepisów. Polecamy sałatki z różnymi dodatkami: ryżem, makaronem, kaszą, wędliną, mięsem, owocami morza, serami, grzybami oraz pestkami, np. dyni lub słonecznika. Niektóre z naszych propozycji dań są bardzo proste, można je przygotować w ciągu kilku minut. Inne ? eleganckie i wykwintne ? będą ozdobą niejednego przyjęcia. Prz...
Przedstawiamy jedną z pierwszych publikacji z przepisami wegetariańskimi, jaka ukazała się w Polsce, na których wychowały się już pokolenia wegetarian Broszurka ta cieszy się nadal ogromnym powodzeniem wśród amatorów zdrowej kuchni i doczekała się kolejnego, kolorowego wydania, a sprawdzone przepisy stanowią podstawę dla wszystkich zainteresowanych zmianami w żywieniu na lepsze. Książka zawiera kilkadziesiąt prostych, lecz niezbędnych przepisów kuchni wegetariańskiej.
W publikacji ujęto potrawy, które będą odpowiednie dla: • małych dzieci w wieku 1.5-3 lata, • dzieci w wieku przedszkolnym, • dzieci w wieku szkolnym, • nastolatków.
Odkryj moc drzemiącą w warzywach i owocach. Przygotuj samodzielnie zdrowe i pyszne soki. W tym poradniku znajdziesz inspirujące przepisy i praktyczne wskazówki.
Kuchnia oparta na produktach roślinnych ma mnóstwo zalet – jest zdrowa, lekka, niedroga i bardzo różnorodna. Na diecie wegetariańskiej można schudnąć, cieszyć się niespożytą energią, poprawić wyniki badań – zwłaszcza te dotyczące poziomu cukru i cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Nie wystarczy jednak przestać jeść drób czy wieprzowinę, by zostać wegetarianinem. Ta książka podpowiada, jak komponować posiłki bez mięsa, a także czym zastępować inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest w niej kompletny jadłospis w sam raz dla początkujących, którzy dopiero chcą spróbować nowego sposobu odżywiania, a także dla tych, którzy już go znają, ale chętnie sięgną po gotowe pomysły na urozmaicone posiłki do szkoły, biura, na trening czy imprezę...
W poradniku znajdą Państwo najistotniejsze informacje na temat chorób układu moczowego i nerek (kamica nerkowa, kolka nerkowa, nietrzymanie moczu, zapalenie cewki moczowej i pęcherza moczowego, zapalenie nerek, niewydolność nerek, rak nerki, rak pęcherza moczowego) – przyczyn, objawów, diagnostyki, leczenia oraz profilaktyki i diety.
Poznaj leczniczą moc jedzenia. W tym poradniku znajdziesz praktyczne rady, jak zdrowo się odżywiać i zapobiegać rakowi, stosując odpowiednią dietę, zasady antynowotworowego stylu życia, a także przepisy na smaczne i zdrowe dania główne, surówki i sałatki, przekąski i desery.
Bogato ilustrowany poradnik, w którym znajdziesz najnowsze informacje na temat mózgu i metod ćwiczenia umysłu.Dowiesz się, dlaczego warto ćwiczyć umysł.Zasadniczą częścią poradnika są zestawy ćwiczeń do doskonalenia umysłu oraz na końcu zamieszczono prawidłowe odpowiedzi do tych ćwiczeń.
Przystępnie napisany poradnik dotyczący jednego z najczęstszych problemów zdrowotnych Polaków. Autorzy opisują przyczyny, objawy, diagnostykę i leczenie nadciśnienia. Odpowiadają również na wiele pytań, np.: Czy nadciśnienie wpływa na długość życia człowieka?, Czym jest tzw. nadciśnienie białego fartucha?, Jakie zagrożenia wynikają z nadciśnienia tętniczego?, Czy można leczyć nadciśnienie, nie stosując leków?, Czy można przerwać leczenie nadciśnienia tętniczego?, Jak należy leczyć nadciśnienie u osób w podeszłym wieku?
Zapraszamy do kulinarnej wycieczki po Grecji z naszą publikacją kulinarną Kuchnia grecka to dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb.
Podręczne wydanie atlasu anatomicznego, zawierającego dodatkowo 4 plakaty (układ mięśniowy przód, układ mięśniowy tył, układ kostny przód, układ kostny tył). Znajdziesz tu liczne rysunki anatomiczne z uwzględnieniem podziału na układy. Treść przedstawiona w sposób prosty i uporządkowany, ułatwiający zrozumienie oraz naukę. Przeznaczony dla wszystkich zainteresowanych anatomią i biologią. Polecany uczniom klas biologicznych, słuchaczom Studium Medycznego, fizjoterapeutom, pielęgniarkom, sanitariuszom i ratownikom medycznym.
Gotowanie nie jest trudne, sprawdźcie sami! W tej książce znajdziecie proste przepisy, opisane krok po kroku i pokazane na zdjęciach. Samodzielnie możecie przygotować między innymi naleśniki z twarogiem i jagodami, słupki warzywne z dipem serowym, ciasto marchewkowe czy kotlet z kurczaka z chipsami z ziemniaka i fasolką szparagową. Powodzenia!
Doskonała książeczka edukacyjna ? dziecko poznaje i koloruje znaki drogowe z sympatycznymi zwierzakami, teraz również w wersji polsko-ukraińskiej.
Praktyczny poradnik, w którym znajdziesz kilkanaście popularnych i najczęściej używanych przypraw i ziół - opis ich pochodzenia, smaku, aromatu, przydatność w kuchni, właściwości zdrowotne oraz przepisy kulinarne (m.in. cynamonowe ciasteczka, kawę z kardamonem, ryż z szafranem i warzywami, imbirowy łosoś, ser kozi w pieprzu). Książkę uatrakcyjniają liczne zdjęcia ziół i przypraw oraz potraw w ciekawych aranżacjach.
Origami to sztuka składania papierowych figurek bez pomocy nożyczek i kleju. Jest świetną zabawą dla dzieci i dorosłych. Dowiedz się, jak krok po kroku wykonać modele m.in. Królika, Gadającego Stworka, Skaczącej Żaby, Dziobiącego Kurczaka, Łódki, Hełmu, Wesołych Nakładek na Palce. Książka zawiera również ponad 100 naklejek, które uatrakcyjnią gotowe prace.
Świetna zabawa dla dzieci i dorosłych. Dowiedz się, jak krok po kroku wykonać modele m.in. Świerszcza, Parowca, Drapieżnej Szczęki, Czapki i Wesołego Delfina. Jasne wskazówki, przejrzyste schematy.
Surówki i sałatki to dania uniwersalne: szybkie i łatwe do przygotowania, niezbyt kosztowne, smaczne i bardzo zdrowe. Mogą stanowić przekąskę, przystawkę, dodatek do dania głównego lub osobną potrawę serwowaną np. na kolację. Często stanowią bazę diet zdrowotnych oraz odchudzających. Poza tym sałatki i surówki to podstawa każdej zabawy, imprezy, a nawet uroczystości. W naszej książce proponujemy państwu wiele różnorodnych przepisów. Polecamy sałatki z różnymi dodatkami: ryżem, makaronem, kaszą, wędliną, mięsem, owocami morza, serami, grzybami oraz pestkami, np. dyni lub słonecznika. Niektóre z naszych propozycji dań są bardzo proste, można je przygotować w ciągu kilku minut. Inne ? eleganckie i wykwintne ? będą ozdobą niejednego przyjęcia. Prz...
Doskonała książeczka edukacyjna – dziecko poznaje i koloruje znaki drogowe z sympatycznymi zwierzakami.
Poradnik kulinarny zawierający łatwe przepisy na zdrowe i smaczne potrawy z owocami egzotycznymi, a także informacje o pochodzeniu, zaletach i sposobach jedzenia m.in. mango, karamboli, liczi, fig, nashi, papai, ananasa, kiwi. Książkę uatrakcyjniają liczne zdjęcia.
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i spaghetti, włoskie dania odznaczają się dużą rozmaitością i różnorodnymi smakami. Ponadto są bardzo zdrowe, wiele z tych potraw polecanych jest przez dietetyków jako elementy bardzo zdrowej diety śródziemnomorskiej. Teraz mogą państwo sami spróbować wprowadzić do swego domu kuchnię włoską. Przedstawiamy potrawy na różne okazje: przystawki, zupy, sałatki, dania główne, desery. Można je przyrządzić zarówno na rodzinny obiad, jak i przyjęcie w ogrodzie czy kolację ze znajomymi. Przepisy przez nas proponowane są łatwe i szybkie w przygotowaniu, bogate w świeże warzywa, owoce i zioła. Przykładowe dania: • timballo alle melanzane, • caponata, • risotto verde, • bruschetta, • frittata z mozzarellą, • min...
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro