Zimne przekąski to książka z praktycznymi przepisami zimnych potraw i tartynek, które można stosować przy planowaniu śniadań, kolacji, podczas popołudniowych herbatkach.
Zawarte w książce propozycje pozwolą na przygotowanie różnego rodzaju kanapek, śledzi i marynat rybnych, sałatek, pasztetów i rolad oraz galaret.
Autor | Elżbieta Kiewnarska |
Wydawnictwo | Graf_ika Usługi Wydawnicze Iwona Knechta |
Rok wydania | 2021 |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 32 |
Format | 16.5 x 24.0 cm |
Numer ISBN | 978-83-8244-020-1 |
Kod paskowy (EAN) | 9788382440201 |
Waga | 72 g |
Data premiery | 2021.03.31 |
Data pojawienia się | 2021.03.31 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Reprint z oryginału z 1928 roku. Kolejna książeczka kucharska Elżbiety Kiewnarskiej z serii „Życie praktyczne” – wydawnictwa poświęconego sprawom prowadzenia domu i gospodarstwa kobiecego. Zawarte w niej przepisy są przydatne dla Pań domu – obok dokładnych wskazówek wykonania najprostszych dań, takich jak gotowanie jaja na miękko czy twardo, zawiera przysmaki dla wybrednych gastronomów, jak jajecznica po Strasbursku itp.
Reprint z oryginału z 1929 roku z 84 przepisami na przyrządzanie ryb i sosów. Autorka ograniczyła się do najbardziej typowych potraw z każdego gatunku ryby, starając się podawać najbardziej proste, łatwe i zrozumiałe metody i sposoby ich wykonywania. Starała się też nie powtarzać tych samych dań przy różnych gatunkach ryb, a tylko zaznaczała, że można te dania i z innych przygotować. Zebrała wszystkie, pospolicie do ryb stosowane sosy i podała je razem w bardzo jasnej, prostej i ułatwionej metodzie ich gotowania.
Wznowienie oryginału z 1929 r., na temat przyrządzania zup i sosów. W broszurce znajdują się praktyczne rady i przepisy, jak przyrządzać najsmaczniejsze zupy mięsne, rybne, jarzynowe i inne, jak również wszelakie sosy- od słonych po słodkie. Książeczka zawiera 59 przepisów zup oraz 33 przepisów sosów.
Reprint broszurki z 1928 roku z 80 przepisami na przygotowywanie smacznych oraz łatwych sałat i sałatek. W poradniku znajdziemy przepisy na sałaty zielone i sosy do sałat, sałatki kartoflane i jarzynowe, sałaty z ryb i mięsa oraz propozycje słodkie i owocowe.
Reprint broszurki z 1931 roku, zawierający przepisy na dania mączne ( np. klusków, pierogów, makarony), potraw z różnych kasz polskich i zagranicznych oraz ryżu. Jak pisze sama autorka "zstępując z wyżyn poezji do nizin prozy życia codziennego, należy kaszę wprowadzić do jadłospisów dzieci, osób starszych i o słabszem trawieniu, gdyż jest nie tylko nadzwyczaj pożywna, łatwostrawna, lecz, odpowiednio przyrządzona, również bardzo smaczna."
Reprint broszurki z 1931 roku. Ponad 70 przepisów, jak przyrządzać smaczne dania z cielęciny. I tak znajdą się tu sposoby na różnorakie potrawki i gulasze, marynowaną pieczoną cielęcinę, sznycle, zrazy, bitki i siekane kotlety oraz podroby i zimne przekąski. Opis pozycji: Oprawa miękka, broszurowa Ilość stron: 32 Format: 165 x 240 mm ISBN: 978-83-8244-027-0
Przedstawiamy reprint oryginału wydanego w 1929 roku To ponad 100 prostych, tradycyjnych przepisów na domowe wypieki: baby, torty i mazurki. Znajdują się tu również przepisy na placki oraz lukry i masy cukrowe do dekorowania ciast.
Reprint broszurki z 1929 roku z łatwymi i smacznymi sposobami na przygotowywanie dań z drobiu. Autorka zebrała 60 przepisów na zupy, pieczenie, pasztety, zimne dania i podroby z kurcząt i kur, kapłonów i pulard, indyków, perliczek, gęsi, kaczek oraz gołębi. Opis pozycji: Oprawa miękka, broszurowa Ilość stron: 40 Format: 165 x 240 mm ISBN: 978-83-8244-026-3
Publikacja zawiera 100 dań postnych i jarskich, wybranych i ułożonych przez autorkę. Znajdą się tu przepisy mniej znane, autorka nie chciała powielać znanych przepisów, a skupić się na tych, o których mało w przedwojennej Polsce słyszał. Znajdziemy, więc zupę z fasoli, kartoflaną, pasztety jarskie, pyzy i kotlety ze szpinaku, ser z fasoli, ogórki faszerowane i inne z jaj czy mączne. Okładka książki to kopia oryginały z 1927 roku.
Twoja Msza to komiks inny niż wszystkie. Przedstawia tradycyjną katolicką naukę o Mszy św. w przystępny, zrozumiały dla dzieci sposób, a jednocześnie jest ciekawy i rozwijający dla dorosłych. To sprawia, że Twoja Msza to skuteczne narzędzie katechetyczne dla czytelników w każdym wieku. W tym 100-stronicowym barwnym albumiku można znaleźć nie tylko szczegółowe wytłumaczenie wszystkich części Mszy św., ale również objaśnienie przygotowania do Mszy, poszczególnych części stroju kapłana, ołtarza, świątyni oraz zarys historii liturgii. Wydanie w oparciu o reprint komiksu z 1954 r., z imprimatur Franciszka kardynała Spellmana.
Smakoszu! Zatop zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu gulaszu. Może spróbujesz też roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem à la śledź – z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem. Jedzenie zbliża ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą wszystkożercy, ci, którzy ograniczają jedzenie mięsa, oraz wegetarianie i weganie. Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest niezastąpione. Wegański stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni or...
W naszej książce znajdą Państwo przepisy na: • warzywa faszerowane, • samodzielne dania z warzyw i nie tylko: sałatki z kurczakiem, rybami, ryżem, makaronem..., • warzywne dodatki do innych dań.
Reprint broszurki z 1928 roku z 80 przepisami na przygotowywanie smacznych oraz łatwych sałat i sałatek. W poradniku znajdziemy przepisy na sałaty zielone i sosy do sałat, sałatki kartoflane i jarzynowe, sałaty z ryb i mięsa oraz propozycje słodkie i owocowe.
Reprint broszurki z 1931 roku. Ponad 70 przepisów, jak przyrządzać smaczne dania z cielęciny. I tak znajdą się tu sposoby na różnorakie potrawki i gulasze, marynowaną pieczoną cielęcinę, sznycle, zrazy, bitki i siekane kotlety oraz podroby i zimne przekąski. Opis pozycji: Oprawa miękka, broszurowa Ilość stron: 32 Format: 165 x 240 mm ISBN: 978-83-8244-027-0
Reprint broszurki z 1929 roku z łatwymi i smacznymi sposobami na przygotowywanie dań z drobiu. Autorka zebrała 60 przepisów na zupy, pieczenie, pasztety, zimne dania i podroby z kurcząt i kur, kapłonów i pulard, indyków, perliczek, gęsi, kaczek oraz gołębi. Opis pozycji: Oprawa miękka, broszurowa Ilość stron: 40 Format: 165 x 240 mm ISBN: 978-83-8244-026-3
Reprint z oryginału z 1929 roku z 84 przepisami na przyrządzanie ryb i sosów. Autorka ograniczyła się do najbardziej typowych potraw z każdego gatunku ryby, starając się podawać najbardziej proste, łatwe i zrozumiałe metody i sposoby ich wykonywania. Starała się też nie powtarzać tych samych dań przy różnych gatunkach ryb, a tylko zaznaczała, że można te dania i z innych przygotować. Zebrała wszystkie, pospolicie do ryb stosowane sosy i podała je razem w bardzo jasnej, prostej i ułatwionej metodzie ich gotowania.
Wznowienie oryginału z 1929 r., na temat przyrządzania zup i sosów. W broszurce znajdują się praktyczne rady i przepisy, jak przyrządzać najsmaczniejsze zupy mięsne, rybne, jarzynowe i inne, jak również wszelakie sosy- od słonych po słodkie. Książeczka zawiera 59 przepisów zup oraz 33 przepisów sosów.
Reprint broszurki z 1931 roku, zawierający przepisy na dania mączne ( np. klusków, pierogów, makarony), potraw z różnych kasz polskich i zagranicznych oraz ryżu. Jak pisze sama autorka "zstępując z wyżyn poezji do nizin prozy życia codziennego, należy kaszę wprowadzić do jadłospisów dzieci, osób starszych i o słabszem trawieniu, gdyż jest nie tylko nadzwyczaj pożywna, łatwostrawna, lecz, odpowiednio przyrządzona, również bardzo smaczna."
Reprint z oryginału z 1928 roku. Kolejna książeczka kucharska Elżbiety Kiewnarskiej z serii „Życie praktyczne” – wydawnictwa poświęconego sprawom prowadzenia domu i gospodarstwa kobiecego. Zawarte w niej przepisy są przydatne dla Pań domu – obok dokładnych wskazówek wykonania najprostszych dań, takich jak gotowanie jaja na miękko czy twardo, zawiera przysmaki dla wybrednych gastronomów, jak jajecznica po Strasbursku itp.
Przedstawiamy reprint oryginału wydanego w 1929 roku To ponad 100 prostych, tradycyjnych przepisów na domowe wypieki: baby, torty i mazurki. Znajdują się tu również przepisy na placki oraz lukry i masy cukrowe do dekorowania ciast.
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro