hamburger
Menu
Kategorie
Kategorie
Wyszukaj „Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu”
Książki
Zabawki
Gry
Puzzle
Papiernicze i szkolne
Muzyka
Audiobooki

Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu

Udostępnij
Wydawnictwo:
Rok wydania:
Oprawa:
Niedostępny
Produkt niedostępny
ostatnio dostępny: 2023.06.15
31,99
Cena sugerowana przez wydawcę: 39,90 zł

Opis od wydawcy

Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób?

Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy.

W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.

Profesor Charles Spence poświęcił dwadzieścia lat na badania, jak ludzie postrzegają otaczający ich świat, dzięki czemu stał się międzynarodowym ekspertem w dziedzinie percepcji polisensorycznej i projektowania doznań.

Charles Spence jest szefem Crossmodal Research Laboratory (Laboratorium Badań Międzymodalnych) na Uniwersytecie Oxfordzkim, prowadzi badania dotyczące tego, jak nasze mózgi przetwarzają i integrują informacje docierające do nich od wszystkich narządów zmysłów. Był konsultantem w wielu firmach międzynarodowych, takich jak Unilever, PepsiCo, Diageo, Pernod Ricard, P&G, Nestlé i Twinings, udzielał im rad związanych z projektowaniem polisensorycznym, opakowaniami, kreowaniem marki. Współpracował ze światowej sławy szefami kuchni, barmanami i baristami, między innymi Hestonem Blumenthalem i Ferranem Adrią.

Występuje regularnie w audycji „The Kitchen Cabinet” w Radio 4 BBC, a jego badania przedstawiano w „Economist” i „New Scientist”. W 2008 roku otrzymał nagrodę Antynobla za przełomową pracę nad „sonicznym chrupkiem” i wykazanie, że im głośniejsze chrupanie, tym chips wydaje się świeższy. O profesorze pisali: „Guardian”, „Financial Times” i „New Yorker”.

AutorCharles Spence
WydawnictwoŚwiat Książki
Rok wydania2018
Oprawamiękka
Liczba stron456
Format13.5 x 21.5 cm
Numer ISBN978-83-8031-914-1
Kod paskowy (EAN)9788380319141
Waga554 g
Wymiary135 x 215 x 32 mm
Data premiery2018.04.18
Data pojawienia się2018.03.15

Produkt niedostępny!

Ten produkt jest niedostępny. Sprawdź koszty dostawy innych produktów.

Dodaj swoją ocenę i opinię o „Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu”

Twoja ocena
Star0Star0Star0Star0Star0
0,0
Star2Star0Star0Star0Star0
1,0
Star2Star2Star0Star0Star0
2,0
Star2Star2Star2Star0Star0
3,0
Star2Star2Star2Star2Star0
4,0
Star2Star2Star2Star2Star2
5,0

Klienci, którzy kupili „Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu“ – wybrali również

30 minut dla większej kreatywności - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
30 minut dla większej kreatywności
Niedostępny
Produkt niedostępny
ostatnio dostępny: 2023.09.19
Cena sugerowana
przez wydawcę: 17,00 zł
12,99 zł
Elementarz, wydanie 8 - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Elementarz, wydanie 8
Dostępny
Produkt dostępny 207 szt.
Cena sugerowana
przez wydawcę: 99,00 zł
93,99 zł
22 osoby kupiły
Informacja
Odkryj swoje wewnętrzne dziecko. Klucz do rozwiązania (prawie) wszystkich problemów - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Cena sugerowana
przez wydawcę: 39,90 zł
30,99 zł
Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Cena sugerowana
przez wydawcę: 39,90 zł
27,99 zł
1 osoba kupiła
Informacja
Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką: 19,99 zł
15,99 zł
1 osoba kupiła
Informacja
Gdzie śpiewają raki - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Gdzie śpiewają raki
Niedostępny
Produkt niedostępny
ostatnio dostępny: 2024.02.05
Cena sugerowana
przez wydawcę: 39,90 zł
31,99 zł
Pucio mówi dobranoc - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Pucio mówi dobranoc
Niedostępny
Produkt niedostępny
ostatnio dostępny: 2024.01.07
Cena sugerowana
przez wydawcę: 19,90 zł
14,99 zł
Miejski ogród. Uprawa warzyw i ziół na balkonach i tarasach - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Cena sugerowana
przez wydawcę: 69,95 zł
50,36 zł
2 osoby kupiły
Informacja
Zaburzenie afektywne dwubiegunowe. Jak opanować wahania nastroju. Podręcznik pacjenta - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Cena sugerowana
przez wydawcę: 49,90 zł
37,99 zł
17 osób kupiło
Informacja
Góralski Etnodizajn czyli sztuka ludowa Podhala jako źródło inspiracji we współczesnym wzornictwie - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Cena sugerowana
przez wydawcę: 30,00 zł
21,99 zł
Siła nawyku. Dlaczego robimy to, co robimy i jak można to zmienić w życiu i biznesie - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Cena sugerowana
przez wydawcę: 54,00 zł
45,99 zł
76 osób kupiło
Informacja
Dialog motywujący. Jak pomóc ludziom w zmianie - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Cena sugerowana
przez wydawcę: 95,00 zł
72,99 zł
20 osób kupiło
Informacja

Charles Spence – pozostałe pozycje

Sensehacking - zdjęcie
Schowek
Księgarnia - Przybliżenie
Sensehacking
Niedostępny
Produkt niedostępny
ostatnio dostępny: 2022.07.28
Cena sugerowana
przez wydawcę: 56,00 zł
52,08 zł
Wróć do góry