Ma szelmowski urok, dlatego kochają go wszystkie gospodynie. Bez trudu skłania je do dzielenia się z nim nawet najsekretniejszymi przepisami. Tomasz Jakubiak w kolejnej odsłonie przebojowej serii z Kuchni + „Z miłości do lokalności” rusza w Polskę, by szukać tego, co lokalne, naturalne i wyjątkowe w smaku.
W książce o tym samym tytule miłośnicy polskiej kuchni znajdą 70 przepisów na nowoczesne dania z tradycyjnych polskich produktów.
W Polsce Jamie Oliver nie ma czego szukać. My tu mamy Jakubiaka.
Autor | Tomasz Jakubiak |
Wydawnictwo | Edipresse Polska |
Rok wydania | 2017 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 224 |
Format | 16.5 x 24.0 cm |
Numer ISBN | 9788379457878 |
Kod paskowy (EAN) | 9788379457878 |
Waga | 518 g |
Wymiary | 175 x 245 x 23 mm |
Data premiery | 2017.09.13 |
Data pojawienia się | 2017.08.07 |
Produkt niedostępny!
Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.
Kaszubskie kotlety rybne, Biała kiełbasa duszona z grzybami, Gołąbki z młodej kapusty faszerowane kaszą oraz ziemniakami czy Kopytka z masłem palonym, Pesto szczawiowym i kozim serem. Brzmi jak menu eleganckiej, drogiej restauracji, a tak naprawdę każde z tych dań będzie w stanie wykonać każdy domowy kucharz postępujący zgodnie z przepisem.
Od strony technicznej, książka została podzielona na 5 głównych działów:
1. Zupy
2. Dania główne i mięsne
3. Dania wegetariańskie
4. Dania z ryb
5. Kanapki, przekąski, sałatki
Przejrzysty układ publikacji pozwala więc w szybkim czasie dotrzeć do konkretnego zagadnienia kulinarnego, podobnie z resztą jak zawarty na pierwszych stronach spis treści. Są wyraźne wyszczególnione składniki przy okazji każdej potrawy oraz prosta instrukcja wykonania.
Tomasz Jakubiak przeplata swoje propozycje dań rozważaniami, czy też opowiadaniami dotyczącymi historii ważnych, a wcale nie tak znanych producentów. Powrót do przeszłości pozwala spojrzeć na niektóre produkty z zupełnie innej strony. Cenna lekcja wiedzy przy okazji gotowania.
Publikację zdobią estetyczne i wyraziste fotografie. Zadbano także o solidną, twardą oprawę, zaś sama książka okazuje się, w porównaniu do oczekiwań, niesamowicie lekka. A wszystko za sprawą specjalnego papieru.
Jeśli kochacie polską kuchnię i szukacie inspiracji do tworzenia nowych, albo też po prostu ulepszonych, tradycyjnych dań, Tomasz Jakubiak może Wam co nieco podpowiedzieć. Może i ja skorzystam z jego sugestii, z lekką obawą, że nie wyjdzie mi tak ładnie, jak na książkowych fotografiach. Ale przecież nie od razu Rzym zbudowano.
Kaszubskie kotlety rybne, Biała kiełbasa duszona z grzybami, Gołąbki z młodej kapusty faszerowane kaszą oraz ziemniakami czy Kopytka z masłem palonym, Pesto szczawiowym i kozim serem. Brzmi jak menu eleganckiej, drogiej restauracji, a tak naprawdę każde z tych dań będzie w stanie wykonać każdy domowy kucharz postępujący zgodnie z przepisem.
Od strony technicznej, książka została podzielona na 5 głównych działów:
1. Zupy
2. Dania główne i mięsne
3. Dania wegetariańskie
4. Dania z ryb
5. Kanapki, przekąski, sałatki
Przejrzysty układ publikacji pozwala więc w szybkim czasie dotrzeć do konkretnego zagadnienia kulinarnego, podobnie z resztą jak zawarty na pierwszych stronach spis treści. Są wyraźne wyszczególnione składniki przy okazji każdej potrawy oraz prosta instrukcja wykonania.
Tomasz Jakubiak przeplata swoje propozycje dań rozważaniami, czy też opowiadaniami dotyczącymi historii ważnych, a wcale nie tak znanych producentów. Powrót do przeszłości pozwala spojrzeć na niektóre produkty z zupełnie innej strony. Cenna lekcja wiedzy przy okazji gotowania.
Publikację zdobią estetyczne i wyraziste fotografie. Zadbano także o solidną, twardą oprawę, zaś sama książka okazuje się, w porównaniu do oczekiwań, niesamowicie lekka. A wszystko za sprawą specjalnego papieru.
Jeśli kochacie polską kuchnię i szukacie inspiracji do tworzenia nowych, albo też po prostu ulepszonych, tradycyjnych dań, Tomasz Jakubiak może Wam co nieco podpowiedzieć. Może i ja skorzystam z jego sugestii, z lekką obawą, że nie wyjdzie mi tak ładnie, jak na książkowych fotografiach. Ale przecież nie od razu Rzym zbudowano.
On – znany kucharz, ona – fachowa niania i właścicielka agencji opiekunek. Razem stworzyli zestaw przepisów, z którymi doskonale poradzi siebie każdy tata, nawet jeśli dotąd sam nie zrobił choćby jajecznicy. Książka uwzględnia wszystkie dziecięce diety, żadna z proponowanych potraw nie zawiera cukru, a każda zrobiona razem z tatą może być świetną przygodą dla niego i dla dzieciaków. Sprytny system infografik pomoże rozszyfrować kuchenną alchemię.
Jeśli jesteś jedną z tych osób, którym zależy na ograniczeniu mięsa, ale nie chcesz go eliminować całkowicie – dieta flexi jest dla ciebie! Dzięki tej książce przekonasz się, że można zacząć żyć inaczej, z korzyścią dla zdrowia i planety. Dieta flexitariańska została okrzyknięta jedną z najzdrowszych diet na świecie. Wprowadzając ją, możesz uchronić się przed rozwojem chorób serca, nowotworów, cukrzycy i otyłości. A jeśli cierpisz na insulinooporność, możesz z jej pomocą poprawić wyniki badań i pozbyć się przykrych objawów. Co jednak nie mniej ważne, ta dieta jest różnorodna i pyszna! „Mamy nadzieję, że dzięki tej książce, a także naszym własnym doświadczeniom z dietą flexi i dietami roślinnymi ograniczysz ilość mięsa w die...
Amalia Królowa Fado` - soundtrack do portugalskiego filmu to pięknie ukazana biografia najsłynniejszej piosenkarki Fado. Obraz pełen jest długich ciepłych ujęć Lizbony ukazujący życie i przebieg kariery Amalii Wśród 22 utworów są m. in. `Amalia`, `Fado Do Ciume`, `Barco Negro` czy `En Aranjuez Con Tu Amor` -kompozycji J. Rodrigo, będący udaną interpretacją `Conierto de Aranjuez`. Słuchając tej płyty trudno uwolnić się od wspomnień długich, sugestywnych sekwencji filmu. Oprócz walorów stricte filmowych, czy piosenek w wykonaniu samej Amalii, przyczynia się do tego obudowanie niektórych z nich w partie instrumentów dętych, smyczkowych oraz kompozycje w wykonaniu Orkiestry Symfonicznej.
Anthony Bourdain to człowiek o wielkim apetycie. Niegrzeczny chłopiec kulinariów po ponad dziesięciu latach powraca z kolejną książką kucharską. I robi to w wielkim stylu. W swojej najnowszej książce Apetyt skondensował ponad 30 lat gotowania w kuchniach wielu restauracji oraz podróży po świecie. Powstał esencjonalny zbiór ulubionych potraw, które (przynajmniej zdaniem pana Bourdaina) wszyscy powinni umieć przyrządzić. To książka kucharska niepodobna do innych, lista dań uwielbianych w jego domu i największych przebojów przywiezionych z podróży, a także kompendium wiedzy o gotowaniu i plan bitwy na święta. Anthony Bourdain przez wiele lat, najpierw jako kucharz, a potem jako podróżujący po świecie kronikarz kulinariów w programach telewizyjnych (m.in. B...
Przedstawiamy książkę o tym, jak upiec chleb we własnym domu w asyście dzieci i ku zdrowiu całej rodziny Moda na własnoręczne wypieki jest coraz większa. Jednym z jej propagatorów jest Tomasz Deker – cukiernik, który w swojej książce pokazuje, że aby upiec własny chleb nie potrzebujemy specjalistycznej aparatury, ani lat doświadczenia. Tomasz Deker – doświadczenie zdobywał w renomowanych restauracjach Europy. Jest współwłaścicielem cukierni Deker Patissier & Chocolatier, których produkty pojawiają się na wielu stołach na całym świecie. Obecnie współpracuje z kanałem „Kuchnia+” tworząc serię „Desery Dekera”. Jest dwukrotnym brązowym medalistą Culinary World Cup w Luksemburgu.
Szalone lata dziewięćdziesiąte w Polsce miały ścieżkę dźwiękową i było nią disco polo. Muzyka chodnikowa królowała na targowiskach, stadionach i w mafijnych dyskotekach. Przy disco polo przeżywano pierwszą miłość i wybierano prezydentów. W czasie niedzielnej emisji telewizyjnego Disco Relaxu ulice pustoszały, a księża przesuwali godziny mszy. A kasety i płyty, nie zawsze legalne, sprzedawały się w milionach. Dzisiaj chodzi już o inne miliony – o miliony wyświetleń w internecie. Fani nie piszą do idoli listów, tylko zaczepiają ich na Facebooku. Największe gwiazdy gatunku wchodzą do głównego nurtu polskiej rozrywki, już nie siedzą w poczekalni. Disco polo wraca na stadiony i do telewizji. Ale przecież disco polo nikt nie słucha…
Kochane Dzieci! W tej książeczce znajdziecie rebusy, krzyżówki, labirynty, rysowanki, kalambury… słowem wszelkiego rodzaju łamigłówki wymagające wiedzy, sprytu i myślenia. Każda strona to osobna przygoda z kolejną zagadką do rozwiązania. Nie myślcie, że pójdzie Wam łatwo. Niektóre zadania są szczególnie trudne. O pomoc w ich rozwiązaniu poproście rodziców, dziadków, może starszego brata lub siostrę – dobrą zabawę gwarantujemy wszystkim, w każdym wieku. Podpowiemy Wam, że wszystkie rysunki i zagadki związane są z ważnymi wydarzeniami w Kościele w 2020 roku. Będzie zatem o św. Janie Pawle II, którego 100-lecie urodzin będziemy obchodzić, oraz o beatyfikacji kard. Stefana Wyszyńskiego.
Dinozaury to fascynujące wielkie gady, które pojawiły się na Ziemi około 250 milionów lat temu i panowały przez kolejne 160 milionów lat! Ta wspaniała książeczka zaprasza dzieci w niezwykłą paleontologiczną podróż – podróż do prehistorii. Dzięki niej dowiemy się między innymi, jak zbudowane były dinozaury, czym się żywiły i dlaczego wyginęły. Poznamy najpopularniejsze gatunki dinozaurów i ich charakterystyczne cechy. Dzięki pomysłowym materiałom mały czytelnik będzie mógł własnoręcznie zbudować modele 14 wielkich gadów i udekorować nimi swój pokój. Nie ma lepszego sposobu na naukę i twórczą zabawę! Zapraszamy do lektury, zabawy i zdobywania pasjonującej wiedzy! Kto wie, być może to książka dla przyszłych paleontologów. Odbiorcy: – d...
Nowość Marty Dymek! Obłędnie smaczne dowody, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz. I że można gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu – w zgodzie z naszymi smakami i możliwościami. Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu, czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy...
Nowe, poręczne wydanie superbestsellera! Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można...
Quo vadis w serii „Kolorowa Klasyka” to najpiękniejsze kolorowe wydanie tej powieści na rynku! Książka zawiera wspaniałe, barwne ilustracje, jej atutem jest duża, ułatwiająca szybkie czytanie czcionka. Edycja na szlachetnym papierze, bardzo trwała i estetyczna. Rzym za czasów cesarza Nerona to miejsce zderzenia dwóch światów – zapatrzonej w siebie, kipiącej od bogactw, pełnej zabaw, uczt i zepsucia rzeczywistości Imperium Rzymskiego oraz rodzącej się kultury chrześcijańskiej, tak odmiennej od wszystkiego, co do tej pory znali ludzie. Z pierwszego z owych światów pochodzi Winicjusz, z drugiego Ligia – a jednak tych dwoje tak bardzo odmiennych ludzi połączy miłość silniejsza od wszelkich uczuć, jakich dane im było doświadczyć. Historia ich związku, a t...
Chłopi w serii „Kolorowa Klasyka” to najpiękniejsze kolorowe wydanie tej powieści na rynku! Książka zawiera wspaniałe, barwne ilustracje, jej atutem jest duża, ułatwiająca szybkie czytanie czcionka. Edycja na szlachetnym papierze, bardzo trwała i estetyczna. Przestawiamy jedną z najwybitniejszych polskich powieści, nagrodzoną Nagrodą Nobla w 1924 r. Powieść, zwana czasem epopeją chłopską, przedstawia życie wiejskiej społeczności polskiej wsi Lipce na tle zmieniających się pór roku - od jesieni do lata. Razem z mieszkańcami czytelnik przeżywa ich kłopoty i radości, uczestniczy w obchodach świąt i uroczystości religijnych, bierze udział w procesach sądowych i konfliktach między różnymi grupami społecznymi. Nie brak tutaj waśni rodzinnych, jak konfli...
On – znany kucharz, ona – fachowa niania i właścicielka agencji opiekunek. Razem stworzyli zestaw przepisów, z którymi doskonale poradzi siebie każdy tata, nawet jeśli dotąd sam nie zrobił choćby jajecznicy. Książka uwzględnia wszystkie dziecięce diety, żadna z proponowanych potraw nie zawiera cukru, a każda zrobiona razem z tatą może być świetną przygodą dla niego i dla dzieciaków. Sprytny system infografik pomoże rozszyfrować kuchenną alchemię.
Bonito
O nas
Kontakt
Punkty odbioru
Dla dostawców
Polityka prywatności
Ustawienia plików cookie
Załóż konto
Sprzedaż hurtowa
Bonito na Allegro